Lietuvos kariuomenės sandėlius pasiekė nauja dronų siunta

2024 m. rugsėjo 19 d. 16:07
Krašto apsaugos ministerija
Lietuvos kariuomenės sandėlius pasiekė pirmieji „Parrot Anafi UKR“ mikro dronai (kvadrokopteriai). Gynybos resursų agentūra prie Krašto apsaugos ministerijos birželio mėnesį pasirašė sutartį su UAB „Deftools“ dėl Prancūzijos gamintojo mikro dronų (kvadrokopterių) „Parrot Anafi UKR“ pirkimo. Šios sutarties vertė – 2,5 mln. eurų.
Daugiau nuotraukų (1)
„Žingsnis po žingsnio Lietuvos kariuomenėje plačiame skirtingų tipų droninius pajėgumus. Tai leis ne tik paruošti daugiau dronų operatorių, bet ir sustiprins mūsų operacines galimybes“, – sakė krašto apsaugos ministras Laurynas Kasčiūnas.
„Parrot Anafi UKR“ dronai buvo sukurti pagal tarptautinę programą, siekiant aprūpinti Ukrainos pajėgas efektyvia mikro klasės daugiafunkcine platforma. Šie dronai yra naujausias įmonės „Parrot“ modelis, kuris yra pritaikytas veikti sudėtingomis radijo – elektroninės kovos sąlygomis. Mikro dronai „Parrot Anafi UKR“ jau yra Lietuvos kariuomenės sandėliuose, artimiausiu metu bus apmokomi pirmieji dronų operatoriai.
Šių metų liepos mėnesį Gynybos resursų agentūra taip pat pasirašė sutartis dėl įvairių tipų dronų įsigijimo – iš Latvijos bendrovės „Edge Autonomy“ ketinama įsigyti mažosios klasės žvalgybinių bepiločių orlaivių, iš Estijos gamintojų „Threod Systems“ sutarta įsigyti mini klasės žvalgybinių orlaivių. Šių įsigijimų vertė – beveik 36 mln. eurų. Planuojama, kad didžioji dauguma dronų bus pristatyti dar šį rudenį, likę – 2025 metų pradžioje.
Dronų pirkimai vykdomi skubos tvarka, siekiant kuo greičiau sustiprinti bepiločių orlaivių pajėgumą ir integruoti juos į Lietuvos kariuomenės pajėgumus. Lietuvos kariuomenėje vystomos visų tipų ir karinių dimensijų kovinės bei įgalinančios sistemos. Bepiločių orlaivių įsigijimas ir įdiegimas yra vienas iš svarbiausių prioritetų, siekiant turėti modernias ginkluotąsias pajėgas, todėl šio pajėgumo vystymas, trunkantis jau daugiau nei 15 metų, įgauna pagreitį. Kariuomenė įgalinama jau dabar turimais ir toliau plečiamais bepiločiais pajėgumais, kuriems įdiegti yra numatyta ir rengimo sistema.
Iki 2030 m. visų tipų bepiločių orlaivių sistemų įsigijimams numatyta skirti apie 200 mln. eurų. Kasmet planuojama skirti vidutiniškai po 30 mln. eurų.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App StoreGoogle Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.