Pirmieji lietuviški FPV dronai pasiekė Lietuvos kariuomenės sandėlius: visų pirma bus siekiama atliepti Ukrainos poreikius

2024 m. spalio 11 d. 10:38
Gailė Jaruševičiūtė-Mockuvienė
Papildyta
Į kariuomenės sandėlius penktadienį buvo pristatytas pirmasis tūkstantis Lietuvos įmonių pagamintų FPV kovinių bepiločių dronų, kurie bus išsiųsti į Ukrainą. Krašto apsaugos ministras Laurynas Kasčiūnas džiaugiasi, kad Lietuvos gamintojams pavyko atliepti keliamus lūkesčius.
Daugiau nuotraukų (12)
„Džiaugiuosi, kad mūsų gamintojai, suvokdami ir Ukrainos poreikius, parodė savo potencialą, kad gali gaminti greitai, jie tai ir padarė. Ir šiandieną pirmieji dronai jau yra mūsų kariuomenės sandėliuose“, – žurnalistams teigė L. Kasčiūnas, džiaugdamasis, kad kariuomenę pasiekė pirmasis tūkstantis dronų.
Ministras atkreipia dėmesį, kad visų pirma bus siekiama perduoti numatytą dronų skaičių Ukrainai, o likusieji liks Lietuvos kariuomenės sandėliuose.
„Ukrainos ginkluotosioms pajėgoms bus pristatyta beveik 5 tūkst. FPV dronų, už 5 mln. eurų. O mūsų kariuomenei už 3 mln. eurų bus pristatyti 2,3 tūkst. kovinių dronų“, – sakė L. Kasčiūnas.
„Truputį skiriasi paketų sudarymas, nes ukrainiečiai kare, tai šalia to valdymo mechanizmo jam priskiriamas šimtas dronų. Lietuvos atveju vienam valdymo centrui priskiriama 20 dronų“, – atkreipė dėmesį jis.
Ministras akcentuoja, kad sprendimas perduoti Ukrainai lietuvių gamintojų dronus yra naudingas Lietuvai, nes galima įsivertinti, kaip šie bepiločiai orlaiviai praktiškai yra panaudojami mūšio lauke.
„Kodėl tai svarbu? Nes stiprėjame ir patys, nes gali užsikurti pramonė, formuojasi dronų ekosistema, dronai testuojasi Ukrainoje, jie bus panaudoti mūšio lauke, mes žinosime, kas veikia, kas neveikia ir tobulėsime. Manau, kad mums pavyko sumanymas ir tai reikia tęsti“, – pabrėžė jis.
Lietuvos kariuomenė iki metų pabaigos ketina parengti 80 dronų instruktorių
Lietuvos kariuomenės Gynybos štabo atstovas Tomas Kvietkauskas teigė, kad šis dronų pajėgumas karo atveju padėtų išsaugoti Lietuvos karių gyvybes.
„Lietuvos kariuomenėje yra kuriamas visiškai naujas pajėgumas, kurio iki šiol mes neturėjome. Ir kokį efektą tai duoda Lietuvos kariuomenei – įgijus reikiamas kompetencijas padalinio vadas ant žemės turės dar vieną naują ginkluotės sistemos pasirinkimą, su kuriuo operacijų metu galės pasiekti reikiamus efektus, ko reikalaus ta konkreti užduotis“, – žurnalistams teigė T. Kvietkauskas.
„Tokią sistemą Lietuvos kariai galės naudoti naikinti tiek judantiems, tiek ir stacionariems priešo taikiniams, nebūnant tiesioginiame kontakte su priešu. Tai didins mūsų Lietuvos karių išgyvenamumą operacijų ir mūšio metu“, – pabrėžė jis.
T. Kvietkauskas taip pat akcentavo, kad šiuo metu Lietuvos kariuomenėje aktyviai vyksta dronų operatorių ir instruktorių rengimas.
„Iki šių metų pabaigos Lietuvos kariuomenės mokykloje mes planuojame paruošti dar apie 80 instruktorių Lietuvos kariuomenei“, – informavo jis.
Visi dronai tiek Ukrainos ginkluotosioms pajėgoms, tiek Lietuvos kariuomenei bus pristatyti iki šių metų pabaigos.
Krašto apsaugos ministerija (KAM) informuoja, kad dronai nupirkti su visais papildomais priedais, paleidimui ir valdymui reikalinga įranga ir mokymais.
ELTA primena, kad liepos pabaigoje Vyriausybė nusprendė skirti papildomus 20 mln. eurų įvairių tipų kovinių dronų ir bepiločių žvalgybinių orlaivių įsigijimui.
Gynybos resursų agentūra rugpjūtį nurodė iš penkių Lietuvos kovinių dronų gamintojų – įmonių „Dangolakis“, „RSI Europe“, „Ltmiltech“, „Granta Autonomy“ ir „Unmanned Defense Systems“ – už 8 mln. eurų perkanti dronų, kuriuos perduos Lietuvos kariuomenei ir Ukrainai.
Lietuvos kariuomenei bus pristatyta daugiau kaip 2,3 tūkst. FPV už 3 mln. eurų, Ukrainos ginkluotosioms pajėgoms – beveik 5 tūkst. tos pačios rūšies dronų už 5 mln. eurų.
Rugpjūčio pabaigoje dronų integraciją kariuomenės struktūrose pristatęs L. Kasčiūnas tviritno, kad FPV koviniais bepiločiais orlaiviais ateityje ketinama aprūpinti visą Lietuvos kariuomenę.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App StoreGoogle Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.