L. Kasčiūnas Berlyne pasirašys sutartį dėl Vokietijos brigados

2024 m. rugsėjo 13 d. 07:09
Krašto apsaugos ministras Laurynas Kasčiūnas penktadienį lankysis Berlyne, kur pasirašys sutartį dėl Lietuvos ir Vokietijos bendradarbiavimo gynybos srityje.
Daugiau nuotraukų (1)
„Išvykstu į Berlyną istoriniam pasirašymui. Tai dar vienas žingsnis, reikalingas perkelti Vokietijos brigadą nuolatiniam buvimui Lietuvoje“, – ketvirtadienį kalbėjo ministras.
Kaip nurodo ministerija, sutartis reglamentuoja Vokietijos karinių pajėgų, civilių tarnautojų, jų šeimos narių teisinį statusą Lietuvoje, civilinių paslaugų, tokių kaip, sveikatos apsauga, susisiekimas ir karių vaikų švietimas, teikimą. Sutartyje taip pat nustatoma naudojimosi paskirtomis karinėmis teritorijomis tvarka, Vokietijos ginkluotųjų pajėgų atvykimo ir išvykimo, judėjimo Lietuvoje procedūros bei saugumo užtikrinimo priemonės
Pranešama, kad sutartį pasirašys krašto apsaugos ministras Laurynas Kasčiūnas, užsienio reikalų viceministras Jonas Survila, Vokietijos gynybos ministras Boris Pistorius ir Užsienio reikalų ministerijos parlamentinis valstybės sekretorius Tobias Lindner. Pasirašius sutartį, ji turės būti ratifikuojama abiejų šalių parlamentuose.
Ministerijos duomenimis, praėjusių metų gruodį Lietuva ir Vokietija pasirašė veiksmų planą, kuriuo remiamasi įgyvendinant šį projektą.
ELTA primena, kad Berlynas 2022 metų vasarą įsipareigojo Lietuvoje dislokuoti brigados dydžio karinį vienetą. Iš viso į Lietuvą ketinama perkelti apie 5 tūkst. Vokietijos brigados karių ir civilių. Dalis jų atvyks su savo šeimomis.
Planuojama, kad iki 2026 metų į Lietuvą bus perkelta didžioji brigados dalis. Vokietijos gynybos ministro Boriso Pistoriuso teigimu, pilną operacinį pajėgumą brigada įgis 2027 metais.
Šį pavasarį į Lietuvą atvyko pirmasis Vokietijos brigados elementas – per 20 karių, kurie yra atsakingi už brigados perkėlimo į Lietuvą planavimą bei karinei infrastruktūrai keliamų reikalavimų derinimą.
Laurynas KasčiūnasBerlynassutartis
Rodyti daugiau žymių

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App StoreGoogle Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.