Lietuvoje baigėsi tarptautinės ugnies paramos vienetų pratybos „Ugninis Griausmas 2024“: paskelbė kadrus

2024 m. rugsėjo 27 d. 12:20
Lietuvos kariuomenė
Penktadienį baigėsi tarptautinės ugnies paramos vienetų pratybos „Ugninis Griausmas 2024“. Savaitę trukusiose pratybose dalyvavo daugiau nei 500 Lietuvos ir NATO sąjungininkų karių su turima ginkluote ir karine technika iš Lietuvos, Jungtinių Amerikos Valstijų ir Čekijos Respublikos.
Daugiau nuotraukų (8)
Pagrindinis Sausumos pajėgų organizuotų pratybų tikslas buvo treniruoti ir vertinti ugnies paramos vienetų gebėjimą efektyviai vykdyti ugnies uždavinius bei gerinti sąveiką su sąjungininkų vienetais, rašoma Lietuvos kariuomenės pranešime spaudai.
Tarptautinės ugnies paramos vienetų pratybos vyko trijuose Lietuvos kariuomenės poligonuose. Brg. gen. Povilo Plechavičiaus poligone (Kairiai, Klaipėdos r.) treniravosi Pėstininkų brigados „Geležinis Vilkas“ Generolo Romualdo Giedraičio artilerijos bataliono kariai, vykdydami kovinio šaudymo pratybas su 155 mm savaeige haubica PZH 2000, kurių metu buvo naikinami už 36 km jūroje buvę taikiniai.
Šaudymų metu ugnies uždavinius inicijavo Karinių jūrų pajėgų laivas, kuriame buvo įkurtas stebėjimo postas, skirtas identifikuoti jūroje esančius taikinius ir nustačius jų vietą pranešti koordinates poligone esančioms savaeigių haubicų įguloms.
Generolo Silvestro Žukausko poligone, Švenčionių r., treniravosi JAV 82-ojo artilerijos pulko 1-ojo bataliono ir Lietuvoje dislokuotų NATO priešakinių pajėgų kovinės grupės Čekijos kontingento kariai, kurie vykdė kovinio šaudymo pratybas artilerijos sistemomis M109A6 Paladin ir SPGH-M77 „Dana“. Kovinių šaudymų metu buvo atliekami šūviai naudojant skeveldrinę amuniciją bei vykdytos pozicijų pakeitimo procedūros, siekiant išvengti atsakomosios priešo ugnies po įvykdyto ugnies uždavinio.
Brigados generolo Kazio Veverskio poligone (Kazlų Rūdos sav.) treniravosi Sausumos pajėgų vienetų jungtinės paramos ugnimi valdymo specialistai. Pratybose dalyvaujantys kariai valdė Baltijos oro policijos misiją vykdančius orlaivius, atliko standartizuotas orlaivio iškvietimo procedūras ir vykdė taktinį orlaivių taikinių nustatymą naudojant specialų lazerį ir radijo ryšį.
Tarptautinės ugnies paramos vienetų pratybų „Ugninis Griausmas 2024“ metu padalinių valdymo ir kontrolės procedūras vykdė Sausumos pajėgų Valdymo elementas, sudarytas iš Sausumos pajėgų Vadovybės štabo, Majoro Juozo Lukšos mokymo centro ir Pėstininkų brigados „Žemaitija“ karių.
„Ugninis Griausmas“ yra kasmetinės Lietuvos kariuomenės Sausumos pajėgų organizuojamos tarptautinės pratybos Lietuvoje, kurių metu treniruojami ugnies paramos vienetai ir gerinama sąveika su NATO sąjungininkais ir partneriais.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App StoreGoogle Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.