Rasa Karmazaitė. Milijonus pražiopsojo atpirkimo ožiai

2024 m. spalio 19 d. 13:11
Kai virš tarnybų užslenka tamsūs debesys, jų viršininkai turėtų skubiai veikti – rasti atpirkimo ožius, jiems pareikšti nieko nelemiančius įspėjimus, dar pasiskųsti dideliu darbo krūviu ir tikėtis, kad gaisras užgesintas.
Daugiau nuotraukų (1)
Tokį naudingą pavyzdį parodė Finansinių nusikaltimų tyrimo tarnyba, kuri prieš pustrečių metų su prokurorais ėmėsi, bet netikėtai liovėsi tirti fonde „BaltCap“ dirbusio Š.Stepukonio machinacijas.
Šių metų pradžioje paaiškėjus, kad iš fondo, kuris yra priglobęs ir pensininkų pinigus, išgaravo net 40 milijonų eurų, už pinigų plovimo prevenciją atsakingų tarnybų vadovus užgriuvo klausimai, kaip galėjo nepastebėti įspūdingo masto vagystės.
„Lietuvos rytas“ iš patikimų šaltinių sužinojo, kad jau anksčiau tarnybos turėjo nemažai informacijos, kuri rodė, jog iš Garliavos kilęs veikėjas gali plauti neaiškios kilmės pinigus.
Į Š.Stepukonio asmeninę sąskaitą 2022 metų pradžioje įkrito 3,9 milijono eurų. Nors šis vyriškis buvo tik samdomas darbuotojas ir gaudavo padorią, bet neįspūdingą algą, gyveno lyg prakutęs verslininkas – mėgo brangias keliones ir prabangius viešbučius, lošė iš didelių sumų.
Ant tyrėjų stalo jau tada buvo išsami Š.Stepukonio finansinė istorija, o prieš akis degė raudoni signalai, kurie paskatino pradėti ikiteisminį tyrimą.
Pajutęs, kad svyla padai, o milijonai sąskaitoje yra įšaldyti, prisiekęs lošėjas sunkiai tvardėsi.
Ir staiga, tarsi kas iš aukščiau būtų pamojęs burtų lazdele, tarnybos tapo aklos, o tyrimas buvo nutrauktas.
Apie tai išgirdę kai kurie patyrę pareigūnai svarstė, ar tokios lazdelės neturi vienos ministerijos vadovė, kurią ten delegavo įtakinga partija. Mat tos partijos lyderio žmona su Š.Stepukoniu kaip tik buvo įsukusi sėkmingą projektą, kuris ėmė duoti pasakišką pelną.
Bet apie keistus sutapimus pareigūnai kalbėjo tyliai, kad neišgirstų viršininkai. Nes garsiai trimituoti įprasta apie tūkstantinius čekučius, o apie tai, kur nusėda dešimtys milijonų, verčiau patylėti.
Tad gal ir yra tiesos pasakyme, kad jeigu vogti – tai milijoną.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App StoreGoogle Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.