G. Nausėda: institucijų ginčas dėl kontrabandą gabenančių meteorologinių balionų numušimo neatrodo rimtai

2024 m. rugsėjo 30 d. 23:10
Ignas Dobrovolskas
Pranešus apie Vilniaus oro uoste nukritusį, kontrabandines cigaretes gabenusį meteorologinį oro balioną, prezidentas Gitanas Nausėda sako, kad sprendžiant šią problemą reikalingas aiškus procedūrų algoritmas ir institucijų susišnekėjimas. Anot jo, kariuomenės ir Valstybės sienos apsaugos tarnybos (VSAT) ginčas dėl to, kas turėtų numušti tokio pobūdžio objektus, neatrodo rimtai.
Daugiau nuotraukų (1)
„Mes nesame užtikrinti ir tai yra problema. Manau, šioje vietoje pirmiausia reikia atpažinti problemą, gerai, kad ją atpažinome, įvardinome ir matome, jog ji tik gilėja. Antras dalykas yra institucijų tarpusavio susišnekėjimas ir labai aiškus procedūrų algoritmas, kokios institucijos turi ką padaryti – kokios privalo atpažinti, kokios, jeigu galima, sunaikinti, bet jos tarpusavyje turi kalbėtis“, – pirmadienį LRT televizijai teigė G. Nausėda.
„Problema yra ne tik kontrabanda ar kitas pavojingesnis krovinys, kuris gali būti padėtas, bet mūsų civilinės aviacijos saugumas. Vėjas gali šiuos objektus atpūsti ir iki skraidymo zonos, tada net nesinori prognozuoti, kas galėtų atsitikti, jeigu lėktuvas užkliudytų tokį objektą. Turime padaryti viską, kad mūsų žmonių saugumas būtų garantuotas ir tuo tikslu turi tarpusavyje kalbėtis Valstybės sienos apsaugos tarnyba ir Lietuvos kariuomenė“, – pažymėjo jis.
G. Nausėda tikino, kad VSAT ir kariuomenė neturėtų viešai aptarinėti klausimo dėl to, kas turi sunaikinti įskrendančius kontrabandą gabenančius oro balionus. Pasak jo, institucijos turi pademonstruoti problemos suvokimą ir dirbti tarpusavyje.
„Vieni nemato, kiti neturi ginklų, kiti turi ginklų, bet nemato... Tai neatrodo rimta ir tai nėra tai, ką jie turėtų aptarinėti viešai. Jie tai gali padaryti daug paprasčiau ir tada eiti į viešumą, siekiant paskelbti, ką jie nusprendė ir kaip ketina su šia problema tvarkytis“, – aiškino šalies vadovas.
„Manau abi institucijos turėtų pademonstruoti labai aiškų problemos suvokimą ir dirbti tarpusavyje“, – tvirtino jis.
Šeštadienį Vilniaus oro uoste nukritus kontrabandą iš Baltarusijos gabenusiam meteorologiniam balionui, VSAT vadas Rustamas Liubajevas sako, jog tokių sienos pažeidimų pastebima jau nuo balandžio mėnesio.
Pasak jo, per rugsėjį fiksuota 250 atvejų, kai kontrabanda gabenama minėtais balionais. Visgi, pabrėžia VSAT vadas, pasieniečiai neturi įgaliojimų ir reikiamos ginkluotės tokių objektų naikinimui.
Krašto apsaugos ministras Laurynas Kasčiūnas teigė, kad tokie incidentai yra teisėsaugos problema, o vidaus reikalų ministrė Agnė Bilotaitė sako, kad svarstoma teisės aktais įtvirtinti, kad Lietuvos pasieniečiams būtų suteikta teisė sunaikinti tokiu būdu kontrabandą gabenančius objektus.
ELTA primena, kad Vilniaus oro uoste vėlų šeštadienio vakarą nukrito cigarečių kontrabandininkų skraidintas meteorologinis oro balionas.
Tarptautiniu lygiu meteorologiniai oro balionai dažnai yra naudojami ir šnipinėjimui, žvalgybinės informacijos rinkimui.
Gitanas NausėdaKontrabandabalionai
Rodyti daugiau žymių

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App StoreGoogle Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.