Teismas nagrinės D. Arlausko ir K. Biliaus skundus dėl VRK sprendimų pašalinti juos iš rinkimų

2024 m. rugsėjo 24 d. 16:13
Lietuvos vyriausiasis administracinis teismas priėmė nagrinėti „Taikos koalicijos“ atstovo Danuko Arlausko ir „Nemuno aušros“ deleguoto Kęstučio Biliaus skundus dėl jų registracijos panaikinimo kitą mėnesį vyksiančiuose Seimo rinkimuose.
Daugiau nuotraukų (1)
Abu minėti asmenys savo anketose nenurodė buvusių ryšių su SSRS tarnybomis, todėl praeitą penktadienį Vyriausioji rinkimų komisija (VRK) panaikino jų registraciją.
Abu skundai bus nagrinėjami žodinio proceso tvarka trečiadienį, D. Arlausko byla bus nagrinėjama 14 val., o K. Biliaus – 15 val., Eltai pranešė teismas.
Kaip skelbta anksčiau, tarnybos Z vyresniuoju operatyviniu įgaliotiniu dirbęs buvęs KGB karininkas D. Arlauskas VRK anketoje nebuvo nurodęs, jog iki pat Nepriklausomybės atkūrimo dirbo kadriniu KGB darbuotoju.
Pats D. Arlauskas tikina, jog neslepia savo buvusios darbovietės. Visgi, jo teigimu, įstatymas numato pateikti informaciją apie bendradarbiavimą, o ne darbą atitinkamose tarnybose.
Informaciją, ar kandidatas praeityje yra sąmoningai bendradarbiavęs su buvusios SSRS specialiosiomis tarnybomis, VRK suteikia Lietuvos gyventojų genocido ir rezistencijos tyrimo centras (LGGRT).
LGGRTC turimais duomenimis, nuo 1989 m. K. Bilius pusę etato dirbo šaltkalviu-santechniku KGB Šiaulių miesto skyriuje.
Kilus klausimų, kodėl buvusių kandidatų sąsajos su SSRS tarnybomis išsiaiškintos tik paprašius papildomos informacijos, už šiuos duomenis atsakingas LGGRTC įžvelgia Rinkimų kodekso spragas.
„Buvo susiklosčiusi tokia tradicija jau daug metų, kad VRK mūsų užklausdavo dėl bendradarbiavimo su KGB ir jis buvo suprantamas kaip slaptų bendradarbių – buvusių agentų, informatorių – buvimas KGB tinkle. Niekada nebuvo klausimų dėl etatinių KGB darbuotojų, nes jie buvo vieši darbuotojai“, – Eltai teigė centro vadovas Arūnas Bubnys.
Rinkimai į Seimą vyks spalio 13 dieną.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App StoreGoogle Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.