Savaitę iki rinkimų – ypač iškalbingi reitingai: užfiksuotas įspūdingas šuolis, stebina ir neapsisprendusių skaičius (3)

2024 m. spalio 4 d. 05:30
Nepaisant to, kad vadinamosios tradicinės partijos nenusiteikusios bendradarbiauti su „Nemuno aušra“, šios naujos politinės jėgos populiarumas kyla lyg ant mielių. Tai rodo naujausia „Vilmorus“ apklausa.
Daugiau nuotraukų (26)
Konstitucinis teismas „Nemuno aušros“ įkūrėją ir vedlį Remigijų Žemaitaitį yra pripažinęs pažeidus Konstituciją ir sulaužius priesaiką.
Šis buvęs Seimo narys dėl savo antisemitinių pareiškimų šiuo metu yra teisiamas.
Pagrindinės šalies partijos ir Prezidentūra aiškina, kad tokių žmonių atėjimas į valdžią būtų pavojingas valstybei, apie tokias galimas grėsmes atviru laišku perspėjo pusantro šimto visuomenės veikėjų, bet, pasirodo, to nesureikšmina daugelis piliečių.
Jie itin palankiai įvertino ir R.Žemaitaitį (7,6 proc. šalies gyventojų nurodė, kad šis politikas geriausiai atstovauja jų interesams), ir jo vadovaujamą partiją.
Pagal rugsėjo 13–21 dienomis atliktos „Vilmorus“ apklausos rezultatus, per Seimo rinkimus daugiamandatėje apygardoje už „Nemuno aušrą“ ketina balsuoti 11,6 proc. rinkėjų. Liepos mėnesį šią partiją būtų rinkęsi beveik perpus mažiau (6,4 proc.) respondentų.
„Nemuno aušra“ atsilieka tik nuo lyderių pozicijose partijų rikiuotėje jau senokai įsitvirtinusių ir jas išlaikiusių socialdemokratų.
Trečioje vietoje – Tėvynės sąjunga-Lietuvos krikščionys demokratai, kurių ištikimiausių rėmėjų būrys beveik nesikeičia.
Be trijų pirmaujančių politinių jėgų trejeto, sprendžiant iš dabartinių rinkėjų nuotaikų, Seimo nario mandatų spalio 13-ąją taip pat turėtų pelnyti Demokratų sąjunga „Vardan Lietuvos“, Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjunga, Liberalų sąjūdis.
Beje, 2020 metais vykusiuose Seimo rinkimuose daugiamandatėje apygardoje sėkmingai pasirodė irgi šešios partijos.
Tiesa, neatmestina, kad realūs balsavimo rezultatai gali skirtis nuo apklausos duomenų, nes beveik ketvirtadalis apklaustųjų teigė dar nežinantys, kurią partiją arba koaliciją palaikys.
Pareiškę nuomonę apie visuomenės veikėjus apklausos dalyviai daugiausia palankių vertinimų skyrė prezidentui Gitanui Nausėdai.
Nuo jo gerokai atsilikę išsirikiavo Socialdemokratų partijos pirmininkė Vilija Blinkevičiūtė, Demokratų sąjungos „Vardan Lietuvos“ vadovas Saulius Skvernelis, „Nemuno aušros“ lyderis R.Žemaitaitis, Liberalų sąjūdžiui vadovaujanti Seimo pirmininkė Viktorija Čmilytė-Nielsen, krašto apsaugos ministras konservatorius Laurynas Kasčiūnas.
Tėvynės sąjunga-Lietuvos krikščionys demokratai galbūt ir galėtų pasidžiaugti populiariu krašto apsaugos strategu, bet turėtų sunerimti dėl partijos vedlio užsienio reikalų ministro Gabrieliaus Landsbergio reitingų.
Įvairiuose skandaluose besimurdantį šį politiką tik 12,6 proc. gyventojų įvertino palankiai ir rekordiškai daug – net 72,2 proc. – nepalankiai.
Susumavus palankius ir nepalankius vertinimus (-59,6) G.Landsbergį galima laikyti nemėgstamiausiu šalies politiku.
Pagal šį rodiklį nuo jo atsiliko Lietuvos lenkų rinkimų akcijos-Krikščioniškų šeimų sąjungos vadovas Waldemaras Tomaszewskis (-54,3), energetikos ministras Dainius Kreivys (-48,7), Laisvės partijai vadovaujanti ekonomikos ir inovacijų ministrė Aušrinė Armonaitė (-39,9), premjerė Ingrida Šimonytė (39,2).
Skelbiant šiuos apklausos rezultatus nuoroda į „Lietuvos rytą“ būtina.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App StoreGoogle Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.