Valstiečių likimas Seime pakibo ant plauko: sureagavo R. Karbauskis

2024 m. spalio 15 d. 13:12
Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos (LVŽS) sąrašo likimas pakibo ant Pasaulio lietuvių balsų – LVŽS dar gali neperžengti 7 proc. kartelės ir į Seimą nepatekti, antradienį patvirtino Vyriausioji rinkimų komisija (VRK).
Daugiau nuotraukų (4)
Kol LVŽS pirmininkas Ramūnas Karbauskis tvirtina esąs ramus, nes toks scenarijus neva yra nerealus, portalo Lrytas šaltinių teigimu, Ignas Vėgėlė su nerimu stebi situaciją Pasaulio lietuvių apygardoje ir nuolat ja domisi.
Kas įvyko?
VRK teigimu, tik penktadienį bus suskaičiuoti visi Pasaulio lietuvių apygardos rinkėjų balsai, o jie galėtų keisti dabartinę situaciją daugiamandatės rinkimų apygardos rezultatų lentelėje.
VRK skaičiavimais, LŽVS nebeperžengtų reikiamos 7 proc. rinkimų kartelės tuo atveju, jeigu apygardą pasiektų 4100 rinkėjų biuletenių, iš kurių nei vienas daugiamandatėje nepalaikytų „valstiečių“ sąrašo.
„Tokiu atveju, jeigu į Lietuvos diplomatines atstovybes iki penktadienio vakaro sugrįžtų daugiau kaip 4100 rinkėjų biuleteniai ir nė vienas iš jų nebūtų balsavęs už Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungą, 7 procentų kartelė taptų didesnė nei ši partija turi surinkusi balsų šiuo metu ir 7 proc. kartelės jie jau nebesiektų“, – teigiama VRK pateiktame atsakyme.
Atsakymą, ar šios partijos rezultatas galutinėje daugiamandatės rinkimų apygardos rezultatų lentelėje keičiasi, VRK turės šeštadienį.
R.Karbauskis: Tai yra tuščias dalykas
LVŽS pirmininkas Ramūnas Karbauskis naujienų portalui Lrytas tikino dėl šio klausimo konsultavęsis su teisininkais ir sužinojęs, kad tokio scenarijaus realybėje nėra.
„Kiek turiu informacijos, tai to klausimo tiesiog nėra. Mes iš VRK turime informaciją, kad tai tikrai nedaro įtakos – galutinis skaičius ir procentas yra toks, koks yra. Tai yra pučiama, nes kai kam tai yra labai norimas scenarijus – aišku, Saulius (Skvernelis – aut.past.) labai norėtų tokio scenarijaus, bet jis yra nerealus“, – tikino R.Karbauskis.
Valstiečių lyderis aiškino, kad paskutinė, dar nesuskaičiuota, apylinkė, kuri galėjo daryti įtaką valstiečių rezultatams, buvo Didžiojoje Britanijoje, ir jeigu LVŽS joje būtų neperkopusi 3 proc. palaikymo, tuomet valstiečiai galutiniame rezultate iš tiesų nebūtų perkopę 7 proc. barjero ir į Seimą nepatekę.
Tačiau joje valstiečiai surinko virš 6 proc. balsų.
„Buvo momentas, kai nebuvo balsų iš paskutinės apylinkės Didžiojoje Britanijoje, kurioje buvo daug balsų – apie 9250 balsų, ir ji galėjo daryti įtaką, jeigu būtume surinkę mažiau nei 3 proc. palaikymo toje apylinkėje. Tada mūsų rezultatas būtų kritęs žemiau negu 7 procentai.
Bet mes ten surinkome daug daugiau, todėl mūsų liko 7,2 procento. Praktiškai visi balsai yra įskaičiuoti, nesuprantu, apie ką yra kalbama.
Tai nieko bendro su realybe neturintis dalykas, nes visi balsai yra įskaičiuoti. Kas dar gali ateiti? Tie balsai nieko nekeičia, nes visi balsai – ir Didžiosios Britanijos, ir Airijos yra įskaičiuoti“, – tikino R.Karbauskis.
M.Maldeikis: „Galime pamatyti visai kitą vaizdą“
Tuo metu konservatorius Matas Maldeikis įsitikinęs, kad Pasaulio lietuvių apygardos balsai dar gali palikti valstiečius už Seimo borto.
„Jie per anksti džiaugiasi ir kaip nugalėtojai spaudos konferencijoje sako, kad jie praėjo – aš tikrai nebūčiau toks užtikrintas. Tikėtina, kad balsų ateis pakankamai daug, ir, tikėtina, kad jie bus arba už dešiniuosius, arba už R.Žemaitaitį – toks protesto elektoratas užsienyje, o balsų už valstiečius gali būti pakankamai mažai.
Taip kad mes galime pamatyti visai kitą vaizdą, o bandoma suformuoti įspūdį, kad dauguma jau yra susidėliojusi ir viskas yra aišku. Taip iš tiesų nėra“, – teigė M.Maldeikis.
Tad Pasaulio lietuviai šiuo metu sprendžia ne tik valstiečių frakcijos Seime likimą, bet ir paties R.Karbauskio ateitį – šis yra pareiškęs, kad trauktųsi iš partijos pirmininko pareigų, jeigu LVŽS sąrašas neperžengs 7 proc. barjero.
„Aš manau, kad jeigu būtų situacija, kad valstiečiai nepatektų, R.Karbauskis bet kokiu atveju yra nepakeičiamas žmogus ir tiesiog rastų būdą neišeiti“, – įsitikinęs jis.
A.Bagdonas: rezultatas keistis nebeturėtų
Tuo metu liberalas Andrius Bagdonas skaičiavo, kad papildomi Pasaulio lietuvių apygardos balsai greičiausiai jau nebepakeis valstiečių rezultato.
A.Bagdonas nurodė, kad buvo virš 52 tūkst. žmonių visame pasaulyje, kurie buvo išreiškę norą balsuoti prezidento, Europos Parlamento ir tuo pačiu Seimo rinkimuose.
„Bet praėjo pakankamai ilgas laiko tarpas, ir kai kurie žmonės, panašu, galėjo apskritai nebalsuoti.
Praėjusį penktadienį ambasados buvo gavusios apie apie 26 tūkst. vokų su balsais, o iš anksto balsuoti pačiose ambasadose buvo užsiregistravę apie 10 tūkst. žmonių.
Iš praktikos, tik pusė jų ateina, tai reiškia, kad bendroje sumoje turėtume turėti apie 30–31 tūkstančių.
Šiandien yra beveik 30 tūkst., tai keli tūkstančiai vokų dar gali pasiekti ambasadas iki artėjančio penktadienio, bet iš esmės jie nebeturėtų pakeisti galutinio LVŽS partijos 0,2 proc. į mažesnę pusę tam, kad ta partija nepatektų į parlamentą“, – spėjo A.Bagdonas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App StoreGoogle Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.