Paskutinės minutės „bilietą“ pas G. Nausėdą gavo dar vienos partijos pirmininkas, už durų liko tik konservatoriai (41)

2024 m. spalio 7 d. 12:27
Pirmadienį susitikti su prezidentu Gitanu Nausėda progos sulaukė Laisvės partijos lyderė Aušrinė Armonaitė. Paskutinės minutės bilietą į Prezidentūrą rinkimines aktualijas aptarti su šalies vadovu gavo ir Lietuvos regionų partijos pirmininkas Jonas Pinskus.
Daugiau nuotraukų (32)
Tuo tarpu Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų (TS-LKD) lyderis Gabrielius Landsbergis liko vienintelis parlamentinės partijos pirmininkas, taip ir nesulaukęs prezidento kvietimo.
Dar penktadienį G.Landsbergiui kompaniją palaikė tik Lietuvos regionų partijos pirmininkas J.Pinskus. Jis portalui Lrytas guodėsi, kad prezidentas jo nesikviečia greičiausiai dėl to, kad jo vadovaujamos partijos reitingai – per žemi, nerodo galimybių patekti į Seimą.
Tiesa, penktadienį popiet J.Pinskus vis dėlto gavo išsvajotąjį kvietimą.
„Sulaukiau skambučio iš Prezidentūros su kvietimu pirmadienį, 13 valandą, apsilankyti pas prezidentą kaip Regionų partijos pirmininkas. Manau, kad bus aptariamos tiek regionų problemos, tiek politinės aktualijos“, – pirmadienį portalui Lrytas komentavo J.Pinskus.
Tačiau pirmadienį ryte prezidento darbotvarkėje buvo nurodytas tik rytinis susitikimas su A.Armonaite.
Prezidentūros atstovai Lrytas nurodė, kad G.Nausėda tikrai susitiks su J.Pinskumi ir netrukus šalies vadovo darbotvarkę papildė.
Be kita ko, jie patvirtino, kad konservatoriai susitikti taip ir nebuvo pakviesti. Apie tai Lrytas informavo ir TS-LKD frakcijos Seime seniūnas Mindaugas Lingė.
Jis dar penktadienį Lrytas teigė, kad vis dar tikisi sulaukti prezidento kvietimo pasikalbėti, kad būtų išlaikytas lygiateisiškumas.
Praėjusį pirmadienį pas G.Nausėda pasikalbėti apie artėjančius rinkimus ir koalicines dėliones keliavo socialdemokratų pirmininkė Vilija Blinkevičiūtė, trečiadienį – valstiečių lyderis Ramūnas Karbauskis, ketvirtadienį – demokratų vedlys Saulius Skvernelis, o penktadienį – ir Liberalų sąjūdžio vadovė Viktorija Čmilytė-Nielsen.
Galiausiai penktadienį buvo paskelbta, kad pirmadienį įvyks ir susitikimas su Laisvės partijos pirmininke A.Armonaite.
Susitikimams šis pirmadienis – paskutinė diena, nes jau antradienį prasideda išankstinis balsavimas Seimo rinkimuose. Prezidentūra skelbė, kad jam prasidėjus vizitai pas G.Nausėdą turės pasibaigti.
Lrytas šaltinių teigimu, už uždarų durų šalies vadovas ateinantiems partijų pirmininkams nurodė ketinantis aktyviai kištis į naujos valdančiosios koalicijos formavimo procesą, tad tampa akivaizdu, kad konservatorių G.Nausėdos svajonių dėlionėje nėra.
M.Lingė atkreipė dėmesį, kad įprastai šalies vadovai pokalbius su rinkimuose geriausiai pasirodžiusiomis partijomis vykdo jau po jų rezultatų paskelbimo, o ne dar ikirinkiminiame laikotarpyje. Dabar, anot konservatoriaus, prezidentas gali tik „burti iš kavos tirščių“.
„Tą ir anksčiau darydavo prezidentai, pasikviesdami laimėjusių partijų lyderius ir tokiu būdu tardamiesi dėl Vyriausybės sudarymo. Šiuo metu tai daugiau vertintina kaip tam tikra intervencija į politinę kampaniją“, – kritikavo konservatorių rinkimų štabo vadovas.
Į Prezidentūroje vykstančius susitikimus penktadienį sureagavo ir konservatorių sąrašo lyderė, premjerė Ingrida Šimonytė.
„Man atrodo, kai prezidentas kviečia, tai aš nepažįstu žmonių, kurie neateina. Tai toks būtų mano komentaras“, – penktadienį Eltai sakė I.Šimonytė, paklausta, ar mato poreikį su G. Nausėda aptarti artėjančius rinkimus.
Prezidento pokalbiais su dalies parlamentinių partijų lyderiais nepatenkinti ir tų politinių jėgų pirmininkai, kurie nėra Seime.
„Nemuno aušros“ lyderis Remigijus Žemaitaitis anksčiau Lrytas pareiškė, kad dėl tokių savo veiksmų G.Nausėda galės likti dviese su V.Blinkevičiūte.
„Jaučiu tik vieną dalyką – kad greitai prezidentas užsidarys duryse ir su V.Blinkevičiūte dviese formuos valdančiąją daugumą. Ir tada gali nutikti taip, kad reikės šaukti pirmalaikius rinkimus. O pirmalaikiai rinkimai, kaip žinot, socialdemokratams būtų Amžinąjį atilsį duok mirusiems, Viešpatie, nes jau daugiau rinkėjas nebeatlaikytų“, – rėžė R.Žemaitaitis.
O už uždarų durų Prezidentūroje jau dėliojami būsimosios koalicijos pamatai susiduria su daugybe kliūčių. Pas G.Nausėdą einantys partijų pirmininkai braižo savo raudonąsias linijas, su kuo draugystės neįsivaizduoja.
Socialdemokratai nenori R.Žemaitaičio ir konservatorių, R.Karbauskis – S.Skvernelio ir konservatorių, S.Skvernelis – R.Karbauskio ir konservatorių, R.Karbauskio ir R.Žemaitaičio – V.Čmilytė-Nielsen. Norų-nenorų sąrašą, tikėtina, turės ir A.Armonaitė.
Praėjusios savaitės pradžioje prezidento vyriausiasis patarėjas Frederikas Jansonas buvo užsiminęs, kad su konservatorių lyderiais G.Nausėda esą ir taip dažnai susitinka, tad susitikti vėl būtinybės nėra.
„Mes iš esmės viešojoje erdvėje susitinkame kasdien. Jeigu bus kažkas, ko mes nesame girdėję, ko prezidentas dar iš jų nėra girdėjęs – jis be abejo susitiks. Šią savaitę yra susitinkama su kitomis partijomis, o po to jau matysime. Čia prezidentas nuspręs, ar jis turi ką kalbėti, ar nori kalbėti. Čia jo sprendimas“, – „Žinių radijui“ teigė F.Jansonas.
„Prezidentas susitinka su premjere, kai yra klausimai ir kuo ramiausiai juos aptaria. O ar jis susitikinės su partijos lyderiu – matysime“, – akcentavo jis.
Seimo rinkimai vyks sekmadienį, išankstinis balsavimas prasideda jau antradienį.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App StoreGoogle Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.