Seimo Antikorupcijos komisija nenagrinės R. Vaitkaus patiriamos lobistinės įtakos klausimo: tai VTEK ir VRK klausimas

2024 m. rugsėjo 27 d. 10:30
Seimo Antikorupcijos komisija nutarė nesigilinti į parlamentaro Romualdo Vaitkaus galimai patiriamą lobistinę įtaką ir laukti kitų institucijų vertinimo.
Daugiau nuotraukų (1)
Antikorupcijos komisijos pirmininkas Algirdas Stončaitis posėdžio metu teigė, kad dėl šio klausimo jau kreiptasi į Vyriausiąją tarnybinės etikos komisiją (VTEK) ir Vyriausią rinkimų komisiją (VRK), kurios turėtų situaciją išnagrinėti ir nuspresti, ar R. Vaitkus nusižengė įstatymui.
„Kadangi tai yra VTEK adresuota, yra VRK adresuota, tai neabejoju, kad jie turėtų išnagrinėti, ką neabejotinai darys, atsakydami piliečiui. Ir tada jie turėtų paskleisti tą informaciją, taip suformuojant praktiką, kaip tie vertinimai yra. Bet kai deklaruojami tie susitikimai ir ta parama. Tai ne po stalu daromi. Tai turbūt įstatymais to ir siekiama“, – penktadienį Antikorupcijos komisijos posėdžio metu teigė A. Stončaitis.
„Galime paprašyti, kad išnagrinėję situaciją VTEK ir VRK paskleistų savo nuomonę“, – pridūrė jis.
Pats R. Vaitkus posėdžio metu tvirtino, kad įstatymo nepažeidė, nes deklaravo visus susitikimus su Lietuvos atsinaujinančių išteklių energetikos konfederacijos prezidentu Martynu Nagevičiumi.
„Visa patirta lobistinė įtaka buvo deklaruota, kaip priklauso pagal Lobistinės veiklos įstatymą. Teikiant vieną ar kitą pasiūlymą ar įstatymo projektą buvo konsultuotasi su atsinaujinančių išteklių energetikos konfederacija. Jokios įtakos Seimo nariams konkrečiu pasiūlymu ar įstatymo projektu nesu daręs. Tai priimti paramą iš fizinio asmens rinkimų įstatymas nedraudžia“, – aiškino R. Vaitkus.
„Visuomet deklaruoju lobistinę veiklą. Tai darau sąžiningai“, – tvirtino jis.
Opozicijai priklausanti Seimo narė Agnė Širinskienė pritarė, kad tiesiog reiktų laukti institucijų, tarp jų ir Specialiosios saugumo tarnybos (STT), išvadų.
„Gal persiunčiame tiesiog STT ir tegu jie įvertina. Nežinau, ar galime kažką nustatyti“, – sakė ji.
O liberalas Eugenijus Gentvilas pabrėžė, kad M. Nagevičius – buvęs Liberalų sąjūdžio partijos narys, iki dabar remiantis partiją rinkimų metu. Jis tvirtino, kad šioje situacijoje nėra nieko ypatingo.
„Vaitkus gal pamiršo svarbų dalyką paminėti. Kad Nagevičius iki 2020 m. buvo Liberalų Sąjūdžio narys. Tai buvo kandidatas į Vilniaus mero rinkimus. Po to, jis įsiregistravo lobistu ir išstojo iš partijos. Kitaip sakant, jis nuolatos paremdavo partijos narius. Šioje kampanijoje yra parėmęs kitus partijos kandidatus“, – aiškino E. Gentvilas.
„Nieko ypatingo čia nėra. Tai jeigu jūs čia sakote, kad SST reikia palaukti, bet tada reikia paklausti iš VRK ar deklaruoti santykiai su lobistu yra nusidėjimas“, – teigė jis.
Dėl galimai R. Vaitkaus patirtos lobistinės įtakos į institucijas kreipėsi socialdemokratų partijos Tauragės rajono skyriaus pirmininko pavaduotojas Robertas Skirmantas ir savo prašymą adresavo VTEK, bei lobistinės veiklos priežiūrą atliekantį Vidaus reikalų ministerijos Korupcijos prevencijos ir vidaus tyrimų skyrių, VRK, Seimo Antikorupcijos komisiją bei STT.
Kaip teigiama, kreipimesi, R. Vaitkus per Seimo kadenciją deklaravo 18 kartų patyręs lobistų įtaką. Aštuonis kartus iš aštuoniolikos Seimo narys patyrė lobisto Martyno Nagevičiaus įtaką.
Vyriausiosios rinkimų komisijos svetainėje pateikti duomenys rodo, kad lobistas Martynas Nagevičius Seimo nariui liberalui Romualdui Vaitkui pervedė 2 tūkstančių eurų auką. 2024 m. rugsėjo 5 dieną šią auką Seimo narys priėmė

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App StoreGoogle Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.