VRK naikins nuteisto M. Sinkevičiaus mero mandatą: spręs dėl politiko kandidatavimo į Seimą (1)

2024 m. rugsėjo 20 d. 06:26
Lietuvos apeliaciniam teismui palikus galioti žemesnės instancijos sprendimą ir atėmus galimybę Jonavos merui Mindaugui Sinkevičiui trejus metus dirbti valstybės institucijose, penktadienio vakarą posėdžiausianti Vyriausioji rinkimų komisija (VRK) naikins savivaldybės vadovo mandatą. Komisija taip pat ketina išbraukti politiką iš kandidatų į Seimą sąrašo.
Daugiau nuotraukų (1)
VRK panaikinus M. Sinkevičiaus mero mandatą, pastarojoje savivaldybėje turės būti rengiami pirmalaikiai mero rinkimai.
„Pirmalaikių mero rinkimų datą ne vėliau kaip per 30 dienų nuo dienos, kurią atsirado pagrindas rengti šiuos rinkimus, nustato Seimas, kadangi pirmalaikiai mero rinkimai skelbiami Seimo nutarimu“, – anksčiau Eltai teigė VRK atstovė Indrė Ramanavičienė.
„Pirmalaikius mero rinkimus VRK turės surengti ne vėliau kaip per 6 mėnesius“, – paaiškino ji.
Primename, kad Lietuvos apeliacinis teismas ketvirtadienį paliko galioti bausmę už piktnaudžiavimą, dokumentų suklastojimą ar disponavimą suklastotu dokumentu, taip pat turto pasisavinimą nuteistam Jonavos merui M. Sinkevičiui.
Gegužės 27 dieną Kauno apygardos teismas Jonavos merui skyrė 12,5 tūkst. eurų baudą, trejiems metams atėmė galimybę dirbti valstybės institucijose. Meras savo kaltės nepripažino.
Specialiųjų tyrimų tarnybos (STT) pareigūnų ikiteisminio tyrimo metu surinktų duomenų pagrindu M. Sinkevičiui pateikti kaltinimai dėl 2019–2023 m. Jonavos rajono savivaldybės administracijai galimai padarytos 1 tūkst. 487 eurų turtinės žalos.
Apeliacinio teismo sprendimas įsiteisėjo iškart, tačiau šalys per tris mėnesius galės kreiptis su skundais į Lietuvos Aukščiausiąjį Teismą. Visgi, tai užkerta kelią M. Sinkevičiui eiti mero pareigas, kandidatuoti į Seimą.
Jonavos meras M. Sinkevičius, pernai kilus įtarimams dėl savivaldybės tarybos nario veiklai skirtų lėšų panaudojimo skaidrumo, paskelbė stabdantis narystę Lietuvos socialdemokratų partijoje. Lietuvos savivaldybių asociacija yra laikinai sustabdžiusi M. Sinkevičiaus vadovo šioje asociacijoje pareigas.
Galimu būsimu premjeru anksčiau įvardytas M. Sinkevičius Lietuvos socialdemokratų partijos (LSDP) narių buvo išreitinguotas pirmuoju numeriu kandidatų sąraše. Tačiau politikas sulaukė nepalankaus teismo sprendimo ir buvo pripažintas kaltu, jis atsidūrė sąrašo paskutinėje – 141 – vietoje.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App StoreGoogle Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.