I. Šimonytė: musulmonų imigracijos tempo augimas atrodo įspūdingas, bet bendras žmonių skaičius – nedidelis

2024 m. spalio 10 d. 09:13
Valstybės saugumo departamento (VSD) vadovui Dariui Jauniškiui įspėjus, kad išaugusi Centrinės Azijos gyventojų imigracija į Lietuvą gali kelti rizikų, premjerė Ingrida Šimonytė tvirtina, kad gąsdintis nereikėtų. Pasak jos, nors skaičius išaugo, musulmonų kiekis Lietuvoje išlieka nedidelis, o tolimesnis trečiųjų šalių gyventojų atvykimas jau šiais metais pradėtas reguliuoti griežčiau.
Daugiau nuotraukų (1)
„Gal šiek tiek VSD vadovui nederėtų tuo augimu gąsdinti. Nes augimas atrodo įspūdingas, bet bendras skaičius nėra didelis“, – ketvirtadienį „Žinių radijui“ tvirtino I. Šimonytė.
„Bet faktas tas, kad visokiausių dalykų su ta imigracija buvo. Buvo bendrovių, kurios įvežė darbuotojus neatsakingai, buvo įmonių, kurios per daug lengvai bandydavo tuos žmones atgabenti. Tai įstatymai buvo pakeisti nuo šių metų liepos 1 d. ir labai aiškiai matosi, kad tendencijos pasikeitusios. Šiais metais, nuo sausio 1 d. iki spalio 1 d. asmenų, turinčių leidimus gyventi šalyje skaičius padidėjo vos keliais šimtais“, – apie tai, kaip griežčiau reguliuojant imigraciją sumažėjo atvykstančiųjų mastai, komentavo ji.
2024 m. rugsėjo Migracijos departamento duomenimis, iš trečiųjų šalių į Lietuvą atvykusių musulmonų buvo apie 30 tūkst.
Taip pat premjerė priminė, kad nuo Seimas pritarė Vyriausybės pateiktam projektui, nustačiusiam iki 40 tūkst. per metus kvotą į Lietuvą dirbti atvykstantiems trečiųjų šalių piliečiams. Ji pabrėžė, kad tai maksimalus skaičius, o institucijos, atsižvelgdamos į situaciją šalyje, gali ją sumažinti.
„Nuo naujų metų įsigalioja teisė Vyriausybei nustatyti maksimalią kvotą, kiek apskritai gali atvykti darbo migrantų. Aš girdžių tuos gąsdinimus, kad jei kvotą padauginsime iš 10, tai turėsime pusę milijono žmonių. Bet ta kvota yra maksimali. Ir ji gali būti pusinė ar nulinė, atsižvelgiant į rinkos poreikius“, – tvirtino premjerė.
Pasak jos, Centrinės Azijos gyventojų kiekis Lietuvoje augo dėl verslo darbo jėgos poreikio, kuris anksčiau buvo tenkinamas imigrantais iš Ukrainos ir Baltarusijos.
Paklausta, ar D. Jauniškio pareiškimus galima laikyti kaip skatinimą skirti daugiau finansavimo VSD, I. Šimonytė įvertino, kad taip.
„Galima tai traktuoti kaip poziciją prieš biudžeto pateikimą .Aš noriu priminti, kad visiškai nesenai panašius argumentus dėstė vadovas dėl Baltarusijos imigrantų, dabar dėl Centrinės Azijos imigrantų. Tai aš neneigiu, kad visokių žmonių gali atvykti ir problemų yra. Bet žinot, niekada nebus tokios situacijos, kai VSD galės nieko nedaryti ir atsipalaiduoti. Nes ir Lietuvoje turime piliečių, kurių požiūriai kelia pavojų saugumui“, – komentavo ji.
VSD vadovas Darius Jauniškis spalio 9 d. LNK teigė, kad nuo 2021 m. 14 kartų išaugę musulmonų iš Centrinės Azijos imigracijos į Lietuvą mąstai kelia nerimą. Anot jo, tokie imigrantai kelia daug rizikų, kadangi linkę radikalizuotis. „Kol kas nematome, kad jie keltų pavojų. Bet mes matome tą polinkį. Jie atvažiuoja su tam tikromis antisemitinėmis ar anti-Vakarietiškomis nuotaikomis“, – LNK televizijai teigė D. Jauniškis.
Anot jo, Lietuvoje jau yra asmenų, kurie dėl keliamo pavojaus jau stebimi, o tarp 2023 ir 2024 m. VSD pastebėjo ir paskelbė apie į šalį norinčius atvykti 4 asmenis, kurie susiję su terorizmu. Pasak jo, jų parekomenduota neįsileisti į Lietuvą.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App StoreGoogle Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.