Klaipėdiečiai rinkosi į mitingą prieš S. Neries gatvės pervadinimą

2024 m. rugsėjo 21 d. 18:05
Uostamiesčio Dangės skvere šeštadienį kelios dešimtys klaipėdiečių susibūrė į mitingą dėl Salomėjos Nėries gatvės pervadinimo, skelbia portalas „Atvira Klaipėda“.
Daugiau nuotraukų (1)
Ši akcija surengta baigiantis Klaipėdos savivaldybės gyventojų apklausai dėl šios gatvės pavadinimo keitimo. Joje uostamiesčio gyventojų klausiama, kokiam naujam S.Nėries gatvės pavadinimui jie pritartų. Nors savivaldybė šią gatvę siūlo pervadinti Stoties ar K.Donelaičio, klaipėdiečiai taip pat gali pateikti savo siūlomą gatvės pavadinimo variantą.
Mitingo iniciatoriai renginio metu susirinkusiesiems pristatė rezoliuciją, kuria prašo uostamiesčio mero Arvydo Vaitkaus ignoruoti Lietuvos gyventojų genocido ir rezistencijos tyrimo centro (LGGRTC) sprendimą pakeisti S.Neries gatvės pavadinimą.
„Poetų, rašytojų ar menininkų pavardės tikrai nepropaguoja totalitarinio režimo“, – argumentuojama rezoliucijoje.
Akcijos organizatoriai taip pat pažymėjo, kad S.Nėries gatvės pervadinimo klausimas skaldo ir provokuoja visuomenę, todėl turėtų būti ignoruojamas.
„Apklausa nieko nereiškia, mitingas reiškia viską“, – teigė viena iš renginio dalyvių Virginija Jurgilevičienė.
ELTA primena, kad šių metų vasario gale posėdžiavusi vadinamoji Desovietizacijos komisija rekomendavo pakeisti nevienareikšmiškai vertinamos poetės S.Neries vardo gatvių pavadinimą Klaipėdoje, Molėtuose, Pakruojyje, Rumšiškėse, Simne, Vilniuje ir Žagarėje.
Vilniaus savivaldybė šį komisijos nurodymą tenkino, rugpjūčio pabaigoje S.Neries gatvę pervadinusi į Vėtrungių.
S.Nėris visuomenėje vertinama kontraversiškai dėl komunizmo totalitarinės santvarkos propagavimo. Okupacijos metais poetė su delegacija vyko į Maskvą prašyti, jog Lietuva po būtų priimta į Sovietų Sąjungą.
Salomėja NėrisgatvėKlaipėda
Rodyti daugiau žymių

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App StoreGoogle Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.