Iš Seimo rinkimų pašalintas K. Bilius kreipėsi į teismą

2024 m. rugsėjo 24 d. 10:49
Ingrida Steniulienė
Iš Seimo rinkimų pašalintas „Nemuno aušros“ deleguotas Kęstutis Bilius antradienį su skundu kreipėsi į Lietuvos vyriausiąjį administracinį teismą (LVAT).
Daugiau nuotraukų (1)
LVAT Eltai patvirtino, kad teisme buvo gautas K. Biliaus skundas dėl VRK sprendimo dalies panaikinimo.
K. Bilius savo anketoje nenurodė buvusių ryšių su SSRS tarnybomis, todėl VRK penktadienį panaikino jo registraciją rinkimams.
Savo ruožtu Lietuvos gyventojų genocido ir rezistencijos tyrimo centro (LGGRTC) vadovas Arūnas Bubnys Eltai teigė, kad stebisi iš Seimo rinkimų pašalinto „Nemuno aušros“ kandidato K. Bilio aiškinimu, jog šis nedirbo KGB.
Pasak A. Bubnio, turimuose dokumentuose sutampa ne tik ryšių su SSRS tarnybomis nenurodžiusio politiko duomenys, bet ir jo sutuoktinės vardas.
„Ypatingajame archyve yra jo KGB kortelė, pagal kurią matosi, kad jis dirbo antraeilėse pareigose viename iš KGB skyrių. Jis ten dirbo trumpą laiką, tačiau yra įrašas, kad dirbo“, – Eltai teigė A. Bubnys.
„Nemanau, kad tai yra kitas asmuo, nes sutampa ir gimimo metai, mėnuo, diena. Net ir žmonos vardas sutampa. Reiktų ypatingo atvejo, kad tai būtų kitas žmogus, o ne Kęstutis Bilius“, – pridūrė jis.
LGGRTC turimais duomenimis, nuo 1989 m. K. Bilius pusę etato dirbo šaltkalviu-santechniku KGB Šiaulių miesto skyriuje.
Informaciją, ar kandidatas praeityje yra sąmoningai bendradarbiavęs su buvusios SSRS specialiosiomis tarnybomis, VRK suteikia LGGRTC.
Į LVAT jau yra kreipęsis iš Seimo rinkimų dėl tokios pat priežasties taip pat pašalintas „Taikos koalicijos“ atstovas Danukas Arlauskas.
LVAT Eltą informavo, kad pirmadienį buvo gautas D. Arlausko skundas, antradienį bus nagrinėjamas šio skundo priėmimo klausimas.
Seimo rinkimai vyks spalio 13 dieną.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App StoreGoogle Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.