Iš medikų ir vaiko teisių gynėjų – naujausia žinia dėl narkotikais Vilniuje apsinuodijusios 1-erių mergytės

2024 m. rugpjūčio 28 d. 10:01
Praėjusią savaitę galimai narkotikais namuose apsinuodijusi vos 1-erių metų mergytė jau išleista iš ligoninės, jos gyvybei pavojus nebegresia, naujienų portalą lrytas.lt informavo Vilniaus miesto klinikinės ligoninės atstovai.
Daugiau nuotraukų (5)
„Džiaugiamės, kad gydytojams pavyko išgelbėti mergaitės gyvybę ir pirmadienį ji išleista iš gydymo įstaigos“, – rašoma pateiktame ligoninės komentare.
Savo ruožtu policija vis dar vykdo ikiteisminį tyrimą pagal du Baudžiamojo kodekso (BK) straipsnius – 259 str. 1 dalį (Neteisėtas disponavimas narkotinėmis ar psichotropinėmis medžiagomis be tikslo jas platinti) ir 140 str. 3 dalį (Fizinio skausmo sukėlimas ar nežymus sveikatos sutrikdymas).
Daugiau detalių Vilniaus apskrities vyriausiojo policijos komisariato atstovai dėl vykstančio tyrimo trečiadienį pateikti negalėjo.
Valstybės vaiko teisių apsaugos ir įvaikinimo tarnybos Vilniaus miesto vaiko teisių apsaugos skyriaus vedėjas Gedas Batulevičius pranešė, kad vaiko teisių gynėjai stengiasi išnaudoti maksimaliai visas galimybes išsaugoti vaiką šeimoje. Šiuo metu mergytė yra ne su tėvais.
„Yra numatyta visa eilė saugiklių, kuriuos taikant su sunkumais susidūrusioje šeimoje vaikui užtikrinamas saugumas, o tuo pačiu – galimybė likti su tėvais arba vienu iš tėvų.
Pranešimo apie galimą vaiko teisių pažeidimą nagrinėjimo metu nustačius vaiko apsaugos poreikį, vaikui saugi aplinka užtikrinama taikant vieną iš šių priemonių: vaiku laikinai pasirūpina artimi giminaičiai ar kiti su vaiku emociškai susiję žmonės savo namuose; vaiko laikinoji priežiūra gali būti organizuojama, apgyvendinus vaiką kartu su tėvais socialinę priežiūrą teikiančioje įstaigoje. Pastarųjų priemonių imtasi ir minimu atveju.
Svarbu paminėti, kad vaiko laikinoji priežiūra gali būti organizuojama pritarus vaiko tėvams. Tad šiuo atveju vaiko tėvai bendradarbiauja, priima pagalbą“, – nurodė G.Batulevičius.
Pasak specialisto, vaiko laikinoji priežiūra taikoma tol, kol išnyksta priežastys, dėl kurių buvo svarbu užtikrinti vaiko saugumą.
„Įstaigoje – ne ilgiau kaip 12 mėnesių. Jeigu šeimai sunkumų įveikti visgi nepavyksta, vaikui išlieka nesaugu, siekiant užtikrinti vaiko galimybę augti pilnavertėje aplinkoje, gali būti sprendžiamas vaiko globos klausimas“, – nurodė Vaiko teisių apsaugos ir įvaikinimo tarnybos atstovas.
Primename, kad rugpjūčio 22 d. apie 10 val. 10 min. į sostinės ligoninę pristatyta ir dėl galimai apsinuodijimo narkotinėmis medžiagomis paguldyta mažametė, gimusi 2023 m.
Ligoninės Antakalnyje medikai pareigūnams pranešė, kad greitosios pagalbos medikai atvežė vos metukų sulaukusią mergaitę, kuriai įtariamas apsinuodijimas kvaišalais.
Kaip spėjama, vaikas narkotikų galėjo rasti neatsargiai padėtų namuose. Ar jie priklausė mergaitės tėvams, ar juos ten paliko kas nors atėjęs į svečius, kol kas nežinoma.
Visgi paaiškėjo, kad mergaitės šeima buvo žinoma ir policijai, ir vaiko teisių gynėjams. Tėvų biografijoje yra minimi ir straipsniai, susiję su narkotikais. Vaiko mama yra gimusi 1999 m. metais, tėvas – 1992 m.
Kaip anksčiau portalui lrytas.lt tvirtino Valstybės vaiko teisių apsaugos ir įvaikinimo tarnybos specialistai, pagalba tėvams jau buvo teikta ir anksčiau. Namuose auga ir daugiau jų atžalų.
G.Batulevičius praėjusią savaitę nurodė, kad informaciją apie galimai apsinuodijusį mažametį vaiką tarnyba pirmiausia gavo iš gydymo įstaigos, buvo nedelsiant sureaguota.
„Pasirūpinome kitų šeimoje augančių vaikų saugumu. Jie laikinai perkelti pas artimuosius. Informaciją perdavėme policijai.
Toliau aiškinamės situaciją. Siekiame kuo skubiau surinkti būtiną informaciją, įvertinti vaikų situaciją šeimoje ir pagalbos šeimai poreikį“, – tvirtino G.Batulevičius.
„Kadangi šeima jau yra turėjusi sunkumų, socialiniai partneriai anksčiau yra teikę šiai šeimai pagalbą, pasikalbėję su tėvais, išklausę vaikus, surinkę kitą svarbią informaciją, kartu su socialiniais partneriais spręsime, kokia pagalba šeimai šiuo metu galėtų padėti įveikti sunkumus ir užtikrintų vaikų saugumą. Šią pagalbą inicijuosime.
Išnaudojame visas galimybes išsaugoti vaikus šeimoje inicijuodami pagalbą šeimai. Sudėtingais atvejais šeimai gali būti taikoma laikinoji priežiūra, t.y. vaikai su tėvais apgyvendinami socialinėje įstaigoje iki kol tėvams pavyks įveikti krizę ir vaikai šeimoje galės jaustis saugūs“, – aiškino Vaiko teisių apsaugos ir įvaikinimo tarnybos atstovas.
Vaiko teisių gynėjai primena, kad šeimoje augant kūdikiui ar auginant mažametį vaiką, tėvams svarbu būti itin atidiems, nepalikti vaiko be priežiūros.
Net minutei likęs be dėmesio vaikas gali susižeisti, apsinuodyti vaistais, nukentėti nuo aštraus daikto ar pan.
„Tiek tėvams, tiek ir visai mažylio aplinkai svarbu suprasti apie kūdikio kūno jautrumą ir pažeidžiamumą, tai maksimaliai apsaugos jį nuo galimų pavojų. Patys mažiausi vaikai dažnai būna tik šeimos aplinkoje ir pastebėti atvejus, kai jiems pritrūksta dėmesio ir priežiūros yra sudėtingiau.
Tad kviečiame aplinkinius būti itin dėmesingais ir atkreipti dėmesį į vaiko susilaukusias poras, ar joms reikia pagalbos. Kaimynai, žmonės viešose vietose turėtų nelikti abejingi, jeigu pastebi grubų tėvų elgesį su kūdikiu, jeigu mato, kad tėvai apsvaigę, mažylis apleistas, pagal oro sąlygas netinkamai aprengtas, paliktas vienas ir pan.
Tokiais atvejais reaguoti svarbu nedelsiant – pranešti policijai arba vaiko teisių gynėjams. Vaiko teisių gynėjai pirmiausiai pasirūpins kūdikio saugumu ir inicijuos šeimai reikalingą pagalbą“, – rašoma portalui lrytas.lt pateiktame komentare.
Visuomenei, anot tarnybos, taip pat yra pasiekiama nemokama informatyvi medžiaga apie vaiko poreikius, smurto atpažinimą ir reagavimo būdus.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App StoreGoogle Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.