L. Kasčiūnas sureagavo į V. Rupšio jam metamus kaltinimus: jokių asmeniškumų čia nėra (1)

2024 m. rugsėjo 24 d. 13:21
Gailė Jaruševičiūtė-Mockuvienė
Buvusio kariuomenės vado Valdemaro Rupšio šmeižtu ir dezinformacija kaltinamas krašto apsaugos ministras Laurynas Kasčiūnas neslepia, kad tokie atsargos generolo pareiškimai jam atrodo keisti. Politikas atkreipia dėmesį, kad pasirodžiusi informacija apie V. Rupšio sutuoktinei suteiktas Karo medicinos tarnybos paslaugas buvo gauto skundo dalis, dėl kurio jis privalėjo atlikti tyrimą. Todėl ministras pabrėžia, kad jokių asmeniškumų šioje istorijoje nėra.
Daugiau nuotraukų (1)
„Asmeniškumų čia jokių nėra. Tyrimas pradėtas gavus skundą, kurį radau atėjus į ministeriją. Aš privalėjau atlikti šitą tyrimą, nes jeigu jo būčiau neatlikęs, nebūčiau atlikęs savo pareigų. Aš pareigas atlikau“, – Eltai teigė L. Kasčiūnas.
Pasak ministro, keisti ir V. Rupšio kaltinimai, esą jis tikslingai šmeižia kariuomenės vadą. Pasak L. Kasčiūno, buvęs kariuomenės vadas turėtų ne ieškoti kaltų, o įsivertinti savo padarytas klaidas.
„Man tai keista. Juk jeigu aš kažką prisidirbu, aš gi nebėgu ir nekaltinu kažko kito. Pats bandau susitvarkyti gyvenimą, kad nebedaryčiau klaidų. Tai visa tokia pamoka turbūt tokiais atvejais“, – sakė jis.
L. Kasčiūnas taip pat pabrėžia, kad naujasis kariuomenės vadas Ramundas Vaikšnoras dabar deda pastangas, kad panašios situacijos, leidžiančios karininkams piktnaudžiauti, nebesusidarytų.
„Reikia daryti viską, kad mes tokių situacijų, kai yra iš esmės mestas šešėlis ir sistemoje buvo galimai piktnaudžiavimo apraiškų, reikia tą sistemą sutvarkyti. Ir mes dabar tvarkome – naujas kariuomenės vadas tvarko šitas visas landas, kad tokių dalykų ateityje nebūtų“, – akcentavo L. Kasčiūnas.
„O dėl visų mėtymųsi purvais, tai noriu priminti, kad atėjo skundas, sistemos vidaus skundas – tai buvo pagrindas pradėti tą tyrimą. Tai skundas apie visus atvejus, aš gi nesugalvojau šitų atvejų, jie yra“, – pridūrė jis.
Visgi krašto apsaugos ministras detaliau komentuoti naujai pasirodžiusios informacijos dėl V. Rupšio sutuoktinei suteiktų Karo medicinos tarnybos paslaugų nenori.
„Palikime jau institucijoms visą tai narplioti“, – lakoniškai sureagavo jis.
Kaip antradienį skelbė „15min“, 2022 metais V. Rupšio sutuoktinė lankėsi pas kariuomenės medikus Vilniuje ir Kaune. Jai buvo teikiamos kineziterapijos paslaugos, taip pat sudaryta individuali pratimų programa.
Tai naujienų portalui patvirtino Krašto apsaugos ministerija (KAM). Pasak jos, ši informacija po dabartinio krašto apsaugos ministro Lauryno Kasčiūno iniciatyva atlikto tyrimo yra žinoma ir perduota STT. Pagal įstatymą, sveikatinimosi paslaugas Karo medicinos tarnyboje gali gauti tik kariai.
Pats V. Rupšys antradienį Eltai sakė, kad ši viešojoje erdvėje pasirodžiusi informacija yra „laužta iš piršto“. Atsargos generolo teigimu, KAM su Laurynu Kasčiūnu priešakyje turėtų liautis skleisti apie jį šmeižtą ir dezinformaciją. Būtent ministras L. Kasčiūnas, įtaria buvęs kariuomenės vadas, yra atsakingas už tai, kad jo pavardė pastaruoju metu atsidūrė rezonansą keliančiose publikacijose.
Savo ruožtu buvęs krašto apsaugos ministras Arvydas Anušauskas tikina visų šių aplinkybių anksčiau nežinojęs. Visgi, pasak jo, nekyla abejonių, kad kažkas sąmoningai dozuoja teisėsaugai perduotą medžiagą ir taip nori sukelti spaudimą.
ELTA primena, kad V. Rupšys susilaukė panašių klausimų ir anksčiau. Rugsėjo pradžioje pranešta, kad STT atlieka tyrimą ir dėl kariuomenės lėšomis apmokėtų jo dantų implantų. Savo ruožtu jis pats teigė nepadaręs nieko neteisėto.
Be to, praėjusiais metais, dar vadovaujant kariuomenei, portalas „15min“ pranešė, jog V. Rupšys iš savo sūnaus Vilniuje nuomojasi butą ir už tai gavo 445 eurų vadinamuosius butpinigius. Viešojoje erdvėje imta diskutuoti, ar generolas nesupainiojo viešų ir privačių interesų.
Žurnalistams V. Rupšys argumentavo, kad nuomojasi butą iš sūnaus, nes Vilniuje gyvena tik darbo dienomis, laikydamasis Lietuvos įstatymų. Vėliau portalui pateiktame kariuomenės atsakyme teigiama, jog V. Rupšys turi teisę nuomotis iš sūnaus, nes Vilniuje ir aplinkiniuose rajonuose nevaldo nekilnojamojo turto.
Po viešojoje erdvėje kilusios skandalo generolas nutarė nutraukti buto nuomos sutartį, tačiau pareiškė, kad nesijaučia padaręs kokią nors moralinę žalą.
Įvertinusi surinktą informaciją apie tuometinio Lietuvos kariuomenės vado būsto nuomą, Vyriausioji tarnybinės etikos komisija (VTEK) dėl galimai supainiotų viešų ir privačių interesų tyrimo nepradėjo.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App StoreGoogle Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.