Mirė pirmasis Konstitucinio Teismo pirmininkas J. Žilys (3)

2024 m. rugsėjo 7 d. 16:40
Mirė pirmasis Konstitucinio Teismo pirmininkas Juozas Žilys, skelbia LRT.
Daugiau nuotraukų (2)
J. Žilys taip pat buvo vienas iš Lietuvos Konstitucijos kūrėjų. Atkuriant nepriklausomybę jis dirbo Aukščiausiosios Tarybos juridinio skyriaus vedėju, vadovavo darbo grupei, skirtai Konstitucijai parengti.
Mykolo Romerio universiteto teisės profesorius taip pat prisidėjo prie pagrindinių įstatymų, tokių, kaip Pilietybės, Referendumo, Prezidento rinkimų parengimo.
J. Žilys taip pat yra paskelbęs daugiau kaip 100 mokslinių straipsnių.
Valstybės vadovai reiškia užuojautą dėl J. Žilio mirties
Valstybės vadovai reiškia užuojautą dėl pirmojo Konstitucinio Teismo pirmininko, vieno iš Konstitucijos kūrėjų Juozo Žilio mirties.
„Netekome vieno iškiliausių teisininkų, žmogaus, su kurio pavarde visada siesime mūsų Konstitucijos gimimą ir pirmuosius konstitucinės jurisprudencijos žingsnius. Tai buvo Žmogus, kurio dvasinę ramybę, inteligentiškumą, pagarbą aplinkiniams iki šiol mini daugelis su juo vienaip ar kitaip susidūrusių. Todėl tikrai iškalbinga, kad būtent J. Žiliui buvo lemta palikti tokį ryškų įspaudą Lietuvos teisinėje kultūroje. Jo pavyzdžiu turėsime sekti ir ateityje“, – rašoma šalies vadovo Gitano Nausėdos užuojautoje.
Prezidentas pabrėžė, kad J. Žilys rengė ir prisidėjo prie daugelio svarbių teisės aktų rengimo, o kaip mokslininkas ir dėstytojas išugdė ne vieną Lietuvos teisininkų kartą.
Seimo Pirmininkė: J. Žilys daug nusipelnė mūsų valstybei
Seimo Pirmininkė Viktorija Čmilytė-Nielsen Seimo ir savo vardu taip pat išreiškė užuojautą dėl teisininko J. Žilio mirties.
„J. Žilys daug nusipelnė mūsų valstybei. Aktyviai dalyvavo Sąjūdžio veikloje. Buvo vienas iš Laikinojo Pagrindinio Įstatymo, padėjusio teisinius Lietuvos valstybės pagrindus, taip pat 1992 metų Konstitucijos, pagrindinių atkurtos Lietuvos įstatymų ir kitų teisės aktų rengėjų. Tai išties didelė netektis. Dėl jos nuoširdžiai užjaučiu šeimą, artimuosius, teisininkų bendruomenę“, – sako V. Čmilytė-Nielsen.
Ministrė pirmininkė: J. Žilio nuopelnai – neįkainojami
Reikšdama užuojautą Ministrė pirmininkė Ingrida Šimonytė pabrėžė neįkainojamą J. Žilio palikimą valstybei – teisinio pamato tvirtybę.
„Mus paliko asmenybė, kurios nuopelnai Lietuvos valstybei ir jos teisinių pamatų tvirtybei yra iš tiesų neįkainojami. Būdamas vienu iš valstybės pagrindinio įstatymo kūrėjų, Konstitucinio Teismo pirmininku ir prisidėjęs prie teisinės minties progreso Lietuvoje, jis paliko itin reikšmingą pėdsaką įtvirtinant ir saugant kiekvieno iš mūsų laisves ir teises, be kurių šių dienų demokratinis pasaulis yra tiesiog neįsivaizduojamas“, – rašoma Ministrės pirmininkės užuojautoje.
„Užuojauta šio puikaus teisininko, didžio žmogaus artimiesiems ir visai teisininkų bendruomenei“, – pažymėjo premjerė.
Juozas Žilysmirėnetektis
Rodyti daugiau žymių

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App StoreGoogle Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.