Pokalbiai už uždarų durų: pas G. Nausėdą atvykstantys lyderiai sulaukė žinios, konservatoriams – tyla (4)

2024 m. spalio 4 d. 13:36
Pirmadienį – Vilija Blinkevičiūtė, trečiadienį – Ramūnas Karbauskis, ketvirtadienį – Saulius Skvernelis, penktadienį – Viktorija Čmilytė-Nielsen, o kitą pirmadienį – ir Aušrinė Armonaitė. Tokiu eiliškumu parlamentinių partijų lyderiai šią savaitę keliavo ar dar keliaus į Prezidentūrą akis į akį pasikalbėti su šalies vadovu Gitanu Nausėda.
Daugiau nuotraukų (56)
Prezidentas dar praėjusią savaitę paskelbė, kad pradeda susitikimų ciklą su parlamentinių partijų lyderiais, o tarp tokių dar yra ir Tėvynės sąjunga-Lietuvos krikščionys demokratai bei Lietuvos regionų partija, tačiau nei Gabrielius Landsbergis, nei Jonas Pinskus kvietimo pasisvečiuoti Daukanto rūmuose nesulaukė.
O šiems susitikimams artėjantis pirmadienis – paskutinė diena, nes jau antradienį prasideda išankstinis balsavimas Seimo rinkimuose. Prezidentūra skelbė, kad jam prasidėjus vizitai pas G.Nausėdą turės pasibaigti.
Lrytas šaltinių teigimu, už uždarų durų šalies vadovas ateinantiems partijų pirmininkams nurodė ketinantis aktyviai kištis į naujos valdančiosios koalicijos formavimo procesą, tad tampa akivaizdu, kad konservatorių G.Nausėdos svajonių dėlionėje nėra.
Tiesa, Prezidentūra miglotai užsimena, kad per savaitgalį prezidento darbotvarkė dar gali keistis, nors patys konservatoriai sako jokių paklausimų iki šiol nesulaukę.
„Galbūt pakvies kažkuriuo metu, neatmestinas ir toks variantas. Negalime atsakyti, koks yra planas. Žinoma, tai kelia klausimus, ką reiškia eiliškumas, ką apskritai reiškia kviečiamos, nekviečiamos partijos. Rinkimų tiesiojoje tai sukelia klausimų apie prezidento lygiateisiškumą visiems, ką įpareigoja Konstitucija“, – penktadienį Lrytas sakė konservatorius Mindaugas Lingė.
Jis atkreipė dėmesį, kad įprastai šalies vadovai pokalbius su rinkimuose geriausiai pasirodžiusiomis partijomis vykdo jau po jų rezultatų paskelbimo, o ne dar ikirinkiminiame laikotarpyje. Dabar, anot konservatoriaus, prezidentas gali tik „burti iš kavos tirščių“.
„Tą ir anksčiau darydavo prezidentai, pasikviesdami laimėjusių partijų lyderius ir tokiu būdu tardamiesi dėl Vyriausybės sudarymo. Šiuo metu tai daugiau vertintina kaip tam tikra intervencija į politinę kampaniją“, – kritikavo konservatorių rinkimų štabo vadovas.
M.Lingė teigė per daug nesistebintis dėl prezidento šališkumo, ypač socialdemokratų atžvilgiu. Jis priminė ankstesnius G.Nausėdos pasisakymus, pavyzdžiui, raginant V.Blinkevičiūtę imtis premjerės pareigų, jei socialdemokratai laimės rinkimus, arba vizito į Jonavą pas tuometį merą Mindaugą Sinkevičių, vykstant teisminiams procesams.
„Visus tuos veiksmus galės įvertinti patys žmonės. Tiems, kurie eis prie balsadėžių, gali būti indikatyvu, kaip prezidentas mato politinį korektiškumą apskritai, kai nesulaukus rinkimų rezultatų tariamasi dėl būsimos Vyriausybės“, – situaciją komentavo konservatorius.
Parlamentine yra laikoma ir J.Pinskaus vadovaujama Regionų partija. Nors prezidento rinkimų metu Pinskai aktyviai rėmė G.Nausėdą, pakvietimo susitikti taip pat nesulaukė.
„Čia gal patys pagrindiniai paskutiniai ateina?“ – Lrytas paklaustas, kaip vertina tai, kad su G.Landsbergiu liko vieninteliai, negavę kvietimo, ironizavo J.Pinskus.
„Mūsų reitingas mažas, tai gal dėl to“, – priežastis bandė nuspėti Regionų partijos pirmininkas.
Prezidento pokalbiais su dalies parlamentinių partijų lyderiais nepatenkinti ir tų politinių jėgų pirmininkai, kurie nėra Seime. „Nemuno aušros“ lyderis Remigijus Žemaitaitis anksčiau Lrytas pareiškė, kad dėl tokių savo veiksmų G.Nausėda galės likti dviese su V.Blinkevičiūte.
„Jaučiu tik vieną dalyką – kad greitai prezidentas užsidarys duryse ir su V.Blinkevičiūte dviese formuos valdančiąją daugumą. Ir tada gali nutikti taip, kad reikės šaukti pirmalaikius rinkimus. O pirmalaikiai rinkimai, kaip žinot, socialdemokratams būtų Amžinąjį atilsį duok mirusiems, Viešpatie, nes jau daugiau rinkėjas nebeatlaikytų“, – rėžė R.Žemaitaitis.
O už uždarų durų Prezidentūroje jau dėliojami būsimosios koalicijos pamatai susiduria su daugybe kliūčių. Pas G.Nausėdą einantys partijų pirmininkai braižo savo raudonąsias linijas, su kuo draugystės neįsivaizduoja.
Socialdemokratai nenori R.Žemaitaičio ir konservatorių, R.Karbauskis – S.Skvernelio ir konservatorių, S.Skvernelis – R.Karbauskio ir konservatorių, R.Karbauskio ir R.Žemaitaičio – V.Čmilytė-Nielsen. Norų-nenorų sąrašą, tikėtina, turės ir A.Armonaitė.
Ar savo pozicijas išsakyti prezidentui galės konservatoriai, lieka neaišku. Šios savaitės pradžioje prezidento vyriausiasis patarėjas Frederikas Jansonas buvo užsiminęs, kad su konservatorių lyderiais G.Nausėda esą ir taip dažnai susitinka, tad susitikti vėl būtinybės nėra.
„Mes iš esmės viešojoje erdvėje susitinkame kasdien. Jeigu bus kažkas, ko mes nesame girdėję, ko prezidentas dar iš jų nėra girdėjęs – jis be abejo susitiks. Šią savaitę yra susitinkama su kitomis partijomis, o po to jau matysime. Čia prezidentas nuspręs, ar jis turi ką kalbėti, ar nori kalbėti. Čia jo sprendimas“, – „Žinių radijui“ teigė F.Jansonas.
„Prezidentas susitinka su premjere, kai yra klausimai ir kuo ramiausiai juos aptaria. O ar jis susitikinės su partijos lyderiu – matysime“, – akcentavo jis.
Seimo rinkimai vyks spalio 13 dieną.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App StoreGoogle Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.