Ar nuosprendis M. Sinkevičiui – nuosprendis ir socialdemokratams? Įvertino, kas laukia partijos ir mero (1)

2024 m. rugsėjo 19 d. 15:48
Raminta Majauskaitė
Lietuvos apeliaciniam teismui palikus galioti žemesnės instancijos sprendimą ir atėmus galimybę Jonavos merui Mindaugui Sinkevičiui trejus metus dirbti valstybės institucijose, politologai mano, kad didelio smūgio prieš Seimo rinkimus socialdemokratų partijai tai nesuduos. Anot jų, kai kurie rinkėjai tokios teismo nutarties ir tikėjosi.
Daugiau nuotraukų (1)
„Ne kartą galėjome įsitikinti, kaip teismų verdiktai ar net Konstitucinio teismo išvados dėl priesaikos sulaužymo, rinkėjams nesukelia pernelyg didelių emocijų, ypač, jeigu tai yra apie politiką, kuriam dalis visuomenės visai simpatizuoja“, – Eltai ketvirtadienį teigė Mykolo Romerio Universiteto (MRU) politologė Rima Urbonaitė.
„Nemanau, kad socialdemokratams tai bus labai didelis smūgis. Aišku, pačiam politikui tai yra priverstinis karjeros sustabdymas. Tačiau šansų grįžti jis, matyt, turės. Be to, niekas žmonėms ir nedraudžia turėti antro šanso. Tai bus rinkėjų valia, jei pats Sinkevičius panorės grįžti po trejų metų“, – aiškino ji.
Kauno technologijos universiteto (KTU) socialinių, humanitarinių mokslų ir menų fakulteto dekanas Ainius Lašas taip pat sako manantis, kad M. Sinkevičius į politiką grįžti gali.
„Žinoma, tai priklausys ir nuo partijos laikysenos, kaip jie reaguos į šį konkretų atvejį. Jeigu partijos nuostatos teismo sprendimo atžvilgiu bus skeptiškos, tuomet, manau, kad vartai sugrįžti atgal bus atviri“, – pabrėžė KTU socialinių, humanitarinių mokslų ir menų fakulteto dekanas.
„Ši žinia ir teismo sprendimai jau buvo ankstesni, rinkėjai jau girdėjo apie Sinkevičiaus problemas ne kartą. Naujiena, kad dabar Apeliacinis teismas paliko galioti ankstesnį sprendimą, nėra kažkoks šokas. Nemanau, kad šis atvejis dabar atneš lūžį visuomenėje“, – akcentavo jis.
Tai signalas ir kitoms politinėms partijoms
Pasak A. Lašo, šis teismo nuosprendis siunčia signalą ne tik Lietuvos socialdemokratų partijai (LSDP), bet ir kitoms politinėms jėgoms.
„Iš principo signalas yra siunčiamas bendrai – visoms politinėms partijoms, nes panašaus tipo manipuliacijas ir pažeidimus greičiausiai yra padarę labai didelis skaičius politikų“, – pabrėžė jis.
„Socialdemokratų reakcijos yra tarsi jie gavo išskirtinai griežtą bausmę. Tačiau suprantame, kad visi šie teisminiai procesai vadinamojoje čekiukų istorijoje tik prasideda ir Sinkevičius yra viena pirmųjų kregždžių. Manau, kad tai yra žinutė ir visoms kitoms partijoms, kurių politikai yra pakeliui į teisminius procesus arba tuos procesus yra dar tik pradėję“, – antrino ir R. Urbonaitė.
Anot jos, LSDP komunikaciją šiuo klausimu taip pat buvo galima numanyti.
„Tikrai matysime visko dar labai daug, todėl man truputėlį keista yra socialdemokratų komunikacija. Tačiau ji manęs nestebina. Buvo galima tikėtis, kad bus sakoma, jog teismo pozicija yra gerbtina, bet tam tikra prasme bus formuojama aukos istorija“, – pabrėžė MRU politologė.
„Aukos aureolė dar nė vienam politikui nepamaišė“, – tikino ji.
ELTA primena, kad Lietuvos apeliacinis teismas ketvirtadienį paliko galioti bausmę už piktnaudžiavimą, dokumentų suklastojimą ar disponavimą suklastotu dokumentu, taip pat turto pasisavinimą nuteistam Jonavos merui M. Sinkevičiui.
Gegužės 27 dieną Kauno apygardos teismas Jonavos merui skyrė 12,5 tūkst. eurų baudą, trejiems metams atėmė galimybę dirbti valstybės tarnyboje. Meras savo kaltės nepripažino.
Apeliacinio teismo sprendimas įsiteisėjo iškart, tačiau šalys per tris mėnesius su skundais galės kreiptis į Lietuvos Aukščiausiąjį Teismą.
Kaip skelbta anksčiau, galimu būsimu premjeru anksčiau įvardytas M. Sinkevičius LSDP narių buvo išreitinguotas pirmuoju numeriu kandidatų sąraše. Tačiau politikas sulaukė nepalankaus teismo sprendimo ir buvo pripažintas kaltu, jis atsidūrė sąrašo paskutinėje – 141 – vietoje.
Specialiųjų tyrimų tarnybos (STT) pareigūnų ikiteisminio tyrimo metu surinktų duomenų pagrindu M. Sinkevičiui pateikti kaltinimai dėl 2019–2023 metų Jonavos rajono savivaldybės administracijai galimai padarytos 1 tūkst. 487 eurų turtinės žalos.
Jonavos meras M. Sinkevičius, pernai kilus įtarimams dėl savivaldybės tarybos nario veiklai skirtų lėšų panaudojimo skaidrumo, paskelbė stabdantis narystę LSDP. Be to, Lietuvos savivaldybių asociacija yra laikinai sustabdžiusi M. Sinkevičiaus vadovo šioje asociacijoje pareigas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App StoreGoogle Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.