E. Švenčionienė susipažino su jai iškelta byla dėl pasisakymo apie Medininkų tragediją, parodymus duoti atsisakė

2024 m. spalio 5 d. 14:06
Ingrida Steniulienė
Dėl galimo veikimo prieš Lietuvą teisiama Erika Švenčionienė ketvirtadienį Kauno policijoje susipažino su kitos savo baudžiamosios bylos medžiaga, rengiantis perduoti ją į teismą. Įtariamoji duoti parodymus atsisakė ir sako, kad prieš teismą stos be advokato.
Daugiau nuotraukų (1)
ELTA primena, kad ikiteisminį tyrimą liepos 31 d. pradėjo generalinė prokurorė Nida Grunskienė, reaguodama į socialiniame tinkle „Facebook“ viešai paskelbtus melagingus teiginius apie 1991 m. liepos 31 d. Rygos Ypatingos paskirties milicijos būrio įvykdytą nusikaltimą žmogiškumui – Medininkų pasienio punkto užpuolimą, kurio metu buvo nužudyti septyni Lietuvos pareigūnai ir vienas sunkiai sužeistas.
„Medininkų tragedija, tamsioji Lietuvos spec. tarnybų veiklos pasekmė. Daug faktų bylojo apie tai, kad žudikai buvo iš savų tarpo. Tiesa paslėpta, liudininkai nutyla“, – socialiniame tinkle tada rašė E. Švenčionienė.
Ji Eltai patvirtino, kad lankėsi policijoje.
„Aš buvau supažindinta su byla, kuri pradėta dėl trijų eilučių apie mano abejones dėl Medininkų, byla bus perduota teismui. Valstybė neturi ką veikti ir kiekvieno žmogaus mintis nori kontroliuoti. Kenedį (1963 m. nužudytas JAV prezidentas Johnas F. Kennedy – ELTA) nužudė labai seniai, bet amerikiečiai iki šiol vis dar diskutuoja dėl nužudymo priežasčių, tai Lietuvoje to daryti negalima“, – stebėjosi E. Švenčionienė.
Ji sakė, kad bylos medžiaga jai buvo atvežta iš Vilniaus dėl patogumo, ji pareigūnams už tai dėkinga.
„Susipažinau su byla, man bus atsiųstas kaltinimas ir tada bylą perduos teismui, nes teisėsauga neturi ką veikti. Labai nesigilinau į bylą, nematau reikalo gilintis, jeigu žmonės padarė keletą tomų iš trijų sakinių. Aš nedaviau parodymų, aš duoti parodymus duoti atsisakiau. Aš parašiau tai, kas man kelia abejonių, jeigu pagal tai galima kelti bylas. Po tuo postu dar yra 300 komentarų, tai yra tiek abejojančių žmonių. Tai mes visi turim sėdėti teisme?“, – sako E. Švenčionienė.
Ji naujos baudžiamosios bylos sulaukė teismui nebaigus nagrinėti kitos jos bylos.
ELTA primena, kad Vilniaus apygardos teismas dar nagrinėja baudžiamąją bylą dėl galimo veikimo prieš Lietuvą ir viešo pritarimo tarptautiniams nusikaltimams. Šioje byloje kaltinimai pareikšti ir likviduotos asociacijos „Tarptautinis geros kaimynystės forumas“ nariams E. Švenčionienei, Kazimierui Juraičiui ir buvusio prosovietinės organizacijos „Jedinstvo“ lyderiui Valerijui Ivanovui.
E. Švenčionienė sako, kad naujai pradėtoje byloje dėl jos pasisakymo apie Medininkų įvykius parodymų neduos ir advokato nereikalaus, ji tikina, kad dėl dviejų jai iškeltų bylų kreipsis į tarptautinius teismus.
„O kam gintis? Nuo ko gintis? Ar reikia žmogui gintis, turinčiam nuomonę? Konstitucija sako, kad man leidžiama kitaip galvoti. Tegu teisia už keturias eilutes, tik aš noriu pasakyti, kad tos bylos keliaus į tarptautinius teismus ir kaip atrodys Lietuva, nuteisusi žmogų už keturias eilutes? Parodymų aš neduosiu, advokato aš nesamdysiu, man nereikia jo, valstybiniu advokatu aš nepasitikiu“, – Eltai sakė E. Švenčionienė.
Ikiteisminį tyrimą atlieka Vilniaus apskrities vyriausiojo policijos komisariato pareigūnai, tyrimą organizuoja ir jam vadovauja Vilniaus apygardos prokuratūros Vilniaus apylinkės prokuratūros prokuroras.
„Ikiteisminis tyrimas yra atliekamas, informuosime, kai byla bus perduodama teismui“, – Eltą informavo prokuratūros atstovė Gintarė Vitkauskaitė-Šatkauskienė.
Baudžiamasis kodeksas numato, kad už viešą pritarimą genocidui, kitiems nusikaltimams žmoniškumui, SSRS vykdytai agresiją prieš Lietuvos Respubliką, 1990–1991 metais įvykdytiems kitiems agresiją prieš Lietuvos Respubliką vykdžiusių ar joje dalyvavusių asmenų labai sunkiems ar sunkiems nusikaltimams, jų neigimą ar šiurkštų menkinimą baudžiama laisvės atėmimu iki dvejų metų.
Dėl analogiško nusikaltimo, kuomet buvo viešai išsakyti melagingi pareiškimai, paneigiantys SSRS padarytus nusikaltimus prieš Lietuvos valstybę, prieš daugiau nei dešimtmetį buvo nuteistas ir E. Švenčionienės bendražygis Algirdas Paleckis.
Pastarasis yra pareiškęs, kad kruvinąją 1991 metų sausio 13-osios naktį prie Vilniaus televizijos bokšto „savi šaudė į savus“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App StoreGoogle Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.