Lietuvos visuomenei rengiama didžiausia konferencija „Saugumo kodas“ – ekspertų atsakymai, mokymai ir prognozės

2024 m. rugsėjo 20 d. 12:08
Lrytas.lt
Informacijos daug, bet atsakymų vis dar trūksta? Pasiruošti viskam gyvenime neįmanoma, bet turint žinių, pasitikint esančiais šalia – iškart ramiau. Naujienų portalas Lrytas kartu su Krašto apsaugos ministerija (KAM) ir Vilniaus Gedimino technikos universitetu (VILNIUS TECH) rengia didžiausią praktinę konferenciją Lietuvoje saugumo tema.
Daugiau nuotraukų (5)
Apie fizinį, kibernetinį, ekonominį ir psichologinį saugumą – aiškiai bei suprantamai. „Saugumo kodas“ – vieta, kur atsakymus sudėlios savo sričių ekspertai, specialistai pamokys naudingų įgūdžių bei pamatysite, kaip yra pasiruošusi valstybė.
„Konferencijos ir parodos „Saugumo kodas“ tikslas – ne gąsdinti, o nuraminti. Propaganda, dezinformacija skatina baimę ir nepasitikėjimą savo šalimi, institucijomis, todėl norime išsklaidyti abejones bei padėti žmonėms gauti žinių.
Susivienijusi bendruomenė – stipri tauta, kuri pasiruošusi ne žūti už tėvynę, bet išgyventi dėl jos! „Žinau. Pasitikiu. Ramu“ – norime, kad dalyviai namo išeitų su tokia žinute galvose“, – sako viena iš konferencijos organizatorių Lrytas verslo vystymo vadovė Greta Ališauskaitė-Bagušauskienė.
Ką pamatysite ir išgirsite?
Konferencijoje kiekvienas ras sau įdomias temas: dalyvių laukia daugiau nei 80 pranešėjų, daugiau nei 20 stendų ir 5 turinio salės. Pranešimai ir diskusijos vyks pagal šias temas:
I salė. Kibernetinis saugumas. Ar mokame atpažinti ir esame atsparūs atakoms, informaciniam karui?
II salė. Gynyba ir saugumas. Kaip pasiruošusi mūsų valstybė?
III salė. Ekonomika ir verslas. Verslo pri(si)taikymas ekstremalių situacijų metu
IV salė. Visuomenės išgyvenimas. Bendruomeniškumas ir pilietiškumas – išgyvenimo pagrindas?
V salė. Psichologinis saugumas. Kaip su(si)kurti emocinį saugumą?
Parodoje iš arti susipažinsime su valstybės tarnybų, organizacijų, institucijų pasirengimu ir priemonėmis. Bus proga ne tik pasitikrinti žinias, bet ir pasimokyti, patobulinti įgūdžius.
„Stipri pilietinė atsparumo kultūra yra gyvybiškai svarbi mūsų nacionaliniam saugumui. Tik kurdami glaudesnį dialogą su visuomene ir stiprindami informuotumą galime kartu kurti saugesnę ir tvaresnę valstybę. Ši konferencija yra gera dialogo platforma, siekiant geriau suprasti galimus iššūkius, kuriems turime ruoštis“, – sako krašto apsaugos ministras Laurynas Kasčiūnas.
Ką išgirsite konferencijoje „Saugumo kodas“?
Įžvalgomis apie šalies gynybą, kibernetinį saugumą, verslo pasirengimą, socialinį atsparumą ir visuomenės pasirengimą dalysis ne tik politikai, karybos ekspertai, verslininkai, mokslininkai, tarnybų atstovai, bet ir visuomenininkai, psichologai, informacinio ir kibernetinio saugumo specialistai.
Kaip pasiruošusi mūsų valstybė, kokias pamokas išmokom iš karo Ukrainoje ir kokie svarbiausi Lietuvos gynybos sprendimai jau priimti, papasakos krašto apsaugos ministras Laurynas Kasčiūnas, Lietuvos prezidento patarėjai Tomas Godliauskas ir Kęstutis Budrys, gynybos ir saugumo ekspertas Aurimas Navys, Nacionalinio krizių valdymo centro (NKSC), Mobilizacijos ir pilietinio pasipriešinimo departamento, Lietuvos šaulių sąjungos (LŠS) atstovai, vidaus reikalų ministrė Agnė Bilotaitė, šalies savivaldybių merai, Ukrainoje kariaujantis lietuvis Arūnas Kumpis, „Blue / Yellow“ ir kitų nevyriausybinių organizacijų atstovai.
Kaip būti saugiu internete, kokia paskelbtos nuotraukos ir komentaro kaina bei kaip Lietuvos įmonės ruošiasi krizinei komunikacijai, pristatys „Telia Lietuva“ technologijų vadovas Andrius Šemeškevičius, Nacionalinio kibernetinio saugumo centro direktorius Liudas Ališauskas, „NOD Baltic“ vyresnysis kibernetinio saugumo inžinierius ir ESET ekspertas Ramūnas Liubertas, Lietuvos policijos ir teismų atstovai bei kiti informacinio saugumo ekspertai.
Kaip prie saugumo gali prisidėti verslas ir mokslas bei kaip įmonės ir institucijos prisitaiko ekstremalių situacijų metu, aptars ekonomikos ir inovacijų ministrė Aušrinė Armonaitė, Lietuvos verslo konfederacijos tarybos pirmininkas Andrius Romanovskis, „Investuok Lietuvoje“ Strategijos vadovas Marius Stasiukaitis, Inovacijų agentūros „ManuFuture Lab“ skyriaus vadovė dr. Sigutė Stankevičiūtė, Lietuvos verslo konfederacijos viceprezidentas Marius Dubnikovas, „Fintech Hub LT“ asociacijos vadovė Greta Ranonytė, VILNIUS TECH, Fizinių ir technologijos mokslų centro, LSMU ligoninės Kauno klinikų atstovai bei kitų institucijų ir įmonių specialistai.
Kokie 3 svarbiausi dalykai išgyvenimui, kuriuos daugelis pamiršta, ar tikrai iniciatyvos ir visuomenės įsitraukimas – išgyvenimo pagrindas, o kaip gerai pažįstam savo visuomenės narius, kalbės karybos ekspertas Darius Antanaitis, Vilniaus priešgaisrinės gelbėjimo valdybos Civilinės saugos skyriaus viršininkas Donatas Gurevičius, Lietuvos žmogaus teisių centro vadovė Jūratė Juškaitė, Lietuvos žiniasklaidos tautinių bendrijų kalbomis asociacijos vadovas Ernest Alesin, šaulių mokomosios kuopos vadas Gabrielius E. Klimenka, „British Council Lithuania“ vadovė Ona Marija Vyšniauskė ir kitų organizacijų atstovai.
Kaip didinti psichologinį atsparumą neapibrėžtumo sąlygomis, kodėl svarbus emocinio intelekto ugdymas, kaip pažinti dezinformacijos kampanijas, pasakos Generolo Jono Žemaičio Lietuvos karo akademijos, Respublikinis priklausomybės ligų centro, Lietuvos kariuomenės atstovai, medicinos psichologai ir kiti specialistai.
„Mūsų saugumas – pirmiausia mūsų rankose. Klaidinga manyti, kad kažkas už mus išspręs problemas ar grėsmės išnyks savaime. Turime apie tai kalbėti iš esmės, ruoštis visiems imanomiems scenarijams, šviesti žmones. „Saugumo kodas“ sutelks geriausius ekspertus ir gvildens aktualiausias saugumo temas, prie kurių prisilietus, tikiu, tapsime bent žingsneliu stipresnė ir atsparesnė visuomenė“, – pabrėžia Lrytas redaktorius ir direktorius Tautvydas Mikalajūnas.
Kaip prie saugumo gali prisidėti mokslas?
VILNIUS TECH atveria savo erdves šalies gynybos, ekspertams, visuomenei – visiems, kuriems rūpi valstybės saugumas.
„Norime pasidalinti inovacijomis, unikaliais tyrimais, technologiniais sprendimais, kurie gimsta universitete, ir atskleisti, kaip mokslas prisideda prie šalies saugumo, kaip mokslininkų idėjos ir darbai sprendžia problemas ir keičia pasaulį.
O veiklų spektras čia platus – nuo laipsniško išradimų tobulinimo iki revoliucinio proveržio. Visa, kas susiję su saugumu, gynyba – ar skrieja oru, ar rieda bekele, geležinkeliu, smogia iš apkasų, ar po vandeniu – visa tai gimė inžinierių galvose, mokslo laboratorijose. VILNIUS TECH mokslininkai ir studentai ateitį kuria šiandien – nuo suprojektuotų specialių be jokių įrankių surenkamų baldų Ukrainos slėptuvėms, išmaniųjų protezų – iki lustų, dronų, robotų ir kitų pažangių sprendimų.
Atrodytų, viskas jau išrasta, tačiau poreikis tobulėti mokslo ir saugumo srityse niekad nemažėja, mokslininkų smalsumas ir įgimtas siekis tyrinėti bei diegti naujoves – pagrindiniai bruožai, kurie skatina judėti į priekį“, – sako VILNIUS TECH rektorius prof. dr. Romualdas Kliukas.
Su kitų sričių ekspertais VILNIUS TECH mokslininkai diskutuos apie saugų dirbtinį intelektą – ar tai įmanoma misija, paaiškins, kodėl Universitete ruošiami „baltieji hakeriai“, kalbės apie išmoktas pamokas – tiekimo ir saugojimo sistemų transformacijas ekstremaliomis sąlygomis, aptars Lietuvos situaciją ir iššūkius dėl slėptuvių ir priedangų projektavimo, esamų pastatų saugumo, kalbės apie pasyvios gynybos sistemą urbanistinėje struktūroje, psichologinį ir ekonominį atsparumą neapibrėžtumo sąlygomis.
Parodos erdvėje bus galima išvysti įvairių fakultetų pristatomą įrangą, pavyzdžiui povandeninį droną, elektroninių nusikaltimų tyrimo įrangą, modulinius baldus, kurie karo metu pasitarnauja priedangose ir slėptuvėse, pamatyti fotografijų parodą „Viena diena batalione“, ir net pavairuoti padidinto pravažumo karinį automobilį ekstremaliomis sąlygomis (simuliatoriuje).
„Universitetui labai svarbus studentų – ateities kūrėjų – pilietiškumas ir įsitraukimas į veiklas, prisidedančias prie valstybės saugumo. Konferencijoje mūsų studentai turės unikalią galimybę geriau suvokti mokslo vaidmenį saugumo kontekste, universiteto vertybes, visą dieną semdamiesi žinių, patirties ir naujovių iš gynybos ir saugumo ekspertų, politikų, žurnalistų, inovatorių“, – pabrėžia rektorius prof. dr. R.Kliukas.
Kam skirtas „Saugumo kodas“?
Jei esi tarnautojas, seniūnaitis, gydytoja, pardavėja, studentas, senjoras, verslininkė ar tėtis – ši konferencija tau.
Konferencija ir paroda „Saugumo kodas“ vyks 2024 m. lapkričio 8 d., VILNIUS TECH, Saulėtekio al.11, Vilniuje. Paskubėkite pasiimti savo bilietą, kadangi vietų skaičius ribotas. Visą programą ir registraciją galite rasti šiame puslapyje Saugumo kodas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App StoreGoogle Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.