G. Landsbergiui trūko kantrybė: jūs įžeidėte tiek mane, tiek artimiausius man žmones (55)

2024 m. rugsėjo 10 d. 12:21
Papildyta
Konservatorių lyderis, užsienio reikalų ministras Gabrielius Landsbergis galiausiai stojo prieš Seimą atsakyti į opozicijai kilusius klausimus dėl jo šeimos 2022 metų pradžioje įsigytos prabangios vilos Graikijos Eginos saloje.
Daugiau nuotraukų (36)
Tiesa, ne savo noru. Tai padaryti jį privertė pati opozicija, surinkusi parašus ir išsikvietusi ministrą priverstinai.
Vos tik kilus skandalui G.Landsbergis nėrė į krūmus – į žiniasklaidos klausimus kurį laiką neatsakinėjo, Seime nepasirodė, o vėliau paaiškėjo, kad tądien, kai buvo paviešinta vilos Graikijoje istorija, jis pasiėmė neapmokamų atostogų. Tik po penkių dienų atsiradęs ministras pateikė pirmuosius savo komentarus.
Tokios tylos neapsikentusi opozicija ėmė rinkti parašus, kad G.Landsbergis neturėtų kito pasirinkimo, tik atsakyti į klausimus viešai Seimo posėdžių salėje.
Esminis klausimas, kurį kelia opozicija – ar ministras vis dar laikosi valdančiosios koalicijos sutartyje įtvirtintos nuostatos „moralinius ir etinius kriterijus veiklai kelti tolygiai teisiniams“.
Grupė opozicijos atstovų prašė ministro paaiškinti, kodėl turtas užsienyje buvo įsigytas plataus masto Rusijos invazijos į Ukrainą išvakarėse, ir ar sprendimas įsigyti vilą „nepasiunčia dviprasmiškos žinios Lietuvos žmonėms bei investuotojams, kad valstybė, jos valdžia nė neketina ginti, neprisiima jokios atsakomybės ir ruošiasi kuo skubiau iš Lietuvos pasitraukti“.
Mažumos atstovai taip pat prašė ministro atsakyti, kodėl jis, pasirodžius informacijai apie šeimos turtą, viešai nepaaiškino situacijos aplinkybių, kodėl pasirinko įsigyti nekilnojamąjį turtą per tokią agentūrą, kurios sandorius itin sudėtinga atsekti.
Ministro klausta, ar šis nepasinaudojo savo statusu, prašydamas Graikijos kolegų pagalbos įsigyjant turtą.
„Pirmiausia, norėčiau pabrėžti, kad jūsų klausimuose skambančios insinuacijos ir kaltinimai yra visiškai neteisingi, nepagrįsti, nekorektiški ir demagogiškai manipuliatyvūs. Nepaisant to, gerbdamas Seimo statutą, pateikiu savo atsakymus“, – taip savo pasisakymą pradėjo G.Landsbergis.
Konservatorių lyderis paaiškino šeimos vilos įsigijimo Graikijoje aplinkybes.
„Pirma, kaip jau pateikiau paaiškinimus viešai, mano sutuoktinė vasaros rezidencijos pradėjo žvalgytis per pandemiją, dar 2020 metais, o konkreti vieta akiratyje atsirado 2021-aisiais. Kiekvienas, kuris yra įsigijęs kokį nors nekilnojamąjį turtą, ypač ne savo valstybėje, supranta, kad nekilnojamasis turtas nėra įsigyjamas akimirksniu, o procesas trunka ilgą laiką.
Teisiškai privaloma informacija apie įsigytą vasaros rezidenciją buvo pateikta bei viešai prieinama turto deklaracijoje iš karto įsigijus turtą. Keliamos interpretacijos, kad valdžia nesiruošia ginti valstybės ir bėgs iš šalies neturi nieko bendro su realybe“, – tvirtino ministras.
Jis nurodė, kad būtent ši Vyriausybė turėjo atkaklumo stiprinti Lietuvos saugumą – pasiektas sprendimas dėl nuolatinio Vokietijos brigados dislokavimo Lietuvoje, gynybos finansavimas padidėjo nuo 1 mlrd. eur iki 2,3 mlrd. eur., o Lietuva dabar krašto apsaugai skiria virš 3 proc. BVP. Taip pat pastatyta siena su Baltarusija, kuri saugo nuo nelegalios migracijos.
„Be to, mano du sūnūs – vienas yra pabaigęs savanoriškąją tarnybą, o antrasis dabar ją atlieka. Pirmasis jau yra rezervo karys, antrasis tokiu taps pabaigęs tarnybą. Jiedu būtų vienoje iš pirmųjų linijų, jei Lietuvai kiltų realus karinis pavojus.
Jokia kita Vyriausybė Lietuvoje nėra tiek investavusi į šalies gynybą. Taip pat ir aš, kaip Vyriausybės narys, ginu Lietuvą tais instrumentais, kuriuos man suteikė rinkėjai. Tą ketinu daryti ir toliau, tą darys ir mano šeima.
Antra, kaip ir minėjau anksčiau, mano šeima niekada neslėpė informacijos apie įsigytą nekilnojamą turtą. Teisiškai privaloma informacija apie įsigytą vasaros rezidenciją buvo pateikta bei viešai prieinama turto deklaracijoje iš karto įsigijus turtą.
Trečia, savo statusu nesinaudojau, jokių nuolaidų nebuvo gauta, dar sykį norėčiau pažymėti ir pabrėžti, kad jūsų klausimuose skambančios insinuacijos nekorektiškos, nepagrįstos, nereisingos ir propagandiškai manipuliatyvios“, – savo pasisakymą užbaigė G.Landsbergis.
Opozicija puolė toliau
Po ministro pasisakymo opozicijos atstovai dar galėjo užduoti papildomus klausimus. Jie ironizavo, kad ministro pasisakymas truko rekordiškai trumpai – vos kiek daugiau nei pora minučių.
Parlamentaras Artūras Skardžius ministrui aiškino, kad nereikėtų slėptis už „plačių sūnų pečių ir žmonos ar premjerės sijono“.
„Gerbiamas ministre, kodėl būtent tuo laiku, kada visa tauta rengėsi galimai invazijai – ačiū Dievui, kad jos neištiko toks likimas, kaip Ukrainos – jūs tiesiog susiruošėte tepti slides ir pasislėpti savo bunkeryje?“ – klausė jis, kirtęs G.Landsbergiui ir dėl jo šeimos turimo NT kainos.
Ministras jam turėjo ir savo atsaką, priminęs A.Skardžiui netolimą praeitį.
„Klausimus, kuriuos jūs taip sumalėt į vieną krūvą, aš jau atsakiau, tik man labai smagu, kaip jūs savo ir savo kolegų rolės pasiruošime tuomet artėjančiam karui stengėtės neprisiminti. Būtent tiek aš, tiek mano kolegos įspėjome apie artėjantį karą, kvietėme jam ruoštis, siūlėme įvesti sankcijas.
Atsiverksite pranešimus spaudai – beveik neabejoju, kad ir savo, savo kolegų, pono G.Palucko, kurie visi tuomet kalbėjo apie tai, kad jokio karo nebus, pavojus neegzistuoja, ruoštis nereikia, kad su Rusija ir Baltarusija draugauti privalome.
Neabejoju, kad jūs ir dabar tą patį mąstote“, – rėžė G.Landsbergis, pasiteiravęs A.Skardžiaus, ar ir jo paties požiūris agresorių atžvilgiu pasikeitė.
Seimo narys Aidas Gedvilas pastebėjo, kad šių metų pradžioje pasirodė informacija, jog į Lietuvą žengia naujos Graikijos avialinijos, kurios vykdys skrydžius tarp Vilniaus ir Atėnų. Jis teiravosi, ar G.Landsbergis turėjo įtakos jam palankaus reiso atsiradimui.
„Pirmą kartą iš jūsų girdžiu klausimą, į kurį tikrai norėčiau atsakyti. Norėčiau prisiimti laurus ir dėl didėjančio turistų skaičiaus, ir dėl avialinijų skrydžių, bet turbūt nebūtų tikslu, jeigu aš tą padaryčiau. Jeigu jūs manote, jeigu jums taip atrodo, tai, tiesą pasakius, pagiria mano darbą, bet, deja, jūsų teiginiai, kaip ir įprastai jums atsitinka, yra atitrūkę nuo realybės“, – pareiškė ministras.
Mišrios parlamentarų grupės atstovė Agnė Širinskienė norėjo sužinoti, kiek G.Landsbergio šeima Graikijoje sumokėjo nekilnojamojo turto mokesčio, įsigydama būstą. 
„Tiek, kiek reikalauja įstatymai“, – trumpai jai atsakė konservatorių lyderis.
Socialdemokratė Rasa Budbergytė kritikavo G.Landsbergį, kad šis esą nerodo pagarbos Seimui, nes atsakinėdamas į opozicijos iš anksto užduotus klausimus nukrypo nuo temos.
„Šiandien stovėdamas tribūnoje jūs pradėjote kalbėti apie kitus dalykus kaip tikras politinės strateginės komunikacijos specialistas, ne apie esmę. Ar jūs vis dar jaučiate pagarbą šitam Seimui? Ar nejaučiate? Ar jaučiate tik panieką, net ir būdamas šito Seimo dalimi?“ – klausė R.Budbergytė.
G.Landsbergis atkreipė dėmesį, kad net ir pati socialdemokratė, užduodama jam šį klausimą, nukrypo nuo temos.
„Tai kaip tada man reikėtų atsakyti į klausimus, kaip jūs net pati, bandydama formuluoti klausimą, neužduodate klausimo apie turinį?“ – stebėjosi ministras.
„Ponas A.Gedvilas vienintelis, kuris suformulavo klausimą apie darbą, ar aš savo pastangomis galėjau atvesti avialinijas į Vilnių. Būčiau norėjęs, bet neturiu tokių pajėgumų. Čia yra klausimas, kuris yra susijęs su mano darbu. Visa kita, kas yra užduodama, yra politinio šou dalis. (...) Gerbiama ponia, jūs organizuojate politinį šou, o aš esu priverstas dalyvauti. Gerbiu Seimo statutą, ateinu čia, geriausiais būdais atsakau, kaip aš galiu. (...)
Kai kurie klausimai yra įžeidūs. Ir jūs pasirašėte po kai kuriais klausimais, kurie įžeidžia tiek mane, tiek mano artimiausius žmones, tuos, kurie yra savo parašu ir priesaika pasakę, kad jie gins šitą valstybę. Daugiau turbūt negu daugelis iš mūsų čia esančių. Daugiau negu aš. Jie yra įžeidžiami šitame krašte.
Jie nenusipelnė to. Dėl to, kad kiekvieną kartą, kiekvieną savaitgalį jie eina į treniruotes, į būrį, kuriam priklauso, atlikti savo užduotis. Kalbu apie savo sūnus. Ir jie šiandien turi klausyti apie tai, kad jie neva negintų valstybės. Tai yra nepagarba“, – piktai rėžė G.Landsbergis, o šiuos jo žodžius palydėjo plojimai.
Konservatorius Sergejus Jovaiša šmaikštavo, klausdamas, kokia „boba ragana sėdėjo ant šluotos“, kuri su dronu filmavo jo šeimos asmeninį turtą Graikijoje. 
„Ir kodėl jis nebuvo numuštas, jeigu sūnūs taip gerai ruošiasi tėvynės gynybai?“ – klausė konservatorius.
„Ponia A.Širinskienė šiandien kažkaip irgi istorijos pamokų prisiminimuose pagauta prisiminė, kad lyg raganos Lietuvoje ir Vakarų Europoje jau yra išnykusios XIX amžiuje, bet akivaizdu, kad tai yra klaidinga nuostata.
Mes matome jūsų minėtų dronų valdytojų ir čia, Seime, matome, deja, ir žiniasklaidoje, ir akivaizdu, kad niekas nesiūlo susidoroti, bet identifikuoti, ir kai reikia, izoliuoti, manau, yra teisinga taktika“, – atsakė G.Landsbergis.
Laikraštis „Lietuvos rytas“ prieš mėnesį pranešė, kad G.Landsbergio šeima įsigijo prabangią vilą Graikijos Eginos saloje. Laikraščio duomenimis, sklypas su pastatais įregistruotas ministro žmonos Austėjos Landsbergienės vardu.
Kaip skelbė leidinys, už šį nekilnojamąjį turtą dar 2022 metų vasarį A.Landsbergienė sumokėjo 255 tūkst. eurų avansą.
Pasirodžius publikacijai, viešojoje erdvėje kilo klausimų dėl to, kad sklypo įsigijimo mėnuo sutampa su Rusijos plataus masto invazijos į Ukrainą pradžia.
2022 ir 2023 metų A.Landsbergienės turto deklaracijose nurodytas 795 tūkst. eurų vertės nekilnojamasis turtas užsienyje.
Gabrielius LandsbergisSeimasvila
Rodyti daugiau žymių

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App StoreGoogle Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.