Kariuomenės vadas R. Vaikšnoras – apie 100 dienų einant naujas pareigas: „Laikas tiksi“

2024 m. spalio 18 d. 11:35
Praėjus beveik 100 dienų po paskyrimo naujuoju Lietuvos kariuomenės vadu, generolas Raimundas Vaikšnoras papasakojo, ką pamatė naujose pareigose ir kokius prioritetus kariuomenei toliau kels.
Daugiau nuotraukų (4)
„Daug įvykių, didelė dinamika. Geopolitinė situacija diktuoja, kad turime labai akylai žiūrėti ir stebėti, kokie procesai vyksta aplink. Karas Ukrainoje nesibaigė, ir, matosi, kad artimiausiu metu nesibaigs, todėl mūsų pasiryžimas gintis, toliau stiprinti kariuomenės pajėgumus išlieka aukščiausias prioritetas“, – kalbėjo R.Vaikšnoras.
Gera žinia, anot kariuomenės vado, kad šie metai baigiasi su 3,2 proc. BVP gynybai paskyrimu.
„Tačiau norint toliau vystyti tai, kas pradėta, turime išlaikyti tą patį kiekį. Aišku, procentai dažniausiai neatspindi pinigų sumos, tačiau procentai taip pat padeda bent jau užkalti kuoliukus ir žinant, kokios yra galimybės, eiti į priekį ir planuoti kitus žingsnius“, – kalbėjo jis.
R.Vaikšnoras pasakojo, kad per pirmas 100 dienų jam pavyko susipažinti su kariniais daliniais, pamatyti jų iššūkius, stebėti kovinį rengimą, o taip pat aplankyti ir Didžiojoje Britanijoje ukrainiečius ruošiančius Lietuvos karius.
„Trys mėnesiai prabėgo kaip viena savaitė, todėl tempo nemažinu – matau, kad dar nemažai darbų reikia atlikti, o laikas tiksi.
Tad visas mano dėmesys dabar yra tam, kaip, kartu su pajėgų vadais, sudėlioti kovinį rengimą, kad mes, ukrainiečių išmoktų pamokų pagrindu, galėtume per trumpą laiką taip pakeisti tiek mokymų programas, tiek patį požiūrį tam, jog būtume tvirti, ryžtingi ir vykdytume savo pareigas tėvynei, jeigu to prireiktų“, – kalbėjo R.Vaikšnoras.
Tiesa, kalbėdamas apie valstybės finansavimą gynybai, R.Vaikšnoras nurodė skirtais procentais neapsiribojantis.
„Esame šnekėję ir diskutavę viduje, kariuomenėje – mano principas yra turėti wishlist‘ą (norų sąrašą – aut.past.), tam tikrą kiekį – nesvarbu, kiek bus pinigų skirta, bet visą laiką turėti šiek tiek daugiau tam, kad jeigu pasikeičia situacija, galėtume iš karto savo norus dėti ant stalo, o politinė vadovybė galėtų tai atliepti“, – tikino jis.
Grėsminga simuliacija
Kariuomenės vado buvo pasiteirauta apie ketvirtadienį pristatytą Lietuvos karo su Rusiją simuliaciją, kuri parodė, kad viena Lietuva sėkmingai apsigintų per pirmas 10 užpuolimo dienų, jeigu šalis savo gynybai per artimiausius 4 metus papildomai skirtų 10 mlrd. eurų.
R.Vaikšnoras pabrėžė, kad nors ši simuliacija sukėlė nemažai turbulencijos, iš tiesų ji nieko naujo nepasakė.
„Iš tiesų esu dėkingas atsargos generolams, tokia patirtis buvo vertinga visiems, kaip ir jų išsakyta pozicija. Patys matote, kad net iki man ateinant į šias pareigas jau buvo padaryti pakeitimai – oro gynyba buvo perkelta šiek tiek anksčiau, todėl visi pirkimai, tiek dėl NASAMS baterijų įsigijimo, jau yra įsigijimų plane.
Dėl kitų pajėgumų, kurie yra reikalingi, tai reikia stiprinti ir esamus batalionus, esamas brigadas. Nacionalinės divizijos kūrimas ir stiprinimas yra vienas iš mano prioritetų, todėl tie momentai, kurie buvo identifikuoti „think-tankų“, visiškai atitinka tai, ką mes turime.
Dabar viską riboja tik lėšos ir laikas – reikia suprasti, kad gynybos pramonės gamyba tiek Europoje, tiek pasaulyje nėra tokia, kokios mes norėjome. Ji buksuoja“, – pripažino jis.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App StoreGoogle Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.