Įstatymo pataisomis siūloma sureguliuoti Žurnalistų etikos inspektoriaus ir LRTK vadovų socialines garantijas

2024 m. rugsėjo 23 d. 17:23
Seimo Kultūros komiteto pirmininkas Vytautas Juozapaitis ir šio komiteto narys Stasys Tumėnas įregistravo Visuomenės informavimo įstatymo pataisas, siūlančias Žurnalistų etikos inspektoriui, Lietuvos radijo ir televizijos komisijos (LRTK) pirmininkui ir jo pavaduotojui numatyti tokias pat socialines garantijas, kurias turi kiti valstybės pareigūnai.
Daugiau nuotraukų (1)
Tikimasi, kad suvienodinus valstybės pareigūnų socialines garantijas, bus užtikrintas lygiateisiškumas ir teisėtų lūkesčių principas.
Šiuo metu įstatymas nenumato Žurnalistų etikos inspektoriui, LRTK vadovams tokių socialinių garantijų, kurias turi kiti valstybės pareigūnai, ombudsmenų institucijų vadovai (pvz., Vaiko teisių apsaugos kontrolierius, Lygių galimybių kontrolierius, Seimo kontrolieriai ir kt.).
Įstatymo pataisomis taip pat siūloma sudaryti galimybę Žurnalistų etikos inspektoriui, LRTK pirmininkui ir jo pavaduotojui gauti užmokestį už veiklą Europos Sąjungos (ES), tarptautinių organizacijų, užsienio valstybių finansuojamuose arba Lietuvos vystomojo bendradarbiavimo projektuose. Tai turėtų būti projektai, kuriuose vykdoma su žmogaus teisių apsauga, sklaida, LRTK ar ombudsmenų veiklos tobulinimu susijusi pedagoginė ar kūrybinė veikla.
Kaip nurodoma dokumento aiškinamajame rašte, Žurnalistų etikos inspektoriaus tarnyba ir LRTK, kaip ir kitos valstybės institucijos, pagal galimybes dalyvauja ES, tarptautiniuose projektuose, tačiau jų vadovai negali gauti už tai užmokesčio. Įstatymai suteikia teisę, pvz. Lygių galimybių kontrolieriui, Seimo kontrolieriams, taip pat Vaiko teisių apsaugos, Akademinės etikos ir procedūrų kontrolieriams galimybę gauti atlyginimą už dalyvavimą ES, tarptautinių organizacijų projektuose arba Lietuvos vystomojo bendradarbiavimo projektuose.
Jei Seimas pritartų, įstatyme būtų nustatyta, kad pasibaigus Žurnalistų etikos inspektoriaus ir LRTK komisijos pirmininko ir jo pavaduotojo kadencijai, jeigu jie nėra paskiriami antrai kadencijai ir per 2 mėnesius nepradeda eiti valstybės pareigūno ar valstybės tarnautojo pareigų, jiems išmokama 2 mėnesių jų vidutinio darbo užmokesčio dydžio išeitinė išmoka. Jei jų įgaliojimai nutrūktų dėl sveikatos priežiūros įstaigos išvados, būtų išmokama 3 mėnesių jų vidutinio darbo užmokesčio dydžio išeitinė išmoka. Tokio pat dydžio išmoką mirties atveju gautų jų šeimos nariai.
Visuomenės informavimo įstatyme siūloma numatyti galimybę atleisti Žurnalistų etikos inspektorių iš pareigų, kai pagal sveikatos priežiūros įstaigos išvadą jis nebegali jų eiti. Šiuo metu įstatyme neįtvirtintas toks Žurnalistų etikos inspektoriaus atleidimo pagrindas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App StoreGoogle Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.