A. Ramanausko pasisakymas apie rusiškų filmų ir muzikos mėgėjus įsuko tikrą audrą: kreipėsi į teisėsaugą (12)

2024 m. rugsėjo 24 d. 12:11
Lrytas.lt
Lietuvos žmogaus teisių centras ir dalis parlamentarų kreipėsi į teisėsaugą su prašymu pradėti tyrimą dėl pramogų verslo veikėjo, radijo ir televizijos laidų vedėjo Algio Ramanausko pasisakymų, kai vienos laidos metu jis pasiūlė atimti vaikus iš rusiškus filmus žiūrinčių ar rusiškos muzikos besiklausančių žmonių, o vėliau juos sušaudyti.
Daugiau nuotraukų (6)
Lietuvos socialdemokratų partija, taip pat Seimo nariai Beata Pietkiewicz bei Mindaugas Puidokas kreipėsi į prokuratūrą, prašydami pradėti ikiteisminį tyrimą pagal Lietuvos Respublikos Baudžiamąjį kodeksą dėl neapykantos kurstymo prieš bet kokios tautos, rasės, etninę, religinę ar kitokią žmonių grupę.
Į teisėsaugą kreipėsi iš Lietuvos žmogaus teisių centras, tvirtindamas, kad A.Ramanausko pasisakymai peržengė saviraiškos laisvės ribą ir jais yra skatinama neapykanta.
Įrašas, kuriame A.Ramanauskas kalbasi su Nacionalinio susivienijimo atstovu Vytautu Sinica, kaipmat pasklido socialiniuose tinkluose.
Lietuvos žmogaus teisių centras išskyrė kelias, jų manymu, ribą peržengiančias A.Ramanausko citatas.
„Nacionalinis susivienijimas, vienas iš prioritetų jūsų partijos turėtų būti suieškoti kaimuose šeimas, kurios bent jau negeria, ir duoti jiems socialinių išmokų ir benefitų, ir mokestinių lengvatų, kad jie gimdytų vaikus – tie, kurie negeria. Bet tuos vaikus atimti“, – cituojamas A.Ramanauskas.
„Ir tėvas, kuris vaikščiojo su kroksais ir keikiasi rusiškai, jau yra pakankamas būti įvertintas kaip išgama ir iš jo atimti vaikai. Ir jei tu manai, kad aš juokauju, tai tu labai klysti. Aš, aišku, labai tirštinu, bet... Nu gerai, su kroksais nieko baisaus, bet, turint omeny, kad mūsų visuomenėje yra žymiai daugiau nekokybiškų elementų – stribų išperos, per mažai visa tai, ką aš aiškiai išdėščiau“, – tęsė jis.
„Aš suprantu, kad tai, ką aš noriu, kad būtų, tai čia yra tas utopiška ir aš suprantu tą. Bet įsivaizduokim namų ūkį, kur tėvas garsiai pasileidęs rusišką filmą, o mama klauso rusiškos muzikos garsiai. Tai juos... Čia klausimas tiktai, ką pirma padaryt: atimt vaikus ir po to juos sušaudyt ar prie vaikų juos... Ne, aišku, atimt vaikus ir po to. Vaikus reikia atimti iš tokių“, – rėžė A.Ramanauskas.
Lietuvos žmogaus teisių centras atkreipė dėmesį, kad šis vaizdo įrašas jau sulaukė beveik 11 tūkst. peržiūrų vien A.Ramanausko youtube kanale, o įrašo ištraukos, sklindančios socialiniuose tinkuose, toliau renka papildomas peržiūras.
„LR Konstitucija numato, kad Lietuvos piliečiai yra lygūs savo teisėmis ir pareigomis, todėl Lietuvos rusakalbiai gyventojai, kaip ir kitos tautinės mažumos, turi teisę vartoti savo gimtąją kalbą bei klausytis muzikos šia kalba. Nei p.Ramanauskas, nei kiti asmenys neturi teisės nurodinėti, kas gali ar negali šioje valstybėje susilaukti vaikų.
Tenka apgailestauti, kad Nacionalinio susivienijimo vadovas Vytautas Sinica, dalyvavęs pokalbyje, nenutraukė A.Ramanausko pasisakymų bei aiškiai neįvardijo, kad tai yra neapykantos kurstymas.
Pasigendame ir platesnės visuomenės reakcijos, ypač vadinamųjų tradicinių partijų atstovų. Kol kas A.Ramanauską griežtai sukritikavo tik vienas, su rusija ir rusijos bandymais daryti įtaką Lietuvojei siejamas politikas. Kiti politikai, deja, tyli.
Kaip taikliai įvardijo vienas mūsų sekėjas, tradicinių partijų politikams nebrėžiant ribų bei viešai nepasmerkiant tokių ir panašių pasisakymų, prorusiški politikai tampa vienintelis balsas, viešai ginantis tautines mažumas bei nepasiturinčius, priklausomybių ir kitų socialinių problemų kamuojamus žmones“, – feisbuke rašė Lietuvos žmogaus teisių centras.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App StoreGoogle Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.