„Laisviečiai“ dėl A. Kandroto-Celofano ir A. Lobovo veiksmų prieš T. V. Raskevičių kreipėsi į prokuratūrą (1)

2024 m. rugsėjo 23 d. 16:32
Gytis Pankūnas
Laisvės partijos atstovai ekonomikos ir inovacijų ministrė Aušrinė Armonaitė ir europarlamentaras Dainius Žalimas pirmadienį kreipėsi į Generalinę prokuratūrą dėl aktyvių įvairių protestų dalyvių Andrejaus Lobovo ir Antano Kandroto, pravarde Celofanas, veiksmų teisme prieš parlamentarą Tomą Vytautą Raskevičių.
Daugiau nuotraukų (1)
„Laisviečiai“ prašo prokuratūros pradėti A. Lobovo ir A. Kandroto-Celofano atžvilgiu pradėti ikiteisminį tyrimą dėl neapykantos kurstymo ir viešosios tvarkos pažeidimo, T. V. Raskevičių pripažinti nukentėjusiuoju. Politikės manymu, šias nusikalstamas veikas minėti asmenys galimai padarė rugsėjo 20 d. Vilniaus miesto apylinkės teisme, kai teismas ruošėsi nagrinėti A. Kandroto-Celofano ieškinį T. V. Raskevičiaus atžvilgiu.
T. V. Raskevičius tądien socialiniame tinkle „Facebook“ paviešintame vaizdo įraše matyti, kad teismui nutarus atidėti posėdį, nuotoliniu būdu jame dalyvavęs A. Kandrotas-Celofanas ir į teismo salę atėjęs A. Lobovas ėmė užgaulioti ir tyčiotis iš parlamentaro.
Vaizdo įraše fiksuota, kad A. Lobovas teismo posėdžių salėje ėmė kalbėti apie tai, kad T. V. Raskevičiaus „burna užimta“ ir dėl to jis „negali kalbėti“. A. Kandrotas-Celofanas savo ruožtu, kalbėdamas apie parlamentarą, teigė, kad „pas jį, kai burna užimta, pas jį būna kietas daiktas burnoj“ ir vėliau pridūrė: „pasimatysim dar Vytautai, būsi eilinis pyder… gėjus“.
„Laisviečiai“ mano, kad tokiais veiksmai A. Lobovas ir A. Kandrotas-Celofanas viešai tyčiojosi, niekino, skatino neapykantą ir kurstė diskriminaciją dėl T .V .Raskevičiaus seksualinės orientacijos. Politikas neslepia esantis homoseksualus.
„Taip pat atkreiptinas dėmesys į veikos padarymo vietą – teismo posėdžių salė. Teismo salėje galioja aukštesni tvarkos ir pagarbos standartai, kurie privalomi visiems dalyviams tiek teismo posėdžio metu, tiek jam pasibaigus. Akivaizdu, jog teismo institucijoje neturi būti toleruojama bet kokia nepagarba, įskaitant patyčias, įžeidinėjimus ar žeminantį elgesį, nesvarbu, kada tai vyksta. Net jei teismo posėdis jau baigtas, visi asmenys privalo laikytis pagarbos vieni kitiems ir teismui, nes teismo erdvė išlieka institucija, kuriai būdingi griežti elgesio reikalavimai“, – kreipimesi į prokuratūrą nurodo „laisviečiai“.
Eltos kalbinta A. Armonaitė tvirtino, kad toks elgesys, su kuriuo praėjusią savaitę teismo salėje susidūrė jos kolega, Laisvės partijos atstovas T. V. Raskevičius, negali būti toleruojamas.
„Jeigu taip atsitinka Seimo nariui, Žmogaus teisių komiteto pirmininkui, tai, ko gero, atsitinka ir kitiems piliečiams, kurie susiduria su neapykantos kalba, neapykantos kurstymu, smurtu pačioje teismo salėje. Man atrodo, kad taip neturėtų būti nesvarbu, kad esi – ar studentas, ar Seimo narys. Dėl to ir prašome prokuratūros pradėti tyrimą, nes to Lietuvoje apskritai neturėtų būti“, – dėstė A. Armonaitė.
Kreipėsi į teismą dėl bučinio
ELTA primena, kad žaktyvus įvairių protesto akcijų dalyvis, šiuo metu laisvės atėmimo bausmę atliekantis A. Kandrotas-Celofanas kreipėsi į Vilniaus miesto apylinkės teismą dėl esą nederamo parlamentaro, T. V. Raskevičiaus elgesio jo atžvilgiu. Iš politiko vyras siekia prisiteisti 100 eurų neturtinės žalos.
A. Kandroto-Celofano advokatas Erikas Rugienius Eltai anksčiau minėjo, kad ieškinys T. V. Raskevičiui yra susijęs su praėjusių metų liepos mėnesio įvykiu, kuomet Vilniuje, Katedros aikštėje, A. Kandrotui-Celofanui atsistojus šalia Seimo nario T. V. Raskevičius, pastarasis vyrą staiga pabučiavo.
Pasak advokato E. Rugienius, kadangi tąkart policija nepradėjo ikiteisminio tyrimo dėl galimo seksualinio priekabiavimo, A. Kandrotas-Celofanas nutarė kreiptis į teismą dėl T. V. Raskevičiaus veiksmų.
„Ieškinys grindžiamas tuo, kad yra asmens neteisėti veiksmai apsisprendimo laisvei. Šiuo atveju T. V. Raskevičius viešoje vietoje, esant žiniasklaidai, ima ir bučiuoja Antaną. Toks elgesys yra netoleruotinas. Kadangi ikiteisminis tyrimas nebuvo pradėtas, neliko kitų būdų, kaip tik ginti savo teises teisme civiline tvarka.
Tikslas yra užkardinti tokius veiksmus T. V. Raskevičiaus. Nesvarbu, kad jis yra tam tikros kitos pakraipos asmuo, tačiau tai jam nesuteikia teisės eiti gatve ir bučiuoti kitus vyrus“, – Eltai dėstė E. Rugienius.
„Šituo savo veiksmu Antanas siekia apginti savo teisėtus interesus, tai yra laisvą apsisprendimą, su kuo bučiuotis ir su kuo nesibučiuoti“, – pridūrė A. Kandroto-Celofano advokatas.
Praėjusių metų, liepos 1 d., Vilniuje, Gedimino prospekte, vyko LGBTQ+ bendruomenės protesto eitynės „Vilnius Pride 2023: vis dar einam“, o tuo metu Katedros aikštėje organizuotas ir nedidelis A. Kandroto-Celofano susibūrimas „Keliu trispalvę už Lietuvą“, kuriame protestuota prieš Vilniuje ir kituose miestuose keliamas Ukrainos vėliavas. Eitynėms pasiekus Katedros aikštę, joje susitiko ir eitynėse dalyvavęs Seimo narys T. V. Raskevičius bei A. Kandrotas-Celofanas. Vyrams atsistojus šalia vienas kito, parlamentaras staiga pabučiavo A. Kandrotą-Celofaną.
A. Kandrotas-Celofanas kreipėsi į policiją su prašymu pradėti ikiteisminį tyrimą dėl galimo seksualinio priekabiavimo, tačiau policija tyrimo nepradėjo.
Apeliacinis teismas šių metų sausį A. Kandrotą pripažino kaltu dėl finansinių nusikaltimų dviejose baudžiamosiose bylose, subendrinus bausmes, vyrui skirta 2 metų ir 10 mėnesių laisvės atėmimo bausmė. Jis dabar atlieka bausmę Vilniaus kalėjime.
Anksčiau teistas A. Kandrotas yra vienas iš kaltinamųjų 2021 m. riaušių prie Seimo byloje.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App StoreGoogle Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.