Akibrokštas iš V. Tomaševskio: gal ir karo nebūtų, jeigu Lietuva nebūtų parėmusi Baltarusijos revoliucijos Kėlė ir sąmokslo teorijas (1)

2024 m. rugsėjo 24 d. 20:59
Augustė Lyberytė
Lietuvos lenkų rinkimų akcijos-Krikščioniškų šeimų sąjungos (LLRA-KŠS) pirmininkas Waldemar Tomaszewski mano, jog Vilnius padarė klaidą, remdamas demokratinės Baltarusijos opozicijos protestus po suklastotų 2020 m. Baltarusijos prezidento rinkimų. Parlamentaras svarsto – jeigu Lietuva būtų elgusis kitaip, galbūt nebūtų ir Rusijos karo Ukrainoje.
Daugiau nuotraukų (2)
„Viena labai didelė provokacija prasidėjo 2020 metais, po šių rinkimų. Aš buvau prieš, buvau užpultas pono Tapino. Ir mes dabar žiūrime, kad tai buvo klaidinga mūsų politika – mes patys šituos santykius (su Baltarusija – ELTA) sugadinome. Dar jums daugiau pasakysiu – dabar Baltarusija savo suverenitetą iš dalies prarado.
Bet mes buvome kalti, kad mes šitą revoliuciją palaikėme ir atsirado naujas pasienio ruožas tarp Baltarusijos, Rusijos ir Ukrainos. Gal ir karo nebūtų, kadangi (susidarė – ELTA) tūkstantis kilometrų naujo pasienio, (agresija – ELTA) buvo išprovokuota“, – kalbėdamas apie Lietuvos santykius su Baltarusija antradienį „Žinių radijui“ sakė W. Tomaszewski.
„Gal kažkam tas karas reikalingas, žmonės žūsta, o kažkas daro biznį“, – kėlė klausimą jis.
Politiko manymu, gerinti santykius su kaimynine Baltarusija reikėtų.
„Pasienis uždarytas. Žmonėms yra labai daug sunkumų, jie negali į laidotuves nuvažiuoti, eilės (tęsiasi – ELTA) tris dienas. Mes neturime uždarinėti punktų, reikia daugiau jų įkurti. Ir tegul žmonės nuvažiuoja ir patys pažiūri, kaip žmonės ten gyvena, tegul apsiperka. Visada taip buvo ir turi būti“, –
„Aš manau, kad mes suprasime, kad tai mūsų klaida ir mes patys sugadinome šituos santykius. Ir reikia skubiai skubiai daryti sprendimus, kad turėti normalius santykius su kaimynu“, – pridūrė LLRA-KŠS pirmininkas.
ELTA primena, kad 2020 m. Baltarusijoje vykusius prezidento rinkimus pasiskelbė laimėjęs Aliaksandras Lukašenka. Daugelis Vakarų demokratijų pastaruosius rinkimus laiko suklastotais.
Paviešinus oficialios rinkėjų apklausos rezultatus, patvirtinančius A. Lukašenkos pergalę prieš opozicijos atstovę Svetlaną Tichanovskają, visoje šalyje kilo protestai, smerkiantys rinkimus ir vadinantys juos suklastotais. Tačiau masiniai protestai režimo jėga buvo numalšinti.
W. Tomaszewskis išreiškė abejones dėl klimato kaitos: ši sąvoka – utopija
Dalyvaudamas LRT Seimo rinkimų debatuose Lietuvos lenkų rinkimų akcijos-Lietuvos šeimų sąjungos (LLRA-KŠS) pirmininkas Waldemaras Tomaszewskis išreiškė abejones dėl klimato kaitos egzistavimo.
„Aš manau, kad klimato kaitos sąvoka yra tam tikra utopija. (...) Manau, kad mes turime kovoti ne su klimato kaita, o daryti realius namų darbus – visų pirmą skatinti ekonomikos augimą Europoje, turime žiūrėti į Europos konkurencingumą“, – LRT televizijos debatuose teigė W. Tomaszewskis.
„Šitas klausimas yra dirbtinas, tai yra didelis biznis, nori pakeisti technologijas, daug uždirbti, o paprastas žmogus nieko iš to neturės“, – pažymėjo kandidatas į Seimą.
Moksliškai įrodyta ir pripažinta, kad klimato kaita – stiprus tam tikro regiono klimato pokytis, orų ir temperatūrų anomalijos, neįprasti krituliai ir audros, kaitros – yra žmogaus veiklos padarinys. Sparčią klimato kaitą lemia ir itin gausus CO2 dujų išskyrimas.
Šių dujų itin daug išskiria gyvulininkystės, žemdirbystės, transporto pramonių veikla. Daugelis pasaulio valstybių siekia užkirsti kelią negrįžtamiems klimato pokyčiams ir peržiūri savo sprendimus dėl žaliosios politikos.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App StoreGoogle Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.