Balsuoti atvykęs G. Nausėda tiesiog taršė konservatorius: jų nekviečiau, nes nusprendžiau pataupyti laiką

2024 m. spalio 8 d. 13:17
Lietuvoje antradienį prasidėjo išankstinis balsavimas Seimo rinkimuose. Savo balsą jau pirmąją dieną atvyko atiduoti prezidentas Gitanas Nausėda su pirmąja šalies ponia Diana Nausėdiene.
Daugiau nuotraukų (15)
Į sostinės Lukiškių aikštėje įrengtą išankstinio balsavimo punktą šalies vadovas su žmona atvažiavo šiek tiek po vidurdienio. Tuo metu prie balsavimui skirtų vietų buvo susidariusi nemaža eilutė žmonių.
„Gera diena visomis prasmėmis. Pabalsavau ir labai raginčiau žmones ateiti balsuoti. Nepasiduokite politinei apatijai. Gal kai kas norėtų, kad pasiduotumėte, bet tikrai manau, jog negalime sau leisti prabangos būti abejingais, nes, jeigu nebalsuosime, nubalsuos kiti, išrinks kiti, o tada vėl teks klausytis, kad jeigu kažkas nepatinka, balsuokite 2028 metais.
Taip neturėtų būti ir aš labai tikiuosi aktyvaus žmonių dalyvavimo, tikrai gerokai didesnio žmonių aktyvumo, nei buvo Europos Parlamento rinkimuose“, – kalbėjo G.Nausėda, referuodamas į prieš kelerius metus išsakytus premjerės Ingridos Šimonytės žodžius.
Prezidento buvo pasiteirauta, kam jis atidavė savo balsą.
„Balsavau už tai, kad valdžios institucijos dirbtų kartu, o ne viena prieš kitą, kad būtų sprendžiamos ne pačių politinių jėgų susikurptos problemos, o Lietuvos žmonių problemos, už tai, kad būtų mažiau arogancijos, mažiau savitarpio priešpriešos ir kartais netgi pernelyg didelio mažvaikiškumo, kuris mūsų politikoje pastaraisiais metais egzistavo“, – tvirtino G.Nausėda.
Žurnalistams pasiteiravus, ar toks jo pasisakymas reiškia, kad jis tikrai nebalsavo už konservatorius, šalies vadovas pats atsakė klausimu.
„O kodėl jūs nusprendėte, kad būtent šiai jėgai būdingas toks būdo bruožas?“ – šyptelėjo prezidentas.
G.Nausėda: konservatoriai turbūt gulasi ir keliasi, galvodami apie mane
Prieš pat rinkimus G.Nausėda į Daukanto aikštės rūmus pasikalbėti kvietėsi parlamentinių partijų lyderius.
Praėjusį pirmadienį pas jį keliavo socialdemokratų pirmininkė Vilija Blinkevičiūtė, trečiadienį – valstiečių lyderis Ramūnas Karbauskis, ketvirtadienį – demokratų vedlys Saulius Skvernelis, penktadienį – liberalų vadovė Viktorija Čmilytė-Nielsen, o šį pirmadienį – ir Laisvės partijos pirmininkė Aušrinė Armonaitė bei Lietuvos regionų partijos lyderis Jonas Pinskus.
Vienintelis nepakviestas pokalbiui apie politines aktualijas ir galimas būsimosios valdančiosios koalicijos dėliones liko Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų lyderis, užsienio reikalų ministras Gabrielius Landsbergis.
Ar prezidento kvietimas konservatoriams pasimetė?
„Ne, jis nepasimetė. Tiesą sakant, ši partija turbūt gulasi ir keliasi, galvodama apie mane, todėl, man atrodo, kartais net susidarydavo įspūdis, kad jie pamiršo, jog prezidento rinkimai jau pasibaigė, juos jie triuškinančiai pralaimėjo. Dabar turime parlamento rinkimus, kuriuose prezidentas nedalyvauja.
Kone kiekvieną dieną aš gaudavau tai paklausimų, tai nusistebėjimų, tai raginimų, tai laiškų, ir, tiesą sakant, padariau išvadą, kad, ko gero, viskas jau pasakyta. Jeigu mes susitiktume, kažko naujo aš nebeišgirsiu. Tad nusprendžiau taupyti laiką“, – pareiškė G.Nausėda.
Prezidentas teigė nemanąs, kad nekviesdamas tik konservatorių jis elgiasi neteisingai.
„Aš manau, kad elgiuosi teisingai, nes turbūt iškeltų klausimą ir kitos politinės jėgos, kurių yra labai daug, ar su jomis susitikau, ar nesusitikau. Sakyčiau, kad politinės kultūros prasme mums dar reikia pasilypėti aukščiau, padaryti kur kas daugiau, jog Lietuvos žmonės nepavargtų nuo politikos. (...)
Labai tikiuosi, kad turėsime šį rudenį progą pakeisti tą politinę kultūrą. Nesu naivus, suprantu, kad nebus lengva, bus daug visokio pobūdžio trikdžių, jėgų, kurios stengsis, kad Lietuvoje būtų mažiau stabilumo, santarvės, bet aš manau, kad mes tam atsispirsime“, – nurodė G.Nausėda.
Konservatoriai neslėpė pykčio dėl šalies vadovo sprendimo nekviesti pasikalbėti tik jų, klausė, kur jo lygiateisiškumas visų parlamentinių politinių jėgų atžvilgiu, kaltino kišimusi į rinkiminį procesą.
„Aš nesikišu į rinkiminę kampaniją, niekur nesakiau, kad raginu balsuoti už vieną ar kitą politinę jėgą. Susitikinėjau ir su valdančiosios koalicijos, ir su opozicijos partijų vadovais. Taip kad manau, kad šitie priekaištai yra tiesiog be pagrindo“, – atšovė G.Nausėda.
Be kita ko, prezidentas rėžė manąs, kad konservatoriai specialiai demonizuoja Remigijų Žemaitaitį ir tai yra jų rinkiminė taktika.
„Noriu tikėtis, kad visos kalbos apie visokias vaivorykštines koalicijas liks tik kalbomis, piešiniais, taip sakant, ant grindinio, ir kad šiuo metu mums reikia ne vaivorykštinės koalicijos, o koalicijos, kuri turėtų pažiūrų vienovę – bendrus principus tiek užsienio, tiek vidaus politikoje.
Manau, kad tokia koalicija gali būti sudaryta ir sudaryta be kai kurių partijų, kurios iš tikrųjų kelia grėsmę Lietuvos saugumui“, – įsitikinęs G.Nausėda.
Paklaustas, kodėl švaistė savo brangų laiką stovėdamas eilėje prie balsavimui skirtos vietos, kai galėjo tiesiog eiti vidun, prezidentas atsakė, kad jam labai patinka bendrauti su žmonėmis.
„Džiaugiuosi, kad po penkerių metų galime draugiškai šnekėtis, neišgirdau nė vienos neigiamos pastabos savo atžvilgiu. Tiesiog tai yra mano politikos kredo – aš noriu būti arčiau žmonių, man patinka būti arčiau žmonių.
Būsimai valdančiajai koalicijai aš norėčiau palinkėti, kad ji būtų arčiau žmonių. Kad ji būtų ne tik stiklo rūmuose Vilniuje, bet važiuotų ir į regionus, matytų regionus ir suprastų, kad Lietuva yra ne tik Vilnius“, – kalbėjo G.Nausėda.
Kaip informuoja Vyriausioji rinkimų komisija (VRK), visi rinkėjai galės savo balsą atiduoti bet kurioje išankstinio balsavimo vietoje, nepriklausomai nuo to, kur jie yra deklaravę gyvenamąją vietą.
Nuo 7 iki 20 valandos rinkėjai galės balsuoti visų 60 Lietuvos savivaldybių pastatuose ir papildomai įsteigtose balsavimo vietose.
Teise balsuoti iš anksto gali pasinaudoti rinkėjai, kurie ateinantį sekmadienį negalės atvykti į savo rinkimų apylinkes.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App StoreGoogle Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.