Visuomenininkai atviru laišku kreipėsi į G. Nausėdą: ragina netoleruoti Lietuvai grėsmę keliančių politikų (1)

2024 m. rugsėjo 24 d. 16:11
Daugiau nei 150 įvairių sričių visuomenininkų viešai kreipėsi į prezidentą Gitaną Nausėdą bei politinių partijų lyderius, ragindami netoleruoti pamatines konstitucines vertybes neigiančių, priesaiką sulaužiusių ir, pasak jų, Lietuvai grėsmę keliančių politikų.
Daugiau nuotraukų (1)
Laišką pasirašiusiųjų teigimu, balsavimas už antisemitinius, žmogaus teises ir europietiškas vertybes paminančius politikus ir politines jėgas yra balsavimas prieš Lietuvos valstybingumą ir už Rusijos įtaką.
„Demokratiniuose rinkimuose dalyvauja ir viešąją erdvę nuodija jėgos, beveik visiškai atvirai tarnaujančios nusikalstamo Rusijos režimo interesams, teisinančios jo veiksmus ir bandančios pakirsti tvirtą Lietuvos apsisprendimą palaikyti Ukrainą, kovojančią už savo ir mūsų visų laisvę. Savo ruožtu atsakingos Lietuvos institucijos nepajėgia ar neturi valios užkardyti šios antivalstybinės veiklos. Vietoje racionalių politinių debatų dėl valstybės strategijos ir ilgalaikių tikslų viešojoje erdvėje dominuoja beatodairiškas, skaldantis, etikos dėsnių nevaržomas politinių konfliktų kurstymas, o visuomenėje vis labiau sklinda nusivylimo demokratija nuotaikos ir sveiką protą bei racionalų mąstymą neigiančios sąmokslo teorijos“, – teigiama laiške.
„Tuo tarpu valstybės politikai ir pareigūnai, kuriuos Konstitucija ir įstatymai įpareigoja būti atsvara šiems procesams, užtvara valstybei pražūtingų doktrinų skverbimuisi, Konstitucijos bei įstatymo viršenybės garantais, ignoruoja, išnaudoja trumparegėms politinėms kovoms, o neretai ir tyliai palaiko šiuos pavojingus procesus“, – rašo laiško autoriai.
Viešą laišką pasirašė daugiau nei šimtas įvairių sričių atstovų, tarp jų: Alfredas Bumblauskas, Tomas Venclova, Andrius Mamontovas, Kristina Sabaliauskaitė, Rytis Zemkauskas, Vytautas Ališauskas, Viktoras Bachmetjevas, Norbertas Černiauskas, Donatas Katkus, Jonas Ohman, Arvydas Šaltenis, Irena Vaišvilaitė, Gintaras Varnas, Petras Repšys, Sigitas Parulskis, Stasys Eidrigevičius, Marius Burokas, Aleksandras Abišala, Haroldas Mackevičius, Mantas Adomėnas.
Laiško pabaigoje autoriai kreipėsi į prezidentą ir politinių partijų lyderius.
„Politinių partijų lyderiai – rinkėjų jums suteiktas mandatas įpareigoja jus tarnauti valstybei vadovaujantis Konstitucija ir įstatymais, stiprinti Lietuvos valstybingumą ir saugumą. Neprileiskite prie valstybės vairo ir politiniu flirtu dėl galimos koalicinės paramos neįgalinkite jėgų, kurios griauna mūsų valstybės pamatus ir, diskredituodamos Lietuvą sąjungininkų akyse, silpnina valstybės saugumą: prisiminkite, kad ir Hitleris atėjo į valdžią koalicijos dėka“, – į partijų lyderius kreipiamasi laiške.
Prezidentą ragina „apsivalyti“ savo aplinką
Kreipdamiesi į prezidentą visuomenininkai ragina ne tik neremti priesaiką sulaužusių politikų, tačiau ir „apvalyti savo aplinką“.
„Prezidente – primename Jums, kad Lietuvos piliečių pasitikėjimas drauge suteikė Jums primygtinę pareigą ginti Konstituciją, įstatymų viršenybę ir europinę Lietuvos kryptį. Todėl nelegitimuokite, neremkite, netoleruokite pamatines konstitucines vertybes neigiančių, priesaiką sulaužiusių ir Lietuvai grėsmę keliančių politikų ir jėgų. Apvalykite savo aplinką nuo antisemitiniais pareiškimais ir veikimu prieš demokratinės visuomenės vertybes pasižymėjusių asmenų. Jūs privalote tarnauti ilgalaikiam valstybės interesui, žvelgti toliau vienadienių politinių žaidimų ir tapti tuo valstybingumo garantu, kuriuo būti Jus įpareigoja Konstitucija“, – dėstoma laiške.
Kaip skelbta anksčiau, prieš kelias savaites vykusio TS-LKD suvažiavimo metu konservatorių pirmininkas G. Landsbergis pareiškė, jog, jog nuomone, prezidento G. Nausėdos patarėjų komandoje yra žmonių, kurie slapčia tikisi antisemitiniais pareiškimais Konstituciją pažeidusio Remigijaus Žemaitaičio vedamos „Nemuno aušros“ sėkmės spalį vyksiančiuose Seimo rinkimuose.
„Prezidento antisemitiniai patarėjai slapčia tikisi panašių į save išrinkimo. Jiems tai tarsi atpirktų prieš dešimtmetį padarytas nuodėmes. Štai matote – žmonės renka Žemaitaitį, į ministrus jį skiria premjeras, tai, matyt, antisemitizmas nebėra taip blogai“, – kreipdamasis į TS-LKD suvažiavimo dalyvius teigė G. Landsbergis.
Prezidentas G. Nausėda atmeta tokius ministro pareiškimus ir pavadino tai „dar vienu nevaldomo liežuvio pavyzdžiu“.
ELTA primena, kad balandį Konstitucinis Teismas konstatavo, jog Seimo narys R. Žemaitaitis antisemitiniais pareiškimais sulaužė Seimo nario priesaiką ir šiurkščiai pažeidė Konstituciją.
Po teismo verdikto, parlamentas turėtų priimti sprendimus dėl R. Žemaitaičio Seimo nario mandato naikinimo – pašalinus jį iš Seimo apkaltos būdu, politikas negalėtų kandidatuoti į renkamas pareigas 10 metų. Visgi, R. Žemaitaitis teigė pats pasitrauksiąs iš Seimo.
Pernai R. Žemaitaitis paskelbė antisemitinius, tautinę nesantaiką kurstančius įrašus socialiniame tinkle „Facebook“ bei visuomenės informavimo priemonėse – Seimo komisijos, svarsčiusios apkaltos klausimą, manymu, tokiais veiksmais politikas galimai sulaužė Seimo nario priesaiką, šiurkščiai pažeidė Konstituciją.
Seimo rinkimai vyks spalio 13 d.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App StoreGoogle Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.