Lietuva perka papildomų oro gynybos sistemų: pasirašytos dvi naujos sutartys dėl MSHORAD ir NASAMS (1)

2024 m. spalio 4 d. 10:33
Papildyta
Krašto apsaugos ministerija (KAM) šią savaitę pasirašė dvi naujas sutartis dėl oro gynybos sistemų įsigijimo – Lietuva perka dar vieną artimojo nuotolio sistemą MSHORAD ir trečiąją sistemą NASAMS.
Daugiau nuotraukų (2)
„Dėl papildomo gynybos finansavimo, kurį pavyko pasiekti šiais metais, šią savaitę pasirašėme dvi sutartis dėl dviejų oro gynybos sistemų – artimojo nuotolio ir vidutinio nuotolio gynybos sistemų. Paankstinome šiuos pirkimus kai kuriais atvejais iki septynių metų“, – penktadienį surengtoje spaudos konferencijoje kalbėjo ministras Laurynas Kasčiūnas.
„Oro gynyba yra kritinis pajėgumas. Ne tik Lietuvoje, bet ir visame Aljanse. Ir dedame pastangas, kad šį pajėgumą sustiprintume“, – sakė jis.
Naujosios sistemos bus skirtos nacionalinės divizijos oro gynybos įgalinimui, nurodo ministerija. Be papildomų asignavimų skyrimo šių sistemų įsigijimas anksčiau buvo numatytas ne anksčiau kaip nuo 2030 m.
Ministro teigimu, naujasis kontraktas su Norvegijos įmone „Kongsberg Defence & Aerospace“ leis Lietuvos karinius pajėgumus sustiprinti trečiąja NASAMS sistema. Sutarties vertė – apie 234 mln. eurų
„Lietuva jau turi veikiančią NASAMS vidutinio nuotolio oro gynybos sistemą. Yra užkontraktuota ir antra baterija. Ir šią savaitę kontaktavome ir sudarėme sutartį dėl trečios baterijos įsigijimo. Šį įsigijimą pavyko paankstinti net septyneriais metais“, – dėstė L. Kasčiūnas.
„Dabar turėsime iš esmės tris pilnas baterijas. Tai, be jokios abejonės, leidžia pasistūmėti labai rimtai su visos oro gynybos įgyvendinimu“, – pridūrė jis.
Antroji NASAMS baterija, priminė ministras, turėtų pasiekti Lietuvą jau kitąmet – anot jo, sistemos gabenimas dalimis prasidės 2026 m. pirmąjį ketvirtį ir bus baigtas 2027 m. pradžioje. Tuo metu trečioji – nuo 2028 m. antrojo ketvirčio iki tų pačių metų pabaigos.
Spaudos konferencijoje dalyvavęs Lietuvos kariuomenės Gynybos štabo majoras Laurynas Ivanauskas pastebėjo, kad papildoma NASAMS baterija leis padidinti šalies apginamumą.
„Kurie centrai bus pridengti – tai yra taktinio ir operacinio planavimo klausimas. Bet viena NASAMS baterija, sakysime, (...) gali dengti vieną vidutinio dydžio miestą“, – kalbėjo karininkas.
Primename, kad pirmąjį NASAMS įsigijimo etapą KAM pradėjo vykdyti dar 2016 m. Pirmoji oro gynybos sistema pasiekė Lietuvą 2020 m., į kariuomenę ji sėkmingai integruota 2022 metais.
Praėjusių metų pabaigoje buvo pasirašyta sutartis dėl antrosios NASAMS sistemos įsigijimo. Anksčiau skelbta, jog sistemos įranga turėtų pasiekti Lietuvą 2026 m.
Kontrakto dėl MSHORAD sistemos vertė – 130 mln. eurų: kitąmet planuojamas dar vienas įsigijimas
Taip pat šią savaitę pasirašytas kontraktas su Švedijos gamintoja „Saab“ – dėl trumpojo nuotolio oro gynybos sistemos MSHORAD. Dėl pirmosios sistemos KAM pasirašė sutartį dar birželį.
„Šis papildomas finansavimas mums leidžia sudaryti sutartį jau dabar – turėsime dvi MSHORAD mobilias artimojo nuotolio gynybos sistemas“, – informavo KAM vadovas.
Pasak L. Kasčiūno, pirmoji sistema Lietuvą turėtų pasiekti 2025–2027 m. laikotarpiu.
„Ši sistema, dėl kurios pasirašyta sutartis šią savaitę, pradeda atvažiuoti 2026 ir baigia 2029 metais“, – sakė ministras, komentuodamas, kada Lietuvą pasieks antroji MSHORAD.
Tiesa, KAM vadovas pabrėžė – kitąmet planuojamas dar vienas MSHORAD įsigijimas.
„Tikrai planuojame dar ir kitais metais įsigyti – biudžete tam bus resursų“, – patikino jis.
Su Lenkija planuoja PIORUN sistemų įsigijimą
L. Kasčiūnas taip pat pridūrė, jog šiais metais buvo skirta 10 mln. eurų artimojo nuotolio mobilioms oro gynybos sistemoms PIORUN – šį pirkimą Lietuva planuoja kartu su kaimynine Lenkija. Ministro teigimu, PIORUN leistų kariuomenei pakeisti turimas senesnio modelio GROM sistemas.
ELTA primena, kad apie tai, jog ketinama pasirašyti papildomus kontraktus dėl artimojo ir vidutinio nuotolio oro gynybos sistemų įsigijimo L. Kasčiūnas pranešė dar šių metų liepos mėnesį.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App StoreGoogle Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.