Jau ketvirtą kartą žurnalistams įteikti prestižinio Romo Sakadolskio žurnalistikos forumo apdovanojimai

2024 m. rugsėjo 13 d. 19:56
Lrytas.lt
Rugsėjo 13 d., Vilniuje, įvyko kasmetinis Tarptautinis akademinis Romo Sakadolskio žurnalistikos forumas, kurį organizuoja Forumo iniciatyvinė grupė bendradarbiaudama su Vytauto Didžiojo ir Vilniaus universitetais. Ketvirtuosius metus Forumas pasitinka išaugęs – jo partneriais šiemet tapo LRT ir Interneto žiniasklaidos asociacija, vienijanti didžiausius Lietuvos naujienų portalus.
Daugiau nuotraukų (38)
Forumo tikslas – aukštesnė žurnalistikos ir visos žiniasklaidos kokybė Lietuvoje. Jo metu vyksta profesionalų diskusijos, pranešimus skaito žymiausi žurnalistai, visuomenės veikėjai, svečiai iš užsienio.
Forumo kulminacija tampa žurnalistikos apdovanojimai. Jie teikiami žurnalistams už išskirtinę fakto, nuomonės, pramogos, tiriamąją ir kultūros žurnalistiką. Apdovanojimų komisiją sudaro praėjusių metų laimėtojai ir šalyje žinomi profesijos meistrai. Tokiu būdu komisijos sudėtis kinta kasmet. Taip pat rengiamas ir jaunimo – mokinių ir studentų, siekiančių tapti žurnalistais – konkursas. Juos vertina atskirai suburta komisija.
Forumas profesionalų tarpe jau užsitarnavo demokratiškos ir plačiausią spektrą suburiančios diskusijų platformos vardą. Šiais metais R. Sakadolskio apdovanojimai skirti 3 žurnalistams ir 2 jų grupėms: Už išskirtinę fakto žurnalistiką – Augustinui Šemeliui.
LRT korespondentas Vašingtone A. Šemelis yra vienas pastebimiausių profesionalų, informuojančių mus apie JAV rinkimus bei kitus įvykius už Atlanto, turinčius didelę reikšmę Lietuvai.
Už išskirtinę tiriamąją žurnalistiką – Redakcija.lt komandai. Jiems įvertinimas atiteko už tyrimą „Neleisk mūsų gundyti“. Tiriamoji žurnalistika yra viena sudėtingiausių ir daugiausiai pastangų bei laiko reikalaujančių žurnalistikos sričių. Redakcija.lt atliko didžiulį darbą, kruopščiai rinkdama ir analizuodama faktus itin jautria tema – dvasininkų nusikaltimų.
Už išskirtinę nuomonės žurnalistiką – Liepai Želnienei.
Patyrusi žurnalistė savo tekstuose kelia aktualiausias problemas ir susilaukia plataus auditorijos atgarsio. Jos nuomonės tekstai yra atsakingi ir argumentuoti.
Už išskirtinę pramogos žurnalistiką – Editai Mildažytei ir Sauliui Pilinkui.
„Daiktų istorijos“ tapo puikiu kokybiškos pramogos pavyzdžiu. Patrauklus pasakojimas ir netikėtos temos sudomina įvairių skonių auditoriją.
Už išskirtinę kultūros žurnalistiką – Jolantai Kryževičienei.
Didžiulė Jolantos patirtis ir gilus kultūros lauko išmanymas puikiai dera su naujausių tendencijų matymu ir greita žurnalistine reakcija.
Laureatus rinko komisija, kurią sudarė: Daiva Žeimytė-Bilienė, Agnė Bukartaitė, Jūratė Damulytė, Gediminas Kajėnas, Audrius Lelkaitis, Kotryna Lingienė, Morta Mikutytė, Rytas Staselis (komisijos koordinatorius), Augustinas Šulija, Inga Janulytė-Temporin.
Forumo programoje apdovanojimai užima svarbią, tačiau ne svarbiausią vietą. Žurnalistai, studentai, žiniasklaidos verslo atstovai šiemet Vilniuje į demokratiškąją „Paviljono“ erdvę rinkosi klausyti pranešimų bei diskusijų.
Forumas jau turi ir savo tradicijas: trečius metus vienam iš kolegų patikima sukurti koncentruotą Lietuvos žurnalistikos „metų apžvalgą“. Ją šiemet pateikė Aurimas Perednis prisimindamas R. Sakadolskį: „Romas neturėjo to, ką turiu aš ir daugelis kitų mano kolegų žurnalistų. Jis nebuvo ciniškas. Buvo skeptikas, bet nebuvo cinikas“.
Vėliau sekė ciklas „Profesionalo išpažintis“: čia pranešimus skaitė žurnalistai Laisvė Radzevičienė ir Augustinas Šemelis. Pastarasis, beje, specialiai šiam tikslui nuotoliu jungėsi iš Vašingtono trečią valandą nakties tenykščiu laiku.
Kitas tradicinis pranešimų blokas – „Kaip aš matau žurnalistiką?“. Čia įžvalgomis dalijosi žurnalistikos profesorė Audronė Nugaraitė, priminusi R. Sakadolskio idėjas, ekonomistas Raimondas Kuodis ir mokytojas Antanas Jonušas.
Diskusijos atliepė reikšmingas aktualijas visuomenėje – buvo aptariamos temos nuo dirbtinio intelekto įtakos žurnalistikai iki regioninės žurnalistikos iššūkių, taip pat rinkimų tema žiniasklaidoje, informacijos patikimumo klausimai ir žurnalistų saugumas, buvo keliamas klausimas, kaip verslo aplinkoje kalbėti apie žurnalistiką. Skambėjo šie pranešimai: „Ką lošimų skandalas parodė apie mūsų žiniasklaidą ir žurnalistiką?“, „Ką veikti pasaulyje, kuriame niekas nepatikrinama?“, „Rinkimai. Kodėl nuobodu?“, „Kaip žiniasklaida ruošiasi darbui krizės, konflikto, ekstremalios situacijos atveju“. Mintimis dalijosi patyrę žurnalistai, akademikai, žiniasklaidos verslo atstovai ir visuomenės veikėjai.
Renginyje pranešimus taip pat skaitė regioninių radijo stočių asociacijos vadovas Liudas Ramanauskas bei TV prodiuseris Laurynas Šeškus. Rinkimų JAV temą nagrinėjo specialus Forumo svečias, buvęs CNN redaktorius James LeMay.
Trečią kartą Forumo metu įteiktos ir Jaunųjų žurnalistų premijos, kurias inicijavo VU Jaunųjų žurnalistų draugija. Rašto kategorijoje apdovanojimą pelnė Daiva Gabrilavičiūtė („Marcinkevičiaus „Raštai“ – už Karbauskių šeimos pinigus“). Vaizdo kategorijoje – Miglė Kalinauskaitė („Sąžinės bankrotas“). Garso kategorijoje – Indrė Baltrušaitytė („Kaip moterims sportininkėms sekasi derinti karjerą ir šeimą“). Moksleivių kategorijoje – Gerda Prusevičiūtė („Nesibaigianti moters kova su grožio standartais ir „Instagram“ vaidmuo joje“). Fotografijų serijų kategorijoje – Martyna Sausdravaitė („Palaidoti troleibusai, nepalaidotos istorijos“). Skatinamasis diplomas buvo įteiktas Melitas Vilkevičiūtei („Kolonializmo permąstymai. Paskutinė okupuota Lietuvos teritorija“).
Jaunimo darbus vertino komisija: Greta Ališauskaitė-Bagušauskienė, Raimundas Celencevičius, Ugnė Karaliūnaitė, Indrė Kaminckaitė, Paulius Peleckis, Goda Ponomariovaitė.
Paskutinė forumo diskusija ir apdovanojimai buvo tiesiogiai transliuojami portaluose Delfi.lt, Lrt.lt, Lrytas.lt, Tv3.lt, 15min.lt. Pranešimus ir diskusijas vėliau bus galima peržiūrėti forumo Youtube kanale.
Romas Sakadolskis – Lietuvos ir JAV žurnalistas, ilgametis „Amerikos balso“ korespondentas, lietuvių redakcijos vedėjas. Jis dalyvavo visuose svarbiausiuose Lietuvos Nepriklausomybės atgavimo įvykiuose ir pasakojo apie juos klausytojams. R. Sakadolskis į Lietuvą atnešė vakarietišką supratimą apie žiniasklaidą: dirbdamas dėstytoju Vytauto Didžiojo ir Vilniaus universitetuose savo studentus mokė korektiškos, faktais paremtos žurnalistikos, svajojo apie tikrus žurnalistinius tyrimus.
Forumą rengia iniciatyvinė grupė: Emilija Sakadolskienė, Edmundas Jakilaitis, Renata Matkevičienė, Rytas Staselis, Auksė Balčytienė, Artūras Morozovas, Audronė Nugaraitė, Donatas Puslys, Rytis Zemkauskas, Ina Žurkuvienė.
Forumo organizaciniai partneriai: Vytauto Didžiojo universitetas ir Vilniaus universitetas.
Forumo parneriai: LRT ir Interneto žiniasklaidos asociacija.
Jau antrus metus tarptautinė Forumo dalis organizuojama bendradarbiaujant su JAV ambasada Lietuvoje.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App StoreGoogle Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.