Opozicija įtaria Seimo pirmininkę vilkinant pranešėjo bylą Konstituciniame Teisme: V. Čmilytė-Nielsen tai vadina netiesa

2024 m. rugsėjo 25 d. 10:56
Augustė Lyberytė
Opozicijos narėms Rasai Budbergytei ir Agnei Širinskienei kreipusis į parlamento vadovę, prašant nevilkinti procedūrų ir greičiau paskirti Seimo atstovus Konstitucinio Teismo (KT) bylai dėl vadinamosios Valstybės saugumo departamento (VSD) pranešėjo komisijos istorijos, Viktorija Čmilytė-Nielsen nurodo – parlamentarės skleidžia neteisingą informaciją. Anot jos, atstovai šiai bylai buvo paskirti dar rugsėjo 15 d.
Daugiau nuotraukų (4)
Kaip trečiadienį pranešė Lietuvos socialdemokratų partija (LSDP), politinės jėgos frakcijos seniūnė Seime R. Budbergytė bei „Nemuno aušros“ narė A. Širinskienė kreipėsi į parlamento vadovę, raginant nestabdyti dėl VSD pranešėjo komisijos pradėtos bylos KT. „Šių metų gegužės 7 d. Seimo Pirmininkę V. Čmilytę-Nielsen pasiekė Lietuvos Respublikos Konstitucinio Teismo raštas, kuriuo prašoma paskirti Seimo, kaip suinteresuoto asmens, atstovą Konstitucinio Teismo byloje dėl laikinosios komisijos sukūrimo 2019 m. prezidento rinkimų aplinkybėms ir pranešėjo pateiktai informacijai tirti“, – išplatintame pranešime cituojama R. Budbergytė.
„Tačiau Seimo atstovas nėra iki šiol paskirtas. Susiklostė precedento neturinti situacija, kai atstovo paskyrimas be jokių rimtų priežasčių yra vis atidėliojamas, atstovas nepaskirtas jau keturis mėnesius ir dabar jo paskyrimas taip pat nukeliamas“, – stebėjosi politikė.
Pasak A. Širinskienės, KT prašymas Seimui paskirti atstovus byloje buvo gautas dar pavasario sesijos metu. Todėl, pastebi ji, klausimas galėjo būti išspręstas, mat buvo likę du mėnesiai sesijos darbo.
„Tokiais veiksmais, mano manymu, buvo siekiama vilkinti bylą Konstituciniame Teisme taip, kad sprendimas šiame teisme būtų priimamas po rinkimų“, – pažymėjo A. Širinskienė.
Seimo pirmininkė: parlamentarės platina tiesos neatitinkančią informaciją
Eltai pasikreipus į Seimo pirmininkę, prašant paaiškinti susiklosčiusią situaciją ir pakomentuoti opozicijos narių raštą, ji informavo, kad keliamas klausimas jau yra išspręstas. Anot V. Čmilytės-Nielsen, Seimo atstovai į KT paskirti kiek anksčiau nei prieš savaitę.
„Atstovai (Seimo narys Vytautas Bakas ir Seimo kanceliarijos Teisės departamento vyresnioji patarėja Viktorija Staugaitytė) paskirti 2024 m. rugsėjo 15 d.“, – atsakyme raštu Eltai nurodė V. Čmilytė-Nielsen.
„Taigi Seimo narės viešai platina tiesos neatitinkančią informaciją“, – pridūrė ji.
ELTA primena, kad Seimas birželio pradžioje pritarė VSD pranešėjo istoriją nagrinėjusios ir aštrias politines diskusijas įžiebusios parlamentinio tyrimo komisijos išvadoms.
Po kelis mėnesius trukusio parlamentinio tyrimo ir keliolikos pareigūnų liudijimų Seimas konstatavo, jog VSD vadovas Darius Jauniškis talkino tuometiniam kandidatui Gitanui Nausėdai, rinkdamas žvalgybinę informaciją apie jo aplinką. Seimo nariai daro išvadą, kad VSD direktorių medžiaga apie kandidato aplinką pasiekė per patį G. Nausėdą arba jo pavedimu veikusį asmenį. Taip pat nurodoma, kad departamente surinkta informacija galėjo būti atskleista ir pačiam G. Nausėdai.
Tuo metu atsakinėti į komisijos pateiktus klausimus atsisakęs prezidentas, parlamentarų nuomone, kliudė Seimui vykdyti savo pareigas ir pažeidė Konstituciją bei priesaikos nuostatas gerbti ir vykdyti įstatymus.
Prezidentas G. Nausėda ne kartą viešai išsakė kritiką parlamentiniam tyrimui bei jo išvadoms. Prezidentūros teigimu, tai buvo „desperatiškas bandymas paveikti prezidento rinkimų rezultatus“ ir kartu mėginimas „diskredituoti valstybę ir jos konstitucinius principus“. Daukanto aikštė tikina, kad Seimo laikinoji komisija yra politizuota, o pateiktos išvados nukreiptos ne tik prieš prezidentą, bet ir daugelį valstybės institucijų.
VSD pranešėjo istorija yra pasiekusi ir Konstitucinį Teismą (KT) – grupė Seimo opozicijos atstovų kreipėsi į teisėjus, prašant įvertinti laikinosios tyrimo komisijos teisėtumą. KT ėmėsi nagrinėti šį klausimą.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App StoreGoogle Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.