Konservatoriai atsakė G. Nausėdai: gulasi ir keliasi galvodami visai apie kitą politiką

2024 m. spalio 8 d. 17:01
„Ši partija turbūt gulasi ir keliasi galvodama apie mane, todėl, man atrodo, kartais net susidarydavo įspūdis, kad jie pamiršo, jog prezidento rinkimai jau pasibaigė, juos jie triuškinančiai pralaimėjo“, – taip komentuodamas savo sprendimą į Prezidentūrą pokalbiui nepasikviesti konservatorių pareiškė šalies vadovas Gitanas Nausėda.
Daugiau nuotraukų (18)
Išankstiniame balsavime antradienį sudalyvavęs prezidentas nedviprasmiškai leido suprasti, kad konservatorių valdžioje nebenori. Jis tvirtino, kad naujoje valdančioje koalicijoje turi būti „mažiau arogancijos, mažiau savitarpio priešpriešos ir kartais netgi pernelyg didelio mažvaikiškumo, kuris mūsų politikoje pastaraisiais metais egzistavo“.
Be to, šalies vadovas nugesino ir konservatorių kalbas apie galimą koaliciją su socialdemokratais, pabrėždamas, kad „mums reikia ne vaivorykštinės koalicijos, o koalicijos, kuri turėtų pažiūrų vienovę“.
Kaip jau prasidėjus rinkimams tokius prezidento pasisakymus vertina patys konservatoriai? Nors šie ir patraukė G.Nausėdą per dantį, akivaizdu, kad susitarė rinkiminiu metu su populiariu šalies vadovu per daug nesišpilkuoti.
„Man lieka tik pasveikinti prezidentą su jo pastangomis sudaryti naują koaliciją. Tikiuosi, kad jis neišsižadės savo žodžių dėl Remigijaus Žemaitaičio ir kad jo patarėjai nedaro jam įtakos, ir visa partija, kuri eina su antisemitine žinute, nebus pakviesta į koaliciją. O šiaip mes sveikiname ir palaikome prezidentą“, – portalui Lrytas kalbėjo konservatorius Matas Maldeikis.
Pastebėjus, kad prezidentas jų pačių nė kiek nepalaiko, M.Maldeikis atsakė: „O mes jį palaikome. Mes palaikome jo pastangas sudaryti naują koaliciją. Tikrai mes už.“
Panašiai kalbėjo ir konservatorius Žygimantas Pavilionis, kuris įprastai negaili kritikos G.Nausėdai, tačiau šįkart ją nugręžė į socialdemokratus.
„Prezidentas turi teisę dalyvauti rinkimuose, susitikti su kuo jis nori. Kadangi socialdemokratai nuoširdžiai dirbo, kad jis taptų prezidentu, jis tiesiog grąžina tą paramą socialdemokratų partijai, kuri šiuo metu išgyvena ne pačius geriausius laikus.
Kairėje pusėje uraganu siautėja radikalios jėgos, kurios valgo jų elektoratą. Vietoj to, kad susigrumtų su tomis jėgomis, parodytų savo vertybes, principus, apgintų žmogaus teises, Konstituciją, kuri buvo sulaužyta „Nemuno aušros“, jie faktiškai ne tik flirtuoja, jie bando būti geresni už juos“, – portalui Lrytas teigė Ž.Pavilionis.
Konservatorius tikino paprasčiausiai nenorįs, kad socialdemokratų vietą Lietuvoje uzurpuotų radikalios jėgos.
„Mes kartu su jais ėjome į Vakarus, mes kartu su jais gynėmės nuo Kremliaus, mes kartu su jais kovojome už žmogaus teises. Mano mama, Marija Aušrinė Pavilionienė (buvusi socialdemokratė, – aut.past.), pirmoji 2011 metais inicijavo civilinės partnerystės įstatymą. Ir šiandien ji balsuoja už konservatorius.
Ar jums reikia daugiau įrodymų, kad socdemai praranda savo tradicinį elektoratą, kuris šiandien balsuoja už mus ir Laisvės partiją? Ir ar jie mano, kad jie gali tą elektoratą susirasti ten, kur siautėja šitie uraganai? Didelė klaida“, – įsitikinęs Ž.Pavilionis.
Jis tęsė, kad G.Nausėda, kaip ir neva patys konservatoriai, dabar bando padėti socialdemokratams „išlikti“.
Ar gulasi ir keliasi galvodami apie G.Nausėdą?
Pasiteiravus, ar Ž.Pavilionis kasnakt gulasi ir kasryt keliasi galvodamas apie prezidentą, šis atšovė galvojantis visai apie kitą politiką – R.Žemaitaitį.
„Pastaruosius 2–3 mėnesius aš galvoju apie „Nemuno dešrą“... Atsiprašau, „Nemuno aušrą“. Manau, kad tai yra nematytas mūsų istorijoje fenomenas, man yra svetima gėda, nes aš bendrauju su užsienio šalių ambasadoriais, ir neberandu argumentų, kodėl tiek daug žmonių pasisako už antisemitizmą šalyje, kurioje Holokaustas paliko labai žymius randus.
Aš negaliu suprasti, kodėl negalime užbrėžti raudonų linijų kartu su savo kolegomis kairėje. Man nuo ryto iki vakaro skambina iš Vakarų pasaulio ir klausia, kas darosi su jūsų socialdemokratais. Aš negaliu paaiškinti vokiečiams, prancūzams, amerikiečiams demokratams, kaip mūsų kairė pusė gali flirtuoti su antisemitinėmis jėgomis. Tai yra užribis“, – rėžė Ž.Pavilionis.
Apie G.Nausėdą rytais ir vakarais sako negalvojantis ir M.Maldeikis, tik vis linkėjo prezidentui sėkmės.
„Aš galvoju apie viena – aš jam noriu palinkėti sėkmės, kad ta koalicija, kurią jis lipdo, būtų veiksni ir padarytų daug darbų, kurių reikia Lietuvai, ir užtikrintų Lietuvos saugumą. Tai aš tik sveikinu prezidentą“, – lyg per gimtadienį sveikinimus Daukanto aikštės pusėn svaidė konservatorius.
Svarbesnių minčių galvoje tikino turįs ir konservatorių frakcijos seniūnas Mindaugas Lingė.
„Turbūt yra svarbesnių dalykų tiek gulant, tiek keliantis, apie ką galvoti. Kalbant rimtai, jeigu būtų pakvietę Tėvynės sąjungą, mes, matyt, tikrai būtume nuėję. Jeigu nekviečia, mes jokios dramos iš to nedarome ir nesibrauname nei per paradines, nei per užpakalines duris.
Vyksta rinkimų kampanija, mandatai yra dalinami ne Prezidentūroje, o prie balsadėžių“, – portalui Lrytas komentavo M.Lingė.
O ką konservatoriai mano apie prezidento griežtą žodį dėl galimos vaivorykštinės koalicijos? Ž.Pavilionis akcentavo, esą šis dažnai tuos pačius dalykus įvertina skirtingai.
„Tikrai nenorėčiau kritikuoti prezidento, tiesiog atkreipsiu dėmesį, kad jis labai dažnai kalba priešingus dalykus. Kai kalba apie R.Žemaitaitį, jis sako, kad į koalicijos darymus jis nesikiš, jis kišis tik į Vyriausybės sudarymą, o kai advokatauja socialdemokratams, jis komentuoja jų raudonąsias linijas, kas šiaip turėtų būti pačių socialdemokratų komentarai.
Manau, kad ir prezidentui, ir socialdemokratams, ir visiems europietiškiems politikams tikrai nėra nesvarbu, kad yra Konstitucijos laužymas, jie tikrai yra prieš antisemitizmą, prieš radikalias jėgas, kurios šiandien plėšo, laužo ir nori parklupdyti Europą su visomis taikos koalicijoms“, – vardijo konservatorius.
Kad situacija dar gali pasikeisti, kartojo ir M.Maldeikis. Jis ragino sulaukti sekmadienio.
„Taip, jis nemato, bet žinote, situacija gali pasikeisti ir rinkimų naktis parodys, galbūt mums dar pavyks ir su socialdemokratais, ir su prezidentu susėsti prie vieno stalo ir rasti efektyviausius sprendimus“, – prognozavo M.Maldeikis.
„Lietuvos žmonės pirmiausia nuspręs, kokios politinės partijos bus atstovaujamos kitame Seime, kiek jos gaus mandatų ir kokia koalicija formuosis. Prezidento konstitucinės galios yra aprėpiančios Vyriausybės, o ne valdančiosios koalicijos formavimo klausimus.
Kol Konstitucija nėra pasikeitusi, tikėkimės, tol bus veikiama Konstitucijos rėmuose“, – pritarė ir M.Lingė.
Seimo rinkimai vyks sekmadienį.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App StoreGoogle Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.