Seimo rinkimai, kokių anksčiau nesame turėję: kaukės, „kostiumuoti“ svečiai namuose ir liūdesys štabuose

2024 m. spalio 13 d. 12:20
Sekmadienį nuo ankstaus ryto žmonės visoje Lietuvoje skuba prie balsadėžių. Viskas atrodo gana įprastai, visiškai kitaip, nei buvo prieš ketverius metus. 2020 metais šalyje siautėjo koronavirusas, sirgo arba privalomoje izoliacijoje būti turėjo dešimtys tūkstančių rinkėjų, pas kuriuos į namus lakstė nuo galvos iki kojų apsauginėmis priemonėmis apsikarstę rinkimų komisijų nariai.
Daugiau nuotraukų (59)
O tuos, kurie ėjo balsuoti patys, prie balsavimui skirtų vietų pasitikdavo srautus reguliuojantys asmenys, dezinfekcinio skysčio buteliukai, vienkartinės apsauginės kaukės ir tušinukai, kuriuos rinkėjai buvo raginami atsinešti patys.
Koronaviruso ribojimai buvo juntami ir nemažos dalies partijų štabuose. Rinkiminį sekmadienio vakarą įprastai triukšme paskendusiuose rezultatų laukimo vakarėliuose netrūkdavo linksmybių, tačiau ne šįkart. Tiek politikai, tiek žurnalistai dalyje štabų turėjo sėdėti su kaukėmis, stengėsi laikytis atstumų, o tai visiškai nepriminė rinkiminės šventės.
Portalas Lrytas kviečia prisiminti, kokiomis sąlygomis naują Seimą rinkome prieš ketverius metus.
Balsavimas priminė apokalipsę
Prie įėjimo į balsavimui skirtą patalpą stovintys dezinfekcinio rankų skysčio buteliukai, stalai nukrauti vienkartinėmis medicininėmis kaukėmis ir tušinukais, linijos, skirtos išlaikyti reikiamus atstumus, raginimai laikytis kosėjimo bei čiaudėjimo etiketo, – taip 2020 metais atrodė balsavimas Seimo rinkimuose.
Nors priemonių užmirštuoliams buvo, rinkėjai buvo raginami į balsavimui skirtą vietą atvykti ne tik su pasu, bet ir su tušinuku rankoje, o ant veido privalomai dėvėti kaukę arba respiratorių.
Lauke prie balsavimui skirtų vietų stovėjo žmonių srautus reguliuojantys darbuotojai, o ir pačių balsavimui skirtų patalpų buvo kur kas daugiau, nei įprastai – viskas tik tam, kad nesusidarytų eilės, žmonės nesispaustų į krūvą.
Buvo reguliuojami ir įėjimai bei išėjimai, kad balsuoti atvykstantys ar jau prabalsavę rinkėjai nesusikirstų tarpduryje.
Dar keistesnėmis sąlygomis balsavo tie, kurie tuo metu sirgo koronavirusu arba turėjo privalomai izoliuotis. Vien saviizoliacijoje tuo metu buvo apie 20 tūkst. žmonių, o išėjimas iš namų jiems galėjo užtraukti netgi baudžiamąją atsakomybę. Tokiems piliečiams taip pat buvo sudarytos sąlygos išreikšti savo pilietinę valią.
Vaizdas buvo išties apokaliptinis – į sergančių arba besiizoliuojančių gyventojų namus vyko nuo galvos iki kojų apsauginiais kostiumais „apsiginklavę“ rinkimų komisijos nariai. Jie turėjo dėvėti ne tik medicininę kaukę ar respiratorių bei vienkartines pirštines, bet ir apsauginį kostiumą, antbačius bei kepuraitę.
Pasibeldę į rinkėjų namus, tokie „kostiumuoti“ rinkimų komisijos nariai turėjo laikantis saugaus atstumo ir dezinfekavę rankas paduoti biuletenį bei stebėti, ar asmuo pats jį užpildo, o ne nuneša kažkam kitam, žinoma, išlaikant balsavimo paslaptį.
Žmonės net buvo susirūpinę, ar į savo namus neįsileis vagių ar sukčių, nes per apsauginius kostiumus bei kaukes net nematyti atėjūno veido.
„Jeigu asmeniui kyla abejonių, asmuo gali pasitikrinti, ar konkretus asmuo yra rinkimų komisijos narys. Ta informacija yra skelbiama Vyriausiosios rinkimų komisijos (VRK) svetainėje, kadangi mes skelbiame duomenis apie visus komisijų narius, dirbančius rinkimų apygardose“, – taip apsisaugoti ragino tuometinė VRK pirmininkė Laura Matjošaitytė.
Visos apsaugos priemonės bei padidėjęs rinkimų komisijos narių darbo krūvis keliais milijonais išpūtė ir rinkimams organizuoti skirtą biudžetą.
Kaip atrodė rinkimų naktis?
Neįprastai atrodė ir rinkimų rezultato laukimo naktis partijų štabuose. Jei paprastai į juos sugūža krūva partiečių, koronavirusiniais metais dalyje štabų buvo galima sutikti tik politinių jėgų lyderius ir kelis populiariausius jų veidus.
Politikai ir žiniasklaidos atstovai net ir viduje daug kur turėjo dėvėti apsaugines veido kaukes, todėl valgyti ar atsigerti buvo sudėtinga. Kukliai atrodė ir negausiai gėrybėmis apdėlioti stalai.
Pavyzdžiui, tuo metu valdžioje buvusių Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos štabe tebuvo kelios lėkštės sausainių, saldainių ir ąsotis su sultimis.
„Saugome jūsų sveikatą. Kvietėme tik tuos, kurie yra vienmandatininkai, mūsų komunikacijos grupės žmones. Mes galvojame, kad kuo mažiau mūsų bus, tuo mažiau rizikų kils. Jūsų kol kas labai daug, bet kol jūs su kaukėmis, tol viskas gerai“, – į žurnalistus vakaro pradžioje kreipėsi valstiečių lyderis Ramūnas Karbauskis.
Valstiečiai tuomet net nesėdėjo bendroje patalpoje su žurnalistais, o buvo sulindę į kambariuką, kuriame prie ekranų sekė, kaip balsai plaukia į jų ir konkurentų pusę.
Griežtų apsaugos priemonių reikalavo ir tąkart pergalę rinkimuose šventę konservatoriai.
Tiesa, ne visi štabai buvo tokie įsitempę. Kaip įprasta, vaišių netrūko pas Lenkų rinkimų akciją-Krikščioniškų šeimų sąjungą, taip pat Darbo partiją, nors šioms politinėms jėgoms rinkimai ir nesusiklostė sėkmingai. 
Rinkimaikoronavirusaspandemija
Rodyti daugiau žymių

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App StoreGoogle Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.