Iš kalėjimo išėjusį krepšiais nešiną D. Dargį užplūdo klausimų lavina: rašytojas pasiuntė žinutę (4)

2024 m. spalio 1 d. 15:44
Lrytas.lt
Papildyta
„Parašysiu viską pats“, – tarstelėjo pro advokatę eidamas Dailius Dargis. Antradienį knygų apie nusikalstamą pasaulį autorius iš Kauno kalėjimo išėjo rankose laikydamas savo daiktus – patenkinus advokatės Aušros Ručienės skundą jis buvo išleistas į laisvę.
Daugiau nuotraukų (15)
Kalėjimo vartai D.Dargiui atsivėrė už 20 tūkstančių eurų užstatą, jam reikės nešioti apykoję.
Krepšiais nešinas rašytojas nuskubėjo prie automobilio, į bagažinę susidėjo daiktus, nedaugžodžiavo.
„Patys žinote, ką veikiu visą gyvenimą“, – tarstelėjo jis ir pakartojo, kad pats parašys apie visą istoriją. Netrukus jis jau sėdėjo BMW automobilyje.
Tokį D.Dargio išėjimo scenarijų prognozavo ir advokatė A.Ručienė.
Ji keletą minučių iki pasirodant D.Dargiui žurnalistams teigė, kad veikiausiai rašytojas kalbėti ne tik nenorės, bet ir negalės.
„Patikėkite, jam – labai sunku psichologiškai. Jis jaučiasi kažkaip nerealiai. Buvau pas jį iki nutarties priėmimo, galvojome, kad suėmimas bus paliktas. Žinome, kokius sprendimus teismai priima. Tai buvo jam psichologiškai didelis momentas, nes viskas objektyviai išspręsta“, – kalbėjo advokatė.
Antradienį prie kalėjimo dar nepasirodžius D.Dargiui jo advokatė A.Ručienė svarstė, kiek gali užtrukti bylos nagrinėjimas.
„Gali ir pusę metų ir metus arba 2–3 mėnesius. Sudėtinga, nes atliktos ir kriminalinės žvalgybos priemonės, jas reikia išslaptinti. Labai daug darbo. Nemanau, kad greitai būtų atiduota į teismą, nes reikia išsiaiškinti ir aplinkybes“, – sakė ji.
A.Ručienė teigė, kad D.Dargis kalėjime patyrė ir psichologinį spaudimą.
„Baisus, baisus. Psichologiškai sunku ir labai baisu. Džiaugiamės, kad teismas į situaciją pažiūrėjo objektyviai. Nėra jis toks žmogus, kad galėtų bėgti, slėptis. Jam pačiam aktualu, kad būtų išsiaiškinta tiesa. Tai yra ir prestižo, visuomenės požiūrio, žurnalistų požiūrio į jį klausimas. Jis pats yra suinteresuotas, kad kuo greičiau būtų išsiaiškintos visos aplinkybės“, – teigė A.Ručienė.
Ji pridūrė: „Mano ginamasis galvoja, kad įvyko nesusipratimas, bet jį reikia ištirti. Institucijos tai ir daro.“
Kaip anksčiau rašė Lrytas, D. Dargiui vietoje suėmimo skirtos švelnesnės kardomosios priemonės, intensyvus stebėjimas įpareigojant nešioti elektroninę apykoję, 20 000 eurų užstatas ir rašytinis pasižadėjimas neišvykti. Kauno apylinkės teismo rugsėjo 19 dienos nutartis skirti D. Dargiui 30 dienų suėmimą, motyvuojant trukdymu procesui, neteko galios.
„Teisėjų kolegijos vertinimu, šios nurodytos kardomosios priemonės bus pakankamos BPK 119 straipsnyje nurodytiems tikslams, t. y. užtikrinti kaltinamojo dalyvavimą procese, netrukdomą bylos nagrinėjimą teisme ir nuosprendžio įvykdymą, pasiekti. Kolegija sutiko su skundo argumentu, kad apylinkės teismas tik formaliai nurodė, jog nėra galimybės taikyti švelnesnes kardomąsias priemones. Teismas nusprendė, jog šiuo konkrečiu atveju netrukdomą bylos nagrinėjimą gali užtikrinti kompleksas švelnesnių kardomųjų priemonių“, – buvo rašoma išplatintame Kauno apygardos teismo pranešime.
Byloje yra dar du įtariamieji. D.Dargio bendrininkais yra laikomi už korupciją praeityje teistas advokatas Arturas Jušinskis ir buvęs „Aro“ išminuotojas Ovidijus Jūronas.
Pastarasis irgi norėjo išeiti į laisvę, bet Kauno apygardos teismas prašymą atmetė.
Teismas antradienį atmetė ir A.Jušinsko prašymą.
Paklausta, ar D.Dargis pažinojo kitus du įtariamuosius, A.Ručienė tikino: „Gerai, kad buvo sekimas. Turi būti nustatyti veiksmai mano ginamojo ir kitų. Kalbos nėra – jis pažinojo (), jis to neneigia. Bet nežinau, kas ką derino ir kaip. Tai – ikiteisminio tyrimo objektas. Tyrėjai nustatys. Tai vertina institucijos, tyrėjai, prokuroras. Kiek yra buvę, kad ikiteisminio tyrimo institucija nusprendžia, kad kaltas, bet aukštesnės instancijos teismai – kad ne“.
Kaltinimai nusirito per visą šalį
Kaip anksčiau skelbė delfi.lt, rašytojas D. Dargis kartu su O. Jūronu ir A. Jušinskiu iš kriptovaliutų verslu užsiimančio kauniečio Tado Kaspučio mainais už jo problemų išsprendimą paperkant teisėsaugininkus galimai reikalavo sumokėti 200 tūkst. eurų.
Delfi.lt žiniomis, D. Dargiui pareikštame įtarime minima, kad jis kartu su bendrininkais reikalavo iš T. Kaspučio kyšio, kuris esą gali sudaryti 200 tūkst. eurų. Advokatas A. Jušinskis esą paveiks teisėsaugos pareigūnus, kad šie neiškeltų T. Kaspučiui baudžiamosios bylos ir šis nebūtų patrauktas baudžiamojon atsakomybėn.
Prokuroras R. Gailevičius portalui Lrytas tvirtino, jog šiuo metu nėra pagrindo reikšti įtarimus didesniam asmenų ratui – kol kas lieka trys įtariamieji. Sprendžiant iš prokuroro atsakymo, kriptovaliutininkui nėra grėsmės būti patrauktam baudžiamojon atsakomybėn.
Prokuroras nesutiko įvardinti konkrečios galimo kyšio sumos: „Daugiau nei 250 MGL (12,5 tūkst. eurų – Red.).

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App StoreGoogle Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.