Specialioje lrytas.lt laidoje – Ž. Pinskuvienės ir J. Džiugelio akistata dėl įtraukiojo ugdymo

2024 m. rugsėjo 5 d. 08:00
Lrytas.lt
Šį rudenį mokyklose startavusią įtraukiojo ugdymo reformą jau lydi skandalai. Nors ne kartą pabrėžta, kad ir iki šiol bendrojo lavinimo mokyklose mokėsi apie 90 procentų specialiųjų ugdymosi poreikių turinčių vaikų, nerimo ir net tam tikrų stereotipų neišsklaido ir Švietimo, mokslo ir sporto ministerijos (ŠMSM) ar aukščiausių šalies politikų nuraminimai bei argumentai.
Daugiau nuotraukų (7)
Tikrą audrą neseniai sukėlė ir Širvintų rajono merės Živilės Pinskuvienės pareiškimas – politikė pranešė, kad Širvintose specialiųjų ugdymosi poreikių turintys moksleiviai galės mokytis atskirose erdvėse, tose pačiose bendrojo lavinimo mokyklose.
Visgi įtraukusis ugdymas kalba apie tai, kad kiekvienas specialiųjų poreikių ar negalių turintis vaikas turi būti priimtas į tą mokyklą, į kurią pageidauja šeima, ir jis taip pat privalo mokytis kartu su visais kitais mokiniais.
Pabrėžiama, kad ugdymo įstaigos dėl vaiko turimų specialiųjų poreikių negali atsisakyti jo priimti.
Apie tai Ž.Pinskuvienė pirmą kartą sutiko gyvai diskutuoti su Seimo nariu Justu Džiugeliu, kuris ir iš asmeninės patirties žino, ką iš tiesų reiškia turėti specialiųjų poreikių.
Ž.Pinskuvienės pasisakymus apie įtraukųjį ugdymą neseniai sukritikavo tiek ŠMSM, tiek prezidentas Gitanas Nausėda.
„Turime pirmiausia galvoti apie vaikus. Politikams būna sunku įgyvendinti vienokius ar kitokius sprendimus ir tikrai galima surasti šimtus priežasčių, kad kažko nepadarė centrinė valdžia. Tačiau tai nereiškia, kad mes turime „atsigroti“, atsiprašau už išsireiškimą, ant vaikų. (...)
Tai yra atskirčių mažinimas, ir kaip šiuo atveju galima sumažinti atskirtį, kuriant getus? To padaryti tikrai neįmanoma“, – pirmadienį LRT forume kalbėjo G.Nausėda.
Šalies vadovas sakė kategoriškai nepritariantis tokioms idėjoms ir ketinantis įtraukties klausimus aptarti su pačia Ž.Pinskuviene.
„Kalbėti taip, kad sukurkime getus mokyklose – tai yra neteisingas kelias, aš nesutinku. Tačiau aš negaliu sakyti, kad ponia Pinskuvienė visais klausimais turi laikytis vienodo mąstymo, kaip ir aš“, – dėstė prezidentas.
„Netrukus turėsime Regionų forumą, kuris, žinoma, nebus dedikuotas vien tik tai šiam klausimui, bet aš tikiu, kad ponia Pinskuvienė tenai bus ir mes pakalbėsime apie šį klausimą taip pat. Manau, kad požiūris neteisingas, požiūris ydingas ir aš su tokiu požiūriu nesutinku“, – akcentavo G.Nausėda.
Savo sprendimų neišsižadanti Ž.Pinskuvienė netrukus ketina į akistatą stoti su Seimo nariu, konservatoriumi J.Džiugeliu, o juos kalbins žurnalistė Daiva Žeimytė-Bilienė.
„Visos šios akistatos prasmė – kad pasikalbėtų du politikai, iš kurių vienas yra ir pats iš asmeninės patirties kalbėjęs apie tai, kaip jo nepriėmė mokyklos, yra sėdintis vežimėlyje ir turintis negalią, ir savivaldos atstovė, vieno rajono merė“, – aiškino D.Žeimytė-Bilienė.
Pasak žurnalistės, savivaldai yra suteikta didelė sprendimų priėmimo galia, ir dabar matome pavyzdį, kaip kai kurie merai šiandien įsivaizduoja įtraukųjį ugdymą.
„Norisi, kad jie išsiaiškintų viską iš esmės – kas teisus, kas – neteisus, pasiruošta ar nepasiruošta ir kiek čia yra baimių ar stereotipų, o kiek yra realių problemų“, – sakė D.Žeimytė-Bilienė.
Kokį įtraukųjį ugdymą mato „ant popieriaus“ ir realybėje bei ką iš tiesų galvoja Ž. Pinskuvienė ir J. Džiugelis – stebėkite specialioje laidoje ketvirtadienio vakarą 19 val. portale lrytas.lt.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App StoreGoogle Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.