Tarnybą Lietuvoje pradeda naujos rotacijos NATO Priešakinių pajėgų bataliono kovinė grupė

2024 m. rugpjūčio 7 d. 14:46
Lietuvos kariuomenė
Rugpjūčio 7 d. Didžiojo Lietuvos etmono Jonušo Radvilos mokomajame pulke vyko NATO priešakinių pajėgų bataliono kovinės grupės (angl. NATO Enhanced Forward Presence Multinational Battle Group, eFP BG) Lietuvoje rotacijos ir vadovybės pasikeitimo ceremonija. Naujai NATO kovinės grupės rotacijai pradeda vadovauti Nyderlandų karalystės kariuomenės plk. ltn. Sebastiaan Schillemans, kuris pakeitė Vokietijos kariuomenės plk. ltn. Marek Krüger. Tai pirmas kartas, kai sąjungininkų kariams Lietuvoje vadovaus ne Vokietijos, o Nyderlandų karininkas.
Daugiau nuotraukų (6)
Renginyje dalyvavo Lietuvos kariuomenės vadas gen. Raimundas Vaikšnoras, Sausumos pajėgų vadas brg. gen. Artūras Radvilas, batalionui karius skiriančių šalių ambasadoriai ir gynybos atašė, Lietuvos kariuomenės pajėgų vadai ir kiti svečiai.
„Mes itin vertiname Vokietijos, Nyderlandų, Norvegijos, Belgijos, Čekijos ir Liuksemburgo įsipareigojimą dislokuoti karius Lietuvoje. Sąjungininkų demonstruojamas ryžtas, budrumas ir nepalaužiamas solidarumas yra itin svarbūs, kuomet kalbame apie priešakinės gynybos stiprinimą. Nuoširdžiai dėkoju 15-ą rotaciją baigusiems kariams už tarnybą, užtikrinant Lietuvos saugumą“, – į sąjungininkų karius kreipėsi ministras Laurynas Kasčiūnas.
Rukloje tarnaus iki 1,6 tūkst. sąjungininkų karių, kurie į Lietuvą atvyko su tokia karine technika, kaip tankai „Leopard 2“, pėstininkų kovos mašinos „CV90“ ir „Boxer“ bei savaeigėmis ratinėmis artilerijos sistemomis. Daugiausiai karių kovinei grupei skiria Vokietija, o savo karius naujai rotacijai taip pat skyrė Nyderlandai, Belgija, Norvegija, Čekija ir Liuksemburgas.
Pėstininkų brigados „Geležinis Vilkas“ vadas plk. Aurelijus Motiejūnas padėkojo už tarnybą Lietuvoje baigiančiam EFP BG vadui ir perdavė vėliavą 16-osios rotacijos vadui plk. ltn. Sebastiaan Schillemans: „Sveikinu naujosios rotacijos karius, kurie pasirengę integruotis į Brigadą. Galiu užtikrinti, kad jūsų laukia intensyvus bei dinamiškas laikas Lietuvoje. Saugumo iššūkiai prie rytinės NATO sienos vis dar išlieka, todėl būsime budrūs ir pasiruošę, o tuo pačiu lankstūs ir kūrybingi.“
2016 m. Varšuvoje vykusiame viršūnių susitikime NATO nusprendė dislokuoti priešakines pajėgas ir nuo 2017 metų pradžios pirmieji šio NATO kovinio vieneto kariai atvyko į Lietuvą. NATO priešakinių pajėgų bataliono kovinė grupė yra dislokuota Rukloje (Jonavos r.) ir yra integruota į Lietuvos kariuomenės Pėstininkų brigados „Geležinis Vilkas“ sudėtį. Sąjungininkų kariai kartu su Lietuvos kariais dalyvauja karinio rengimo programoje, nuo eFP BG dislokavimo Lietuvoje jau treniravosi daugiau nei 19 tūkst. karių iš devynių skirtingų NATO valstybių.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App StoreGoogle Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.