Užsienio žiniasklaidoje jau nuaidėjo A. Kubiliaus įspėjimas dėl Rusijos: turime 6-8 metus (9)

2024 m. rugsėjo 19 d. 10:20
Lrytas.lt
Prieš kelias dienas gynybos ir kosmoso komisaro portfelį gavęs Lietuvos kandidatas į Europos Komisiją (EK) Andrius Kubilius jau įspėjo partnerius – pasak jo, Europos Sąjunga (ES) turi spartinti ir stiprinti gynybą, nes konfrontacija su Rusija gali įvykti jau po 6–8 metų.
Daugiau nuotraukų (6)
Taip A.Kubilius šią savaitę teigė užsienio naujienų agentūrai „Reuters“.
„Gynybos ministrai ir NATO generolai sutaria, kad Vladimiras Putinas gali būti pasirengęs konfrontacijai su NATO ir ES po 6–8 metų“, – žinutę Vakarams pasiuntė A.Kubilius.
„Jei šiuos vertinimus priimsime rimtai, tuomet tai yra laikas, kuriam turime tinkamai pasirengti, ir jis yra trumpas. Tai reiškia, kad turime priimti greitus ir ambicingus sprendimus“, – sakė jis.
Lietuvos deleguojamas eurokomisaras teigė, kad pirmasis jo, kaip EK nario, darbas bus kartu su kandidate į ES vyriausiuosius diplomatus Kaja Kallas ištirti, kokių išteklių reikia ES, kad ji būtų pasirengusi kariniam iššūkiui.
Žvalgomąjį tyrimą siekiama užbaigti per pirmąsias 100 dienų.
Pasak A.Kubiliaus, Europos gynybos pramonė šiandien yra „nepatenkinamos būklės“.
„ES neturės tokių gynybos planų ar karinio vadovavimo kaip NATO, tačiau ES turi priemonių gauti didesnį finansavimą, ko neturi NATO“, – „Reuters“ sakė jis.
Primename, kad EK pirmininkė Ursula von der Leyen Lietuvos nominuotam europarlamentarui A.Kubiliui paskyrė Saugumo, gynybos pramonės ir kosmoso (angl. defence and space) eurokomisaro portfelį.
„Jis dirbs vystant Europos gynybos sąjungą ir auginant mūsų gynybos pramonės pajėgumus“, – antradienį Europos Parlamente (EP) pristatydama A.Kubiliaus portfelį kalbėjo EK pirmininkė.
EK pirmininkei įvardinus eurokomisarų kandidatūras, vyks klausymai EP, po kurių parlamentas turėtų kandidatūras patvirtinti.
Naujojo EK kabineto kadencija truks 5 metus.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App StoreGoogle Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.