LGGRTC turi duomenų apie iš rinkimų pašalinto K. Biliaus darbą KGB: sutampa net žmonos vardas

2024 m. rugsėjo 23 d. 16:25
Lietuvos gyventojų genocido ir rezistencijos tyrimo centro (LGGRTC) vadovas Arūnas Bubnys stebisi iš Seimo rinkimų pašalinto „Nemuno aušros“ kandidato Kęstučio Bilio aiškinimu, jog šis nedirbo KGB. Pasak A. Bubnio, turimuose dokumentuose sutampta ne tik ryšių su SSRS tarnybomis nenurodžiusio politiko duomenys, bet ir jo sutuoktinės vardas.
Daugiau nuotraukų (1)
„Ypatingajame archyve yra jo KGB kortelė, pagal kurią matosi, kad jis dirbo antraeilėse pareigose viename iš KGB skyrių. Jis ten dirbo trumpą laiką, tačiau yra įrašas, kad dirbo“, – Eltai teigė A. Bubnys.
„Nemanau, kad tai yra kitas asmuo, nes sutampa ir gimimo metai, mėnuo, diena. Net ir žmonos vardas sutampa. Reiktų ypatingo atvejo, kad tai būtų kitas žmogus, o ne Kęstutis Bilius“, – pridūrė jis.
LGGRTC turimais duomenimis, nuo 1989 m. K. Bilius pusę etato dirbo šaltkalviu-santechniku KGB Šiaulių miesto skyriuje.
Pasak A. Bubnio, susidariusią situaciją objektyviai gales įvertinti teismas.
„Žmonės nepatenkinti, nes anksčiau jis dalyvaudavo rinkimuose ir niekas nekeldavo klausimo dėl jo tarnybos KGB. Manau, kad teismas išsiaiškins, paprašys turimų dokumentų ir turės galimybę priimti objektyvų sprendimą šiuo klausimu“, – dėstė jis.
Kaip skelbta anksčiau, penktadienį priimtu VRK sprendimu iš Seimo rinkimų pašalintas „Taikos koalicijos“ atstovas Danukas Arlauskas bei „Nemuno aušros“ deleguotas K. Bilius nusprendė kreiptis į teismą. Anketoje fakto apie bendradarbiavimą su buvusios SSRS specialiosiomis tarnybomis nenurodę dviejų partijų atstovai yra įsitikinę, kad rinkimus prižiūrinti institucija priėmė neteisingą sprendimą, todėl abu prašys, kad šiuo klausimu pasisakytų Lietuvos vyriausiasis administracinis teismas.
„Aš kategoriškai neigiu savo dalyvavimą tose struktūrose, ten tikrai nebuvau. Tad klausimas, kaip į viską pasižiūrės Administracinis teismas“, – Eltai sakė K. Bilius, pažymėdamas, kad dar turi viltį, jog teismas jam leis grįžti į Seimo rinkimus. „Nemuno aušros“ sąraše jis buvo įrašytas septintuoju numeriu, taip pat planavo kandidatuoti ir Saulės vienmandatėje apygardoje.
Viešojoje erdvėje pasirodžius informacijai apie parlamento rinkimuose dalyvauti ketinusį D. Arlauską, nuslėpusį buvusius ryšius su KGB, VRK kreipėsi į informaciją apie bendradarbiavimą su SSRS tarnybomis teikiantį LGGRTC.
Gavus atsakymą, paaiškėjo, jog aktyvia sovietines sistemos grandimi buvo ne tik D. Arlauskas, tačiau ir septintu numeriu „Nemuno aušros“ sąraše esantis bei Saulės vienmandatėje apygardoje kandidatuojantis K. Bilius. Pastarasis tvirtina, kad nieko bendro su SSRS tarnybomis nėra turėjęs. Savo ruožtu D. Arlauskas tikina, jog neslepia savo buvusios darbovietės. Visgi, jo teigimu, įstatymas numato pateikti informaciją apie bendradarbiavimą, o ne darbą atitinkamose tarnybose.
Informaciją, ar kandidatas praeityje yra sąmoningai bendradarbiavęs su buvusios SSRS specialiosiomis tarnybomis, VRK suteikia LGGRTC.
Seimo rinkimai vyks spalio 13 dieną.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App StoreGoogle Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.