A. Anušauskas neabejoja, kad informacija apie V. Rupšį yra sąmoningai dozuojama: atrodo kaip spaudimas teisėsaugai

2024 m. rugsėjo 24 d. 12:42
Raminta Majauskaitė
Žiniasklaidai skelbiant apie Specialiųjų tyrimų tarnybai (STT) perduotą informaciją dėl buvusio kariuomenės vado, atsargos generolo Valdemaro Rupšio sutuoktinei Karo medicinos tarnyboje suteiktų sveikatinimosi paslaugų, buvęs krašto apsaugos ministras Arvydas Anušauskas tikina šių aplinkybių anksčiau nežinojęs. Visgi, pasak jo, nekyla abejonių, kad kažkas sąmoningai dozuoja teisėsaugai perduotą medžiagą ir taip nori sukelti spaudimą.
Daugiau nuotraukų (1)
„Nežinomos kilmės informacijos aš tikrai nevertinsiu. (...) Jos nemačiau, nedisponavau. Šiuo metu man labai keista, kad kažkas dozuotai išmetinėja tos informacijos gabaliukus, kuri tariamai perduota STT“, – antradienį Seime žurnalistams tvirtino A. Anušauskas.
„Iš šalies tai atrodo kaip spaudimas teisėsaugai“, – teigė jis, pridurdamas, kad „be abejonės“ tai yra daroma sąmoningai.
Kaip antradienį skelbė „15min“, 2022 metais V. Rupšio sutuoktinė lankėsi pas kariuomenės medikus Vilniuje ir Kaune. Jai buvo teikiamos kineziterapijos paslaugos, taip pat sudaryta individuali pratimų programa.
Tai naujienų portalui patvirtino Krašto apsaugos ministerija (KAM). Pasak jos, ši informacija po dabartinio krašto apsaugos ministro Lauryno Kasčiūno iniciatyva atlikto tyrimo yra žinoma ir perduota STT. Pagal įstatymą, sveikatinimosi paslaugas Karo medicinos tarnyboje gali gauti tik kariai.
Pats V. Rupšys antradienį Eltai sakė, kad ši viešojoje erdvėje pasirodžiusi informacija yra „laužta iš piršto“. Atsargos generolo teigimu, KAM su Laurynu Kasčiūnu priešakyje turėtų liautis skleisti apie jį šmeižtą ir dezinformaciją. Būtent ministras L. Kasčiūnas, įtaria buvęs kariuomenės vadas, yra atsakingas už tai, kad jo pavardė pastaruoju metu atsidūrė rezonansą keliančiose publikacijose.
V. Rupšys susilaukė panašių klausimų ir anksčiau. Rugsėjo pradžioje pranešta, kad STT atlieka tyrimą ir dėl kariuomenės lėšomis apmokėtų jo dantų implantų. Savo ruožtu jis pats teigė nepadaręs nieko neteisėto.
Be to, praėjusiais metais, dar vadovaujant kariuomenei, portalas „15min“ pranešė, jog V. Rupšys iš savo sūnaus Vilniuje nuomojasi butą ir už tai gavo 445 eurų vadinamuosius butpinigius. Viešojoje erdvėje imta diskutuoti, ar generolas nesupainiojo viešų ir privačių interesų.
Žurnalistams V. Rupšys argumentavo, kad nuomojasi butą iš sūnaus, nes Vilniuje gyvena tik darbo dienomis, laikydamasis Lietuvos įstatymų. Vėliau portalui pateiktame kariuomenės atsakyme teigiama, jog V. Rupšys turi teisę nuomotis iš sūnaus, nes Vilniuje ir aplinkiniuose rajonuose nevaldo nekilnojamojo turto.
Po viešojoje erdvėje kilusios skandalo generolas nutarė nutraukti buto nuomos sutartį, tačiau pareiškė, kad nesijaučia padaręs kokią nors moralinę žalą.
Įvertinusi surinktą informaciją apie tuometinio Lietuvos kariuomenės vado būsto nuomą, Vyriausioji tarnybinės etikos komisija (VTEK) dėl galimai supainiotų viešų ir privačių interesų tyrimo nepradėjo.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App StoreGoogle Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.