Regionų ministerijos idėja politologams kelia klausimų, ar tikrai reikalinga dar viena institucija

2024 m. rugsėjo 21 d. 19:02
Raminta Majauskaitė
Šalies vadovui Gitanui Nausėdai pasiūlius steigti Regionų ministeriją, ekspertai sutinka, kad šios srities politika reikalauja pokyčių. Visgi, anot jų, pati iniciatyva kol kas kelia klausimų.
Daugiau nuotraukų (1)
„Mūsų regioninio valdymo sistema nėra efektyvi. Turime sutikti su tuo, kad, kalbant apie dabartinio formato Vidaus reikalų ministeriją, statutinė tarnyba gana dažnai užgožia likusias šiai ministerijai priskirtas funkcijas“, – Eltai penktadienį teigė Klaipėdos universiteto (KU) politologė Gabrielė Burbulytė-Tsiskarishvili.
„Todėl, kad kažkaip reikėtų pertvarkyti sistemą, manau, yra gera idėja. Visgi, ar tai būtinai turėtų būti ministerija, kuri tik regionų politika užsiimtų, matyt, reikia pradėti diskutuoti. Aš gal kiek abejočiau“, – pabrėžė ji.
Savo ruožtu Vytauto Didžiojo universiteto (VDU) profesorius Mindaugas Jurkynas sako, kad viskas priklauso nuo to, kokias problemas Regionų ministerija spręstų ir, ar tam būtų skiriami finansiniai ištekliai.
„Pats pasiūlymas yra įmanomas. Tačiau egzistuoja instrumentinio tikslingumo klausimas, ar reikalingas naujos ministerijos steigimas su naujais žmonėmis, jai skiriamu biudžetu, tarkime, atskirties mažinimui“, – svarstė M.Jurkynas.
„Esmė yra, kokią pridėtinę vertę tai kurtų. Kitos kadencijos Seime viskas priklausys nuo to, kokia bus Vyriausybė ir kiek ji imsis viešojo sektoriaus arba valstybės funkcijų plėtros. Dar daug neatsakytų klausimų“, – akcentavo jis.
Visgi G.Burbulytė-Tsiskarishvili sako, kad daugelis spalį vyksiančiuose Seimo rinkimuose dalyvaujančių politinių sąrašų nėra pasiruošę diskusijai dėl Regionų ministerijos steigimo.
„Kiek girdėjau priešrinkiminių politikų pasisakymų, net diskusijos dar yra labai žalioje stadijoje“, – pažymėjo politologė.
Tačiau, VDU profesorius teigia, kad naujos ministerijos steigimo idėja „nėra nukritusi iš lubų“. Anot jo, prezidento dėmesys regionams politiškai vykdomas jau seniai.
„Politinis akcentas regionams iš prezidento yra tvarus ir matomas jau ilgai. Ne tik 2019 metais prasidėjusių išvažiuojamųjų posėdžių po įvairius Lietuvos regionus tęsimu, bet ir Regionų forumų organizavimu Prezidentūroje, kur dalyvauja savivaldos atstovai“, – tikino M.Jurkynas.
ELTA primena, kad trečiadienį šalies vadovas G.Nausėda pasiūlė steigti naują ministeriją, kuri iš Vidaus reikalų ministerijos perimtų regionų politikos formavimo atsakomybę ir prisidėtų prie tarybų ir savivaldos savarankiškumo didinimo. Anot jo, tokia ministerija taip pat galėtų perimti funkcijas ir iš kitų ministerijų, kurios leistų jai vykdyti regionų lūkesčius atitinkančią nacionalinę politiką.
Prezidentas taip pat užsiminė, kad nors ankstesni bandymai po šalį paskirstyti ministerijas nepavyko, tai nepaneigia pačios idėjos poreikio.
Praėjusią savaitę Eltos organizuotų debatų Seimo rinkimams metu, apie galimybę įkurti Regionų ministeriją užsiminė ir Lietuvos regionų partijos pirmininkas Jonas Pinskus.
Gitanas Nausėdaregionaiministerija
Rodyti daugiau žymių

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App StoreGoogle Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.