V. Čmilytė-Nielsen: savivaldą stiprinti galima ir nesteigiant atskiros ministerijos

2024 m. rugsėjo 19 d. 10:14
Prezidentui Gitanui Nausėdai užsiminus apie galimybę steigti naują Regionų ministeriją, Seimo pirmininkė Viktorija Čmilytė-Nielsen sako, kad yra efektyvesnių būdų stiprinti regioninę politikę bei savivaldą.
Daugiau nuotraukų (1)
„Siūlymas nustebino. Būtų gerai sužinoti, ar planuojama kažkurios ministerijos atsisakyti, nes naujos ministerijos steigimas reikalauja papildomų resursų ir turi būti prasmingas. Regioninę politika vykdyti, savivaldą stiprinti, mano nuomone, galima ir nesteigiant atskiros ministerijos, o naudojantis daugybe įrankių, kurie ir dabar egzistuoja“, – ketvirtadienį parlamente žurnalistams kalbėjo V. Čmilytė-Nielsen.
Liberalų sąjūdžio vadovė taip pat kritiškai vertino idėją vieną iš ministerijų perkelti į kitą Lietuvos miestą iš sostinės. Anot jos, tai būtų „labiau parodomasis sprendimas“ ir yra kitokių žingsnių, kurie suteiktų daugiau naudos regionams.
„Mes pamename, kaip baigėsi praeitas kartas, kada buvo bandoma tai daryti (perkelti Žemės ūkio ministeriją į Kauną – ELTA). Gal apie idėją ir būtų galima diskutuoti, bet kalbant apie savivaldos įgalinimą, regioninę politiką, tokie labiau parodomieji sprendimai, kaip siūlymas steigti ministeriją ar iškelti vieną ministeriją, apie juos bus daug diskutuojama, jie greičiausiai nebus įgyvendinti ir nebus efekto. Yra kitokių praktinių žingsnių, kurie būtų kur kas labiau efektyvūs“, – sakė ji.
Prezidentas Gitanas Nausėda trečiadienį pasiūlė steigti naują ministeriją, kuri iš Vidaus reikalų ministerijos (VRM) perimtų regionų politikos formavimo atsakomybę ir prisidėtų prie tarybų ir savivaldos savarankiškumo didinimo. Anot jo, tokia ministerija taip pat galėtų perimti funkcijas iš kitų ministerijų, kurios leistų jai vykdyti regionų lūkesčius atitinkančią nacionalinę politiką.
Šalies vadovas taip pat užsiminė, kad nors ankstesni bandymai po šalį paskirstyti ministerijas nepavyko, tai nepaneigia pačios idėjos poreikio. G. Nausėda teigė, kad šiuo metu matoma institucijų centralizacija – tai „senojo politinio režimo palikimas“, kai turėtų būti veikiama horizontaliai.
Praėjusį ketvirtadienį Eltos organizuotų debatų Seimo rinkimams metu, galimybę įkurti Regionų ministeriją tarp siūlymų taip pat įvardijo Lietuvos regionų partijos pirmininkas Jonas Pinskus.
„Mes netgi siūlome įkurti Regionų ministeriją, perkeliant Energetikos į Ekonomikos ir inovacijų ministeriją, tai išspręstų visus klausimus“, – debatų metu siūlė J. Pinskus.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App StoreGoogle Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.