F. Jansonas: dėl į Lietuvą patenkančių meteorologinių balionų iniciatyvos turi imtis pati Vyriausybė

2024 m. spalio 1 d. 09:28
Gailė Jaruševičiūtė-Mockuvienė
Prezidento vyriausiasis patarėjas Frederikas Jansonas teigia, kad siekiant užkardyti kontrabandines cigaretes gabenančių meteorologinių oro balionų patekimą į Lietuvą, iniciatyvos turėtų imtis pati Vyriausybė.
Daugiau nuotraukų (5)
„Šiuo atveju turbūt pirmiausia čia turėtų iniciatyvos imtis pati Vyriausybė“, – „Žinių radijui“ teigė F. Jansonas.
„Jeigu Vyriausybei nepavyks – bet tuo netikiu – susodinti dviejų, tai pačiai partijai priklausančių ministrų ir liepti jiems susikalbėti, teks ieškoti kitų būdų“ , – akcentavo jis.
Šalies vadovo patarėjas teigia, kad tai, jog nei kariuomenė, nei Valstybės sienos apsaugos tarnyba (VSAT) negali numušti meteorologinių balionų, atrodo keistai.
„Apibrėžkime tą situaciją, kai vieni galėtų šaudyti, bet nemato, kiti mato, bet negali šaudyti, ji tokia keista. Tas šventas įsitikinimas, kad kiekviename balione yra viso labo cigaretės, o ne kažkas kito, tai bet kada gali pasikeisti“, – sakė F. Jansonas.
„Kalbame apie masinius oro erdvės pažeidimus, tegu ir su priemonėmis, kurios galbūt nėra dronai, nėra dar kažkas, bet iš kitos pusės galime į tai žiūrėti kaip į tam tikrą išbandymą Lietuvos pasirengimo, Lietuvos atsparumo. Ir ta pirminė reakcija, baksnojimasis pirštais atrodo labai lietuviškai, bet nelabai gerai“, – pabrėžė jis.
Visgi F. Jansonas tikina manąs, kad atsakingoms institucijoms šioje situacijoje pavyks atrasti sprendimo būdus.
„Aš esu įsitikinęs, kad tas baksnojimasis buvo tik pirminė reakcija, toliau bus priimami reikalingi sprendimai – jeigu reikia kažkokių įstatymų ar poįstatyminių aktų pakeitimų, daugiau galimybių suteikimo vienai ar kitai institucijai. (...) Vėlgi turbūt reikia veiksmų algoritmus iš naujo pervertinti, nes šaudymas pasienyje visada turi savų niuansų, nėra viskas taip paprasta, tačiau bet kokiu atveju, jei yra problema, ją reikia išspręsti“, – pabrėžė jis.
Prezidentas Gitanas Nausėda pirmadienio vakarą taip pat teigė, kad sprendžiant šią problemą reikalingas aiškus procedūrų algoritmas ir institucijų susišnekėjimas. Anot jo, kariuomenės ir VSAT ginčas dėl to, kas turėtų numušti tokio pobūdžio objektus, neatrodo rimtai.
Šeštadienį Vilniaus oro uoste nukritus kontrabandą iš Baltarusijos gabenusiam meteorologiniam balionui, VSAT vadas Rustamas Liubajevas sako, jog tokių sienos pažeidimų pastebima jau nuo balandžio mėnesio.
Pasak jo, per rugsėjį fiksuota 250 atvejų, kai kontrabanda gabenama minėtais balionais. Visgi, pabrėžia VSAT vadas, pasieniečiai neturi įgaliojimų ir reikiamos ginkluotės tokių objektų naikinimui.
Krašto apsaugos ministras Laurynas Kasčiūnas teigė, kad tokie incidentai yra teisėsaugos problema, o vidaus reikalų ministrė Agnė Bilotaitė sako, kad svarstoma teisės aktais įtvirtinti, kad Lietuvos pasieniečiams būtų suteikta teisė sunaikinti tokiu būdu kontrabandą gabenančius objektus.
Tarptautiniu lygiu meteorologiniai oro balionai dažnai yra naudojami ir šnipinėjimui, žvalgybinės informacijos rinkimui.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App StoreGoogle Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.