J. Razma apie siūlymą pripažinti LKP nusikalstama organizacija: balsų balansas neatrodo labai įkvepiančiai

2024 m. rugsėjo 25 d. 09:13
Seimo vicepirmininkas Jurgis Razma abejoja grupės konservatorių siūlymo pripažinti Lietuvos komunistų partiją (LKP) nusikalstama organizacija sėkme parlamente. Anot politiko, šios kadencijos Seime gali pritrūkti laiko priimti šį įstatymo projektą, o būsimame parlamente, pažymi jis, vargu, ar klausimas sulauktų pakankamai paramos.
Daugiau nuotraukų (1)
„Tas balsų balansas neatrodo labai įkvepiančiai. Tai aš nesiimu spėlioti. Toks klausimas yra iškeltas, aš manau, kad jis turi pagrindo. Jeigu komunistų partijos vadovų parašai buvo organizuojant trėmimus, jeigu ta pati komunistų partija vadovavo iš esmės KGB struktūrai, o KGB mes jau smerkiame visapusiškai (...) – tai tie, kurie juos valdė ir vadovavo, ar gali būti lyg niekur nieko, taip sakant. Kaip gera teisinga organizacija“, – trečiadienį „Žinių radijui“ sakė J. Razma.
„Sutinku, kad kitoje (kadencijoje – ELTA) turbūt mažai tikėtina (priimti įstatymą – ELTA). O šioje – nelengva suspėti“, – pridūrė jis.
ELTA primena, kad grupės konservatorių parengtu įstatymo projektu siūloma teisiškai pripažinti LKP nusikalstama organizacija. Numatoma, kad vadovaujančias pozicijas LKP užėmusiems partijos nariams būtų apribotos galimybės dalyvauti Lietuvos politinėje ir diplomatinėje veikloje.
Taip pat tokiems asmenims norint dalyvauti rinkimuose, jų priklausymas ir dalyvavimas LKP veikloje turėtų būti nurodytas Vyriausiosios rinkimų komisijos (VRK) internetiniame puslapyje bei jo rinkiminiame plakate.
Dalis politikų ir istorikų šią iniciatyvą anksčiau pasisakė vertinantys kritiškai. Pasak jų, šis įstatymo projektas yra pavėluotas, nes dauguma LKP priklausiusių asmenų jau yra mirę.
Taip pat keliamas klausimas, kaip priėmus tokį įstatymo projektą reikėtų vertinti Lietuvos sąjūdžio narius bei Nepriklausomybės akto signatarus, kurie taip pat buvo ir LKP nariai.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App StoreGoogle Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.