D. Arlauskas ir K. Bilius apsisprendė skųsti VRK sprendimą teismui: tikisi grįžti į rinkimus

2024 m. rugsėjo 21 d. 13:27
Benas Brunalas
Penktadienį Vyriausiosios rinkimų komisijos (VRK) iš Seimo rinkimų pašalintas „Taikos koalicijos“ atstovas Danukas Arlauskas bei „Nemuno aušros“ deleguotas Kęstutis Bilius nusprendė kreiptis į teismą. Anketoje fakto apie bendradarbiavimą su buvusios SSRS specialiosiomis tarnybomis nenurodę dviejų partijų atstovai yra įsitikinę, kad rinkimus prižiūrinti institucija priėmė neteisingą sprendimą, todėl abu prašys, kad šiuo klausimu pasisakytų Lietuvos vyriausiasis administracinis teismas.
Daugiau nuotraukų (1)
„Aš kategoriškai neigiu savo dalyvavimą tose struktūrose, ten tikrai nebuvau. Tad klausimas, kaip į viską pasižiūrės Administracinis teismas“, – Eltai sakė K.Bilius, pažymėdamas, kad dar turi viltį, jog teismas jam leis grįžti į Seimo rinkimus. „Nemuno aušros“ sąraše jis buvo įrašytas septintuoju numeriu, taip pat planavo kandidatuoti ir Saulės vienmandatėje apygardoje.
Į teismą kreiptis apsisprendė ir „Taikos koalicijos“ sąraše antru numeriu įrašytas D.Arlauskas.
„Man svarbiausia teisingumas. Tai teisingumo klausimas, man įdomu kiek politinė sistema gali turėti įtakos teismams“, – teigė D.Arlauskas.
VRK sprendimą Lietuvos vyriausiajam administraciniam teismui buvę kandidatai į Seimą gali skųsti per tris dienas.
Paaiškėjus, jog „Taikos koalicijos“ atstovas D.Arlauskas ir „Nemuno aušros“ deleguotas K.Bilius savo anketose nenurodė buvusių ryšių su SSRS tarnybomis, VRK panaikino abiejų registracijas.
Viešojoje erdvėje pasirodžius informacijai apie parlamento rinkimuose dalyvauti ketinusį D.Arlauską, nuslėpusį buvusius ryšius su KGB, VRK kreipėsi į informaciją apie bendradarbiavimą su SSRS tarnybomis teikiantį Lietuvos gyventojų genocido ir rezistencijos tyrimo centrą (LGGRTC).
Gavus atsakymą, paaiškėjo, jog aktyvia sovietines sistemos grandimi buvo ne tik D.Arlauskas, tačiau ir septintu numeriu „Nemuno aušros“ sąraše esantis bei Saulės vienmandatėje apygardoje kandidatuojantis K.Bilius. Pastarasis tvirtina, kad nieko bendro su SSRS tarnybomis nėra turėjęs. Savo ruožtu D.Arlauskas tikina, jog neslepia savo buvusios darbovietės. Visgi, jo teigimu, įstatymas numato pateikti informaciją apie bendradarbiavimą, o ne darbą atitinkamose tarnybose.
Informaciją, ar kandidatas praeityje yra sąmoningai bendradarbiavęs su buvusios SSRS specialiosiomis tarnybomis, VRK suteikia LGGRTC.
Seimo rinkimai vyks spalio 13 dieną.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App StoreGoogle Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.