Savivaldybėse siūloma steigti Istorinio atminimo įamžinimo komisijas

2024 m. spalio 6 d. 17:07
Savivaldybėse siūloma steigti Istorinio atminimo įamžinimo komisijas. Tai numatančias įstatymo pataisas įregistravo Seimo Kultūros ir Socialinių reikalų ir darbo komitetų pirmininkai konservatoriai Vytautas Juozapaitis ir Paulė Kuzmickienė.
Daugiau nuotraukų (4)
Parlamentinėje Laisvės kovų ir valstybės istorinės atminties komisijoje dirbantys projekto autoriai mano, kad naujos komisijos atsiradimas leis aiškiau reglamentuoti savivaldybėse istorinio atminimo įamžinimą. Tikimasi, kad tai leis užtikrinti vienodą istorinio atminimo įamžinimo taikymo praktiką visoje Lietuvoje.
„Pastaraisiais metais istorinio atminimo įamžinimas (nevienareikšmiškai vertinamų asmenybių pagerbimas) sulaukė ne tik Lietuvos visuomenės prieštaringo vertinimo, bet ir tarptautinės bendruomenės susirūpinimo, kuris kenkia Lietuvos įvaizdžiui pasaulyje. Tai liudija, kad nesant savivaldybėse įstatymų lygiu reglamentuoto istorinio atminimo įamžinimo procedūros, daugeliu atveju sprendimų priėmimą lemia subjektyvus, kartais ir vienasmeniškas savivaldybės mero požiūris“,– sakoma dokumento aiškinamajame rašte.
Jei Seimas pritartų, savivaldybėse Istorinio atminimo įamžinimo komisija būtų sudaroma privalomai.
Nauja komisija vertintų ir teiktų išvadas, siūlymus ir rekomendacijas savivaldybės institucijoms, nagrinėtų valstybės institucijų, gyvenamųjų vietovių bendruomenių siūlymus dėl istorinio atminimo įamžinimo. Svarstydama savivaldybės bendruomenės nariams svarbias problemas, Istorinio atminimo įamžinimo komisija turės atsižvelgti į ekspertų išvadas ir rekomendacijas.
Istorinio atminimo įamžinimo komisija būtų sudaroma laikantis proporcinio savivaldybės tarybos narių daugumos ir mažumos atstovavimo principo. Šios komisijos pirmininką ir pavaduotoją komisijos narių siūlymu iš jos narių skirtų savivaldybės taryba.
Vietos savivaldos įstatyme taip pat siūloma įtvirtinti istorinio atminimo įamžinimo sąvoką. Tai būtų viešais ženklais, pvz. paminklais, atminimo lentomis ar kitais simboliniais objektais, „ praeities įvykių ir asmenybių, užfiksuotų istorijos šaltiniuose, reikšmingų Lietuvos valstybei ar joje gyvenančioms bendruomenėms, įprasminimas“.
Siūloma, kad naujos įstatymo nuostatos įsigaliotų 2025 m. sausio 1 d.
Šiuo metu Vietos savivaldos įstatyme nereglamentuotas Istorinio atminimo įamžinimo komisijos sudarymas ir jos kompetencija.
komisijaSavivaldybėatminimas
Rodyti daugiau žymių

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App StoreGoogle Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.