Kauniečių balsų laukiantis G. Landsbergis jiems nebepasirodys: oponentą pasitiko tuščia kėdė

2024 m. spalio 21 d. 13:13
Viešumoje rinkiminiu periodu retai matomas Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų (TS-LKD) pirmininkas, užsienio reikalų ministras Gabrielius Landsbergis pirmadienį nepasirodė savo vienmandatės apygardos Kaune dvikovoje prieš į antrą turą kartu su juo išėjusį Liberalų sąjūdžio atstovą, kultūros ministrą Simoną Kairį.
Daugiau nuotraukų (11)
Prieš savaitę paaiškėjo, kad Centro-Žaliakalnio vienmandatėje rinkimų apygardoje antrame ture jau artėjantį sekmadienį susirungs savo varžovus pirmame ture gerokai aplenkęs G.Landsbergis (29,72 proc. nuo dalyvavusių rinkėjų) ir liberalas S.Kairys (11,25 proc. nuo dalyvavusių rinkėjų).
Tiksint paskutinėms dienoms iki antrojo Seimo rinkimų turo, kuris nulems, ar valdžią formuoti prerogatyvą įgaus konservatoriai, ar socialdemokratai, visi vienmandatininkai susitinka paskutiniuose debatuose, kur jau dviese aiškinasi, kuris kandidatas yra vertesnis rinkėjų pasitikėjimo.
Nors G.Landsbergis jau užsitikrinęs vietą Seime pagal daugiamandatės apygardos sąrašą, pergalė ir vienmandatėje konservatoriams atneštų papildomą vietą parlamente.
Šią savaitę tarp G.Landsbergio ir S.Kairio turėjo įvykti dveji debatai – pirmadienį ryte vieni, kuriuos organizuoja Vyriausioji rinkimų komisija (VRK), o kitu abiem kandidatams tinkamu laiku – ir politikos stebėsenos tinklo „Žinau, ką renku“ debatai.
Jie turėjo vykti Centro-Žaliakalnio vienmandatėje apygardoje su žiūrovais, t.y. klausimus debatų metu galėtų uždavinėti ir patys gyventojai.
Dar prieš kelias dienas S.Kairys sužinojo, kad G.Landsbergis antruosiuose debatuose dalyvauti atsisakė. Dėl VRK rengiamų debatų ministras jokios žinios negavo, tad pirmadienį ryte atvyko į sutartą vietą, tačiau kėdė šalia jo taip ir liko neužimta.
„Liūdna. Likau vienas. Tas indikacijas, (kad G.Landsbergis neatvyks, – aut.past.), aš jau praėjusią savaitę girdėjau. Kai mano štabas susisiekė su „Žinau, ką renku“ komanda, pasakė, kad tų debatų nebus, nes G.Landsbergis atsisakė juose dalyvauti. Dėl VRK nežinojau, šiandien nuėjau, o mano kolega oponentas nepasirodė“, – Lrytas komentavo S.Kairys.
Jis dar viliasi, kad G.Landsbergiui pavyks per savaitę rasti laiko pasikalbėti bent jau antruose debatuose.
„Kiek žinau, jis sakė, kad neturi galimybių, darbotvarkė – (pilna, – aut.past.), jis bus kažkur užsienyje ir neturi galimybės dalyvauti. Man, kaip kultūros ministrui, irgi yra Lietuvos kultūros sezonas Prancūzijoje, aš irgi drąsiai galėčiau važiuoti ir važiuoti ten, atidaryti naujas parodas, renginius, atstovauti šaliai.
Bet man kažkaip atrodo prasminga paskutinę rinkimų savaitę būti čia, vietoje, bendrauti su kauniečiais“, – kalbėjo liberalas.
S.Kairys tvirtino girdėjęs iš įvairių kauniečių ir organizacijų nusiskundimų, kad G.Landsbergio Kaune praktiškai niekuomet nematyti, nors jis šioje apygardoje laimėjo 2020 metais.
„Žmonės klausia labai paprastų klausimų – ar tikrai Lietuva viską padarė, kad nebūtų karo, ar kažkokie priimti sprendimai neturės žalos Lietuvai. Tai yra G.Landsbergio, kaip Vyriausybės nario, svarbi rolė įnešti ramybės, paaiškinti ir panašiai. To žmonės tikisi“, – pabrėžė ministras.
G.Landsbergio atstovė spaudai Paulina Levickytė portalui Lrytas nurodė, kad į VRK debatus ministras negalėjo atvykti, nes dalyvavo Lietuvos Seimo ir Ukrainos Aukščiausiosios Rados asamblėjos sesijoje, kurios metu skaitė pranešimą.
Antruose debatuose, kuriuos rengia „Žinau, ką renku“, sudalyvauti jam taip pat nepavyks, nes ministras bus išvykęs.
Pačios organizacijos atstovės Lrytas teigė, kad ministro komandai buvo siūlytas ne vienas laikas, kada galima surengti debatus, tačiau visi jie esą netiko.
Beje, vienmandatininkų neatvykimas į debatus šiuose Seimo rinkimuose tapo beveik kasdienybe. Debatų organizatoriai bei moderatoriai skundžiasi kai kurių parlamentarais siekiančių tapti žmonių apskritai nematę nė vienuose debatuose.
Seimo rinkimų antrasis turas vyks sekmadienį.
Išankstinis balsavimas prasidės jau rytoj.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App StoreGoogle Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.