Europos Parlamente – stebinantis Petro Gražulio žingsnis: balsavo prieš paramą Ukrainai

2024 m. spalio 22 d. 23:57
Lrytas.lt
Europos Parlamentui antradienį balsuojant dėl 35 mlrd. eurų paskolos Ukrainai, kuriai padengti bus naudojamas pelnas iš įšaldyto Rusijos turto Vakaruose, sugebėjo „sužibėti“ ir europarlamentaras iš Lietuvos Petras Gražulis.
Daugiau nuotraukų (5)
Europos Parlamentas šiuo klausimu buvo itin vieningas ir iš 635 balsavusiųjų šį pasiūlymą palaikė net 518 EP narių, susilaikiusiųjų buvo 61, o prieš balsavo vos 56 nariai.
Tačiau kaip paskelbė portalas „15min“, tarp balsavusiųjų prieš buvo ir Lietuvos deleguotas Petras Gražulis.
Kiti Lietuvos parlamentarai šiam pasiūlymui pritarė, o Valdemaras Tomaszewskis ir Virginijus Sinkevičus balsavime nedalyvavo.
Ši paskola – tai ES dalis G7 paketo, dėl kurio buvo susitarta praėjusių metų birželio mėn. ir pagal kurį Ukrainai bus suteikta iki 45 mlrd. eurų finansinė parama. Galutinė suma, kurią skirs ES, gali būti mažesnė, priklausomai nuo kitų G7 partnerių suteiktų paskolų dydžio, rašoma Europos Parlamento pranešime.
Pagal naujai sukurtą bendradarbiavimo paskolų Ukrainai mechanizmą Ukraina galės gauti būsimas pajamas iš ES esančio įšaldyto Rusijos centrinio banko turto. Šios lėšos padės Ukrainai aptarnauti ir grąžinti ES makrofinansinės pagalbos paskolą ir kitų G7 partnerių paskolas.
Nors mechanizmo lėšos gali būti naudojamos paskoloms aptarnauti ir grąžinti, Kijevas gali skirti makrofinansinės pagalbos lėšas savo nuožiūra.
Naujosios makrofinansinės pagalbos lėšos bus skiriamos iki 2025 m. pabaigos. Paskola suteikiama su sąlyga, kad Ukraina ir toliau įsipareigos palaikyti veiksmingus demokratinius mechanizmus, gerbti žmogaus teises ir laikytis kitų politinių sąlygų, kurios bus nustatytos susitarimo memorandume.
Be to, makrofinansinės pagalbos paskolai bus taikomos Ukrainos plane išdėstytos valdymo ir kontrolės sistemos bei konkrečios priemonės, skirtos užkirsti kelią sukčiavimui ir kitiems pažeidimams.
„Ukraina ir toliau priešinasi Rusijos agresijai, o jos drąsūs piliečiai kovoja ne tik už savo egzistenciją ir laisvę, bet ir gina demokratiją, žmogaus teises, laisvę ir tarptautinę teisę mums visiems. Finansinės paramos poreikis yra didžiulis ir neatidėliotinas.
Rusija turi sumokėti už tai, kad užpuolė ukrainiečius ir žiauriai sunaikino šalies infrastruktūrą, miestus, kaimus ir namus. Ukrainos atstatymo našta teks tiems, kurie atsakingi už jos sunaikinimą, t. y. Rusijai“, – sakė Europos parlamento narė Karin Karlsbro.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App StoreGoogle Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.