Seimo rinkimai: socialdemokratų lyderystė, R. Žemaitaičio triumfas, išsigelbėję valstiečiai ir smūgis Laisvės partijai

2024 m. spalio 13 d. 19:59
Papildyta
Nuo skambių dainų, šokių, gana anksti iškeltų šampano taurių – iki liūdesio, bandymo ieškoti pozityvo ir pripažinimų pralaimėjus. 2024 metų Seimo rinkimų pyrago raikymas jau pirmajame ture pateikė įvairiausių emocijų, o kai kam – ir staigmenų.
Daugiau nuotraukų (157)
Daugiamandatėje Lietuvos socialdemokratai (LSDP) surinko 19,36 proc. rinkėjų balsų ir užsitikrino 18 mandatų. Tėvynės sąjunga – Lietuvos krikščionys demokratai (TS-LKD) – 17 mandatų (17,96 proc.), o Remigijaus Žemaitaičio partija „Nemuno aušra“ – 14 mandatų (14,99 proc.).
8 mandatus (9,24 proc.) gavo Demokratų sąjunga „Vardan Lietuvos“, Liberalų sąjūdžiui atiteko 7 (7,7 proc. Balsų), o Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungai (LVŽS) – 6 (7,02 proc.)
Lietuvos socialdemokratų partija (LSDP) ir jų lyderė Vilija Blinkevičiūtė traukė Marijono Mikutavičiaus dainą ir šventė, ją aplankė ir Demokratų sąjungos „Vardan Lietuvos“ pirmininkas Saulius Skvernelis.
Abu sukirto rankomis, o netrukus S.Skvernelį buvo galima pamatyti jau derantis su Viktorija Čmilyte-Nielsen.
Remigijus Žemaitaitis jau šiek tiek po 20 valandos, kai buvo uždarytos rinkimų apylinkės, į viršų kėlė šampano taurę. Konservatoriai vakarą leido jau be lyderių Ingridos Šimonytės ir Gabrieliaus Landsbergio, kurie štabą paliko gana anksti. 
Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos (LVŽS) rinkimų štabe nuotaikos keitėsi greitai, o partijos pirmininkas Ramūnas Karbauskis brėžė raudonas linijas ir prabilo apie momentą, kai gali trauktis. Valstiečių intriga laikėsi iki paskutinės valandos. 
Liūdnos nuotaikos buvo ir valdančiosios koalicijos partijoje – „laisviečiai“ jau dairėsi į vienmandates ir ieškojo būdų save paguosti. 
Seimo rinkimuose iš viso balsavo 52,06 proc. rinkėjų. Renkant Seimą prieš ketverius metus, 2020-aisiais, bendras aktyvumas siekė 47,16 procento.
Suskaičiavus visų 1947 apylinkių rezultatus (iš 1947), daugiausia mandatų turi Lietuvos socialdemokratai yra surinkę 19,36 proc. rinkėjų balsų. Tai jiems garantuoja 18 mandatų.
Antroje vietoje – Tėvynės sąjunga-Lietuvos krikščionys demokratai (17,96 proc.) ir turi 17 mandatų. Politinė partija „Nemuno aušra“ su 14,99 proc. rinkėjų balsų turi 14 mandatų.
Demokratų sąjunga „Vardan Lietuvos“ ( 9,24 proc. rinkėjų balsų) turi 8 mandatus. Liberalų sąjūdis su 7,7 proc. turi 7 mandatus.
Jungtinę koaliciją su Ignu Vėgėle sudariusi Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjunga (LVŽS) išgyveno tikrą dramą, kai rezultatus sekė iki pat paskutinės apylinkės. Tam, kad partija patektų į Seimą, jiems reikėjo surinkti 7 proc.
Galiausiai valstiečiai surinko 7,02 proc. rinkėjų balsų ir užsitikrino 6 mandatus.
Smūgį patyrė šios kadencijos valdančiojoje daugumoje buvusi Laisvės partija, kuri surinko tik 4,50 proc. ir neįveikė partijai privalomo 5 proc. barjero.
Už 5 proc. ribos lieka ir į Seimą taip pat nepatenka:
Lietuvos lenkų rinkimų akcija-Krikščioniškų šeimų sąjunga (3,89 proc.),
Nacionalinis susivienijimas (2,87 proc.), 
Lietuvos liaudies partija (2,64 proc.), 
Taikos koalicija (2,20 proc.),
Lietuvos regionų partija (1,90 proc.),
Lietuvos žaliųjų partija (1,68 proc.),
Tautos ir teisingumo sąjunga (1,38 proc.),
Partija „Laisvė ir teisingumas“ (0,75 proc.).
Vyriausioji rinkimų komisija (VRK) skelbė, kad sulaukia daugiau pranešimų apie galimus pažeidimus nei anksčiau. 
Vienas pirmųjų incidentų nuskambėjo jau ankstų sekmadienio rytą – Rokiškyje rinkimų komisijos narė pripūtė 2,94 promilės.
Visiškai girta moteris buvo nušalinta nuo pareigų.
Popiet Širvintų rajone į rinkimų apylinkę atėjo neblaivus vyras. Pastarasis išsitraukė žaislinį pistoletą ir antrankius. Atvykus pareigūnams vyras jau buvo pasišalinęs.
Organizacija „Baltos pirštinės“ sekmadienį skelbė, kad užfiksavo šiurkštų pažeidimą – vienos iš rinkimų apylinkių komisijos narė užpildė biuletenį už rinkėją.
Tai pastebėjus rinkėjui buvo išduotas naujas biuletenis.
Rinkėjų sąrašuose įrašyti per 2 mln. 326 tūkst. rinkėjų. Jie savo balsais galės sudaryti naują Seimą, kuriame dirbs 141 parlamentaras. Į 70 mandatų daugiamandatėje rinkimų apygardoje pretenduoja 1 721 kandidatas, į 71 vietą vienmandatėse rinkimų apygardose – 699 kandidatai. Tautos atstovų mandatų siekia 14 partijų ir viena koalicija.
Rinkimų eigą gyvai sekite kartu su portalu Lrytas.
 

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App StoreGoogle Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.